Pages

Wednesday, August 29, 2012

ayat ayat cinta




salam mama...


kalau abah buat mama menderita, abah mintak maaf banyak2 kat mama..

percayalah..abah dah tak nak buat benda yang boleh buat mama menderita lagi..


abah mintak maaf banyak2..


selamat hari raya aidilfitri

maaf zahir dan batin


love u 4 ever..

muuuaaahhh..

Thursday, March 29, 2012

Pengalaman aku time mengandung

salam..

tiap2 hari aku asik tgk blog org
rajen je org laen hapdate
aku? erm..cm bese..
bz ok..bkn malas haha

lame gak aku x de idea nk update blog
kdg2 tu aku dh taip tp aku save je jd draft haha
sbb aku rase entri tu ntah pape ntah
drpd aku malu org komen yg bukan2, better aku save je

...............................

oh ye,
ari tu aku kan dh bgtau yg aku dh pregnant
so, rase cm nk cite lak pengalaman time aku ngandung ni
tp aku sesaje je cite
dh aku pun tak tau nk update cite ape..

.................................

semalam, kandungan aku ni dh pun mencecah usia 8 bulan..
mak aih, cepat nyer?
aku sendiri pun x sedar..tau2 dh memboyot dh ni..
*maaf, gambar tidak dapat diupload sbb xde*

dulu, ms aku memula ngandung, aku pun tak tau, cume agak2 je
tu pun cm malas nk amek port sgt..
ye la, aku siap angkat peti ais tau time nk pindah umah, time tu aku mmg x expect la akan lekat
aku tawakal je, ada , ada la..xde, nk wat cmne..

bile dh seminggu lmbt period, aku g la beli test pregnant, ala yg murah je, 2 test rm10 haha
tu pun cm malas nk test
terjaga dlm kul 2 pagi, nk kencing, baru rase tergerak nk wat test,
tup2 positif..3 line..eh, 2 line je ..3 line tu dh laen..huhu

.....................................

kitorg pun g klinik, chewah, igtkan br 2 mggu ke, 3 mggu ke baby ni punye usia,
skali dh 6 minggu..
ala, x kesah la 6 minggu ke 16 minggu ke, tp doktor kata baby aku nmpk sihat..sesihat ibunya..ceh, pandai2 tambah.
time tu siap scan lagi, sbb nk tau kedudukan bayi ni betul ke, takut2 kalo luar rahim,
bile scan, alhmdulillah..sume ok..
yg paling hepi? of kos laki aku..aku? aku bese je..korg cm x kenal lak aku kan..muke slamber.

bile dhh 3 bulan br aku g klinik buat buku merah,
buku merah ni buku org ngndung la..kaler merah pink2
*sori xde gmbr utk diupload*

bla bla bla bla bla...

skang dh masuk 8 bulan dh..


.....................................

morning sickness?
hurm...
aku x mengalami morning sickness yg teruk
tp aku igt lg yg 3 bln pertama aku pening2 lalat
cm larat x larat je nk keje..

bile malam lak aku cm demam panas
kerap gak la..
tp xd makan ubat ape2 pun,
laki aku amek towel basahkan ngn air suam pastu letak kt dahi
esok paginye ok..tp esok malamnye jadi balik
ok balek jadi balek ok balek ...bla bla bla..apekebenda aku ni?

alahan?
lebey kurang cm morning sickness je kot..
yg aku tau aku x leh bau rumah aku sendiri hahaha
aku kn br pindah masuk kuarters..satu rumah laki aku bubuh pewangi
ambipure la, glade la, apekenamnye lagi ye yg leh spray otomatik tu? ha..tu pun ada gak
nk masuk bilik air, laki aku akan spray kan dulu pewangi, baru aku leh masuk

port kegemaran aku tentulah kt balkoni,
tiap pagi aku akan baring dkt ngn balkoni utk amek angin segar..
rase cm best je dpt angin pagi2 buta..


selera makan?
selera aku okeh je..makin menjadi..
nak lak aku xde muntah2 sgt..ada la gak..dlm 2-3 kali..
cume aku ni bunyi nk muntah je..uwek uwek tp xde kuar pe pun
hahaha

b4 ngndung aku ni 56kg..
skang? haha..malu la..tp bgtau gak..yg latest dh 71 kg dh..
mak aih..dkt 15 kg aku naek..
tp aku dgr akak sedara aku naek smpi 20 kg..lg dasat..
riso gak ni tp arap2 xde ape2 la..

tp bile dh masuk 7 bulan ngn 8 bulan ni..selera dh kurang dh
mane tak nye, lebih makan sket perut tegang ya rabbi
pastu xleh wat ape dh..
skang ni kalo pas magrib je perut ni akan otomatik tegang smpai esok paginye


pergerakan bayi?
alhamdulillah..setakat ni budak ni hari2 bergerak..
bergerak hari2..dh nk hari2 bergerak , bergerak hari2.. *amenda la aku ni*
aku pun dh kene catit dh movement dia..lebey 10 kali xpe, jgn kurg 10 movement, kene g sepital nnt.
suatu yg ajaib bile perut kita gerak2 dan kita tau ada budak dalam tu
1st time gerak kalo x silap aku time aku br 4 bulan kot..

skang ni kalo dia gerak, perut aku pun goyang2 ..haha..klaka lak
teringat memula aku bgtau mak aku dulu yg aku ngndung..
mak aku kate, "ko tu ntah betul ke tak ngndung.."
bile aku tunjuk aku punye gmbar scan perut br mak aku caya
siap trus plan nk wat kenduri doa selamat lgi
haha..dia igt aku ni memain upenye..memang la memain, tp x sgka la jadi ...


mengidam?

stakat ni..aku xde la mengidam yg pelik2..
teringin nk makan tu besela..kebanyakkannye ape yg aku teringin tu aku leh masak sendiri
chewah, berlagak cakap besau aku huhu
ye la..kdg2 aku teringin nk minum air teh susu..so wat je la kt umah tu..
kdg2 teringin makan mihun sup, aku ni dh la makan bnyk, so aku wat la sendiri kt umah..
leh makan bertambah2..
ala, tp aku ni kalo nk diikutkan, sume nye telan..


perangai?
perangai aku yg berubah sejak mengandung ni..ape yer?
hurm..tak tau la..
oh ye..aku makin sensitif..
sensitif ngn keadaan sekeliling dan sensitif ngn perasaan sendiri
kdg2 menda kecik je pun aku leh tacing lebey..sian laki aku
slalu jd mangsa aku..

pastu aku rase aku ada instinct yg kuat
lagi2 ngn org2 yg terdekat..
contoh cm ne ye..? hurm..ntah la..tp aku rase baby ni kot punye instinct kot *weh betulke aku eja tuh?*

pastu aku rase makin mengada2 ngn laki aku..
sume nk laki aku watkan .. tlg wat itu la..tlg watkan ini la..
nk berkepit je..nk dok dpn mata je..ntah pape ar..walhal aku ni agak independent orgnya..
cet..sempat memuji diri sendiri lagi tuh


persediaan ?

hurm..setakat ni..aku dh beli la sket2 brg baby..
lampin..baju, bedak, brg mandian, minyak telon, tilam bayi..ntah apekebenda ntah lagi
penuh 1 bakul kt umah tu
baru ari tu aku beli beg baby punye brg, aku rase cm tak muat je haha..pakai luggage leh x? hoho

dari segi kesihatan lak aku amik ubat iron tablet tu *hb rendah* ngn obimin je..
susu pun aku minum gak tp x rutin la..pemalas.
tp aku suke makan buah .. dulu tanye la sape pun, esp famili aku, sume tau aku ni pemalas makan buah...tp kalo nasik, 3 pinggan pun leh abes..
tp skang, kalo nmpak buah, cm nampak duit lak..rase nye mentekedarah je..geram tol..

kerohanian lak..aku xde amalan ape sgt..
solat yg wajib tu kene jaga..
solat yg sunat tu ada gak aku wat tp x kerap la..*aiseh*
skang tgh nk abeskan ngaji quran tu..tak taula sempat ke tak
aku pun dh tak melenting2 sgt, dh cool sket,
kalo ada ape2 musibah atau problem, aku lebey suke rilek dulu
then pikir cmne menda tu boleh berlaku..
pastu pikir ape silap aku smpai menda tu leh berlaku
dan pikir ape hikmahnye..
bagus x aku ? mestila bagus..*sila ketuk kepala saya*

utk kelahiran lak..br smalam aku g seminar cara2 nk beranak
doktor tu ajar aku cara nak bernafas..
haha..laki aku gelak je bile aku cite balik..
mcm2 cara bernafas aku belaja, nafas panjang, nafas pendek..
yg paling aku terkejut, kontraksi tu rase sakitnye adalah 20 kali ganda dr senggugut!
oh no..oh lala..
selama ni aku kalo senggugut x teruk sgt, tp kalo time tu, ubatnye ialah ..g toilet..
pastu setel, perut aku pun ok la besenye..
tp kalo sakit nk beranak tu ubatnye ialah beranak jugakla..haha.eh, isk isk takutnye..sempat gelak lak.


peringatan / nasihat ?

bnyk org dtg jumpe aku *bajet fofular la tuh* bercite ttg experience dorg..
aku sgt terharu dan sgt seronok dgr cite2 dorg
ada yg mudah ..ada yg susah..ada yg sekejap, ada yg lame..
aku amek je sbg persediaan..

tp mmg la..skang ni, pantang jumpe org, sumenye trus je cite..
"time akak dulu, anak 1st saket..cm tu la cm ni la.."
"niza tau, akak bleeding pastu branak pastu three four five six seven ..."
"teringat time akak ngndung yg ketiga senang je niza bla bla bla.."
sume bercite tanpa ditanye..tp aku? aku layan je..aku x kesah..

tp sepanjang pregnant ni aku cuba untuk enjoy la..
ye la, even kite rase x selesa, nk muntah la, letih la, saket badan la,
tp kalo x cmtu bukan la ngandung namenye,
aku ni kalo rase cm tu, aku cakap dalam hati .. "sabarla niza, ngndung mmg cmni.."
sabar je la..ade org lg teruk dr aku, tp still sabar..

hurm..
ape lagi?
ha..ape lagi yg korg nk tau?
tell me tell me.. haha





Tuesday, March 13, 2012

Wanita


Salam..

Just simple update today about women..

Wanita ni..

Dia tersenyum saat tertekan .

Dia tertawa saat hati sedang menangis .

Dia tabah saat dihina .

Dia mempersona kerana memaafkan .

Dia mengasihi tanpa balasan .

Dan Dia bertambah kuat dalam doa dan pengharapan Ilahi


*aku bangga jadi wanita*

Friday, February 10, 2012

Renungan

salam..

tertarik aku dgn satu karya
aku bc dlm blog org laen
terasa betul dlm hati aku
tersentuh .. series weh



Sabda Nabi SAW : "Jalan ke syurga itu penuh dengan kesusahan, Jalan ke neraka itu penuh dengan syahwat"




aku tahu hidup dunia cuma sementara
tapi seolah-olah kuhidup untuk selamanya


aku tahu segala amalan bakal dihisab,
tapi masih kulupakan alam akhirat


aku tahu rakib atid setia di sisi mencatat amalan
tapi maksiat masih berterusan


aku tahu solat itu penting
tapi selalu memandangnya enteng


aku tahu solat itu tiang agama,
tapi sering saja aku lewatkannya


aku tahu ajalku tiba bila-bila masa sahaja,
tapi solat masih tak dijaga


aku tahu berat amanahku sebagai hamalatul quran,
tapi masih liat nak mengulang


aku tahu aurat itu aib diri,
tapi masih tak pandai menjaga diri


aku tahu cinta itu fitrah,
tapi aku jadikannya fitnah


aku tahu apa itu dosa apa itu pahala,
tapi aku seolah tak endahkannya


aku tahu Allah sentiasa memerhati
tapi sering kulakukan maksiat secara sembunyi


aku tahu ujian Allah pasti ada hikmahnya,
tapi aku sering berputus asa


aku tahu aku ini hambaNYA
tapi masih hanyut dengan dunia


aku tahu azabnya api neraka,
tapi masih kulakukan maksiat padaNYA


aku tahu betapa nikmat kehidupan di syurga
tapi tak berusaha untuk mendapatkannya

............................................

betul kan kata2 kt atas tuh?
kite ni tau benda tu salah, tp still wat gak..
kita ni tau benda yg ni baek, tp still wat benda yg x baek..

contoh cm aku..
aku tau kalo melengahkan solat tu x bagus, tp lewat gak solat..aish..malunye..

aku tau kalo mengumpat tu berdosa
tp dok gosip gak sana sini

aku tau kalo melawan kata2 suami tu berdosa
tp ada je point aku nk balas balek cakap laki aku

aku tau...tp tu la..slalu wat2 x tau..

sama2 la kita muhasabah diri
semoga hari ni lebey baek dr semalam
dan .. esok lebey baek dr arini.



*sumber : ukirancinta.blogspot.com

Monday, January 30, 2012

Doa

Assalammualaikum..

msti ramai sebok dok cite pasal anugerah juara lagu malam td kan?

dah la tuh..biarlah awan nano tu menang

dh dia terer nyanyi..menanglah dia

hahah

eh,
aku nk bg doa sebenarnya

nk share ngn semua

tu pun aku search dlm internet td

moga ia memberi manfaat pd kita semua



Doa Untuk Ibu Mengandung

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.


Amin ya Rabbal Alamin..


oh ye

minggu ni bnyk cuti

hihi

suke sgt

rabu ni cuti ari wilayah

senin dgn selasa keje

rabu cuti

khamis ngn jumaat keje

sabtu ahad cuti

isnin ngn selasa mnggu depan cuti lagi

wah...

sonoknye..

x sabar nk cuti weh

aku harap sume org akan gumbira cuti ni

bestnye...



Wednesday, January 25, 2012

tengok - tengok

salam..

ehem..


tengok sket..


tengok lagi..

jap lagi tengok lagi..


hiss..

tak abes2 nak tengok2 lagi..

jap lagi karang mesti tengok lagi..

hish..

v
v
v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


v


bile nk 5.30 petang ni..
aku nak balek la....
hadoi..
*nek lembik dah jam ni aku tengok*

Monday, January 16, 2012

aku benci mereka

salam..

yeah, selamat tahun 2012
tahun baru, azam baru
dan aku pun bakal dpt orang baru
oh, i mean, ahli keluarga baru

ye, tahun lepas x igt la bulan bp
aku dpt tau aku pregnant
pastu aku still pregnant smpai skang
ye la, x cukup bulan lgi, mane leh beranak

ramai kawan2 aku semakin hampir dgn jinjang pelamin
tahun 2011 menyaksikan banyak peristiwa sedih perit suka duka

ah, lupe kan sume tuh
tu akan aku update entri lain

....................................

sementelah tahun baru ni
banyak menda nk kongsi lagi2 hal2 tahun 2011

alhmdulillah
hidup semakin bahagia
rumahtangga semakin harmoni
bersyukur dpt nikmat ini

korg nk ke? kawen la cepat hehehe

sesuai ngn tajuk entri ni
perrgghh..lame gile aku x update
ada kt sebulan ke? dua bulan? 3 bulan?
bulan dan bintang? aiseh, merepek la plak

anyway, 1 je aku nk cakap, *alasan je ni*
aku sgt bz smpai tak sempat update blog
sori my fans (ade ker)

........................................................

aku benci mereka!!!

ya! aku bencik mereka!
aku benci pada org yg suke menipu
aku benci pada org yg suke mengambil kesempatan atas diri aku dan org2 yang aku sayangi

ketahuilah
aku tak kan doakan yg buruk utk kalian
tp aku doakan yg terbaik utk diri aku dan org2 yg aku sayangi

aku benci pada kalian
kerana perangai kalian yg tak guna macam haram tu menyusahkan org2 yg aku sayang

org2 yg aku sayang menangis setiap malam mengenangkan nasebnya
org2 yg aku sayang menitiskan air mata , sebak hatinya mengenangkan perbuatan kalian terhadap mereka
org2 yg aku sayang jatuh sakit angkara perbuatan jahanam kalian

kalian pula membutakan mata
memekakkan telinga
membisukan mulut
semata2 kepentingan kalian
bodoh kalian!!!
kalian sangka kalian akan selamat ???
kalian sangka kalian akan dapat larikan diri???
kalian sangka kalian akan hidup dengan aman setelah apa yg kalian lakukan???
kalian sangka org2 yang kalian hancurkan hidupnya akan berdiam diri sahaja???
kalian sangat bodoh jika berfikiran sedemikian!!!

kalian yang bodoh kerana telah menempah dosa yg sangat banyak
malah...mungkin menempah neraka jahanam!!!
aku tak akan doakan keburukan utk kalian tp ingat!!!
org2 yg kalian aniaya takkan pernah lupakan kalian!

doa orang yang dianiaya sgt dimakbulkan Allah!!!
andainya orang tersebut mendoakan keburukan kalian, itu lah yg sepatutnya!
memang tidak patut mendoakan keburukan tetapi, balasan bagi perbuatan kalian adalah begitu!
adalah adil, buat salah balasannya buruk!

igt lah kalian!!!
doa yg teraniaya sgt dimakbulkan!!!

jgn sesekali boleh lari dari kesalahan
belajarlah menebusnya kesilapan kalian
guna akal yg telah diberikan Tuhan kepada kalian
utk membetulkan keadaan
bukannya memburukkan keadaan!!

kalian sangat bodoh jika berfikir yg org2 yg kalian telah aniaya akan memaafkan kalian!!!
kalian sepatutnya meminta maaf sebelum mengharapkan kemaafan dari org2 tersebut kerana....kalian telah berbuat salah!!!

aku ?? aku tidak akan sesekali menghalalkan perbuatan kalian
kalian membuatkan idup org2 yang aku sayang sengsara

tahukah kalian???
mereka telah menadah tangan utk berdoa utk kalian???
bukan doa yg baik, tetapi doa yg sangat menggerunkan!!!

tahukah kalian???
mereka telah menyumpah kalian???
bukan sumpahan yang baik, tetapi sumpahan yg begitu menakutkan???

tahukah kalian???
balasan dan azab Tuhan itu lebih pedih dari kesakitan dunia???

kalian tidak tahu bukan?
kerana itu, kalian sesuka hati membuat kerosakan di dunia dan jiwa2 org2 ni

hati org2 ini sudah terlalu sakit
kalian sgt bodoh orgnya
hati aku juga terlalu sakit mengenangkan perbuatan kalian yang tak seperti manusia!!!

ya!
manusia mempunyai akal fikiran
manusia juga mempunyai hati dan perasaan
tp kalian tiada semua tu
kalian kejam!

tiada maaf bagi kalian
bukan aku yg kata, tp mereka yg kalian aniaya itulah yg berkata begitu

syabas kalian!
aku benci kalian semua!