Pages

Tuesday, December 28, 2010

Kehidupan lebih baik jika..

salam..

korang sume mesti mengimpikan a better life kan?

korg nk kehidupan yg cmne?
dunia penuh ngn aiskrim?
penuh ngn jejaka2 hensem dan kaya?
penuh ngn bunga ros yg besar2?
tp yg pastinya x sapa nk hidup yg penuh ngn pancaroba..(cm lagu lak)

aku ?
kalo diberi peluang
aku ingat nk kehidupan yg tenang
kalo ada masalah pn aku nk tenang je
sbb bile aku tenang
aku leh ber pk ngn waras dan rasional

korg x nk ke idup dgn tenang?
korg tau cmne nk idup ngn tenang?
aku tau..
caranye..

1. jgn carik masalah ngn sapa2
2. jgn suka carik masalah
3.jgn kasik masalah tu carik kite
4.cube tepis masalah
5.cube tukar word masalah tu ngn word len, cth tukar jd emas ke, ferrarri ke..

aku dilihat agak kurang center sket lg2 bile menjelang kul 5 ni..
time2 ni la aku dpt bnyk keje
keje yg b4 ni pun beratur2 x sentuh
ni tmbh lg
ni br dpt lg
keje oh keje
xde keje sibuk cr keje

oh emmmaaaakkk..
tolong aku la...
haiyaa..


Monday, December 27, 2010

kali ni

salam..

kalo dulu..
mak bapak ikut kerenah aku

nk makan ape?
dorg kasik

nk minum ape?
dorg watkan

bile dh besar sket..
nk skola kat mana?
dorg daftarkan

nk baju raya bnyk mana?
dorg belikan

nk belanja bp bnyk?
dorg bg

nk smbung study..
x nk masuk form 6
dorg ikut kan.
nk masuk poly
dorg ikutkan gak

dh abes study lak..
nk keje..x sabo, malu dok umah xd keje
mak bapak aku sabo je

suh amek lesen
x nk, tp amek gak
dorg still layan je kerenah aku

dh keje..
mcm2 halnye
dorg ikutkan je

aku salute la ngn mak bapak aku
dorg still layan perangani aku
even aku kdg2 wat prangai cm budak kecik

tp 1 menda ni je..
aku serah pd mak bapak aku utk decide
utk tentukan masa depan aku

aku percaya
restu mak bapak sgt penting

setakat ni
mak bapak aku restu
family aku support keputusan aku
thank u so much to my brother

my bro, korg mmg best
aku susah korg sentiasa tulun aku
slalu call adek korg ni
tanye sht ke x
how's my job, ok ke x
and paling best my bro
ko slalu gak tanye aku cukup duit ke x
hoho aku suka..

to my sis
korg mmg slalu sokong aku dr blakang tepi kiri kanan
alwiz care about your kakak ni yg cm bangang sket
haha
slalu gak kol esp utk luahkan prob korg
thank u so much

to mak abah
thank u so much very very much
becoz..
lahirkan aku
besarkan aku
jaga aku
dah bg aku kawen ngn beliau
hoho

kali ni
aku ikut ckp mak abah
nk wat ape aku ikut je
asalkan tak melampaui batas

semampu nye aku tau mak abah akan wat utk aku
dan akan cube the best

dan..
semampunya aku akan ikut kehendak mak ngn abah


hujung benang itu semakin dekat dgn pangkalnya
dalam celahan batu
dalam rimbunan daun2 kering
benang tu bergerak dgn susah payahnya
hampir jumpe cahaya dlm gelap
utk jumpa pangkalnya
ia semakin hampir


Friday, December 24, 2010

Hati

salam...

aku terbaca satu artikel dlm tazkirah jumaat punye website
kite kongsi k..
mudah2an kite sume dpt manfaat daripadanya..


hati

hati adalah amanah yg perlu dijaga
setiap manusia ada hati
dan setiap hati perlu dijaga supaya tidak jadi mati

Hati yang hitam ialah hati yang menjadi gelap kerana bergelumang dengan dosa. Setiap dosa yang dilakukan tanpa bertaubat akan menyebabkan satu titik hitam pada hati. Itu baru satu dosa. Bayangkan bagaimana kalau 10 dosa? 100 dosa? 1,000 dosa? Alangkah hitam dan kotornya hati ketika itu.

Kenapa hati mati? Hati mati disebabkan perkara berikut:

* Hati mati kerana tidak berfungsi mengikut perintah Allah iaitu tidak mengambil iktibar dan pengajaran daripada didikan dan ujian Allah.

Allah berfirman bermaksud: “Maka kecelakaan besarlah bagi orang yang keras membatu hatinya daripada menerima peringatan yang diberi oleh Allah. Mereka yang demikian keadaannya adalah dalam kesesatan yang nyata.” (Surah al-Zumar ayat 22)

* Hati juga mati jika tidak diberikan makanan dan santapan rohani dengan sewajarnya. Kalau tubuh badan boleh mati kerana tuannya tidak makan dan tidak minum, begitu juga hati.

Apabila ia tidak diberikan santapan dan tidak diubati, ia bukan saja akan sakit dan buta, malah akan mati akhirnya. Santapan rohani yang dimaksudkan itu ialah zikrullah dan muhasabah diri.

Oleh itu, jaga dan peliharalah hati dengan sebaik-baiknya supaya tidak menjadi kotor, hitam, keras, sakit, buta dan mati. Gilap dan bersihkannya dengan cara banyak mengingati Allah (berzikir).

Firman Allah bermaksud: “Iaitu orang yang beriman dan tenteram hati mereka dengan mengingati Allah. Ketahuilah! Dengan mengingati Allah itu tenang tenteramlah hati manusia.” (Surah al-Ra’d ayat 28)

Firman-Nya lagi bermaksud: “Hari yang padanya harta benda dan anak-anak tidak dapat memberikan sebarang pertolongan, kecuali harta benda dan anak-anak orang yang datang menghadap Allah dengan hati yang selamat sejahtera daripada syirik dan munafik.” (Surah al-Syura ayat 88-89)


Tanda-tanda hati mati

Menurut Syeikh Ibrahim Adham, antara sebab atau tanda-tanda hati mati ialah:

1. Mengaku kenal Allah SWT, tetapi tidak menunaikan hak-hak-Nya.

2. Mengaku cinta kepada Rasulullah s.a.w., tetapi mengabaikan sunnah baginda.

3. Membaca al-Quran, tetapi tidak beramal dengan hukum-hukum di dalamnya.

4. Memakan nikmat-nikmat Allah SWT, tetapi tidak mensyukuri atas pemberian-Nya.

5. Mengaku syaitan itu musuh, tetapi tidak berjuang menentangnya.

6. Mengaku adanya nikmat syurga, tetapi tidak beramal untuk mendapatkannya.

7. Mengaku adanya seksa neraka, tetapi tidak berusaha untuk menjauhinya.

8. Mengaku kematian pasti tiba bagi setiap jiwa, tetapi masih tidak bersedia untuknya.

9. Menyibukkan diri membuka keaiban orang lain, tetapi lupa akan keaiban diri sendiri.

10. Menghantar dan menguburkan jenazah/mayat saudara se-Islam, tetapi tidak mengambil pengajaran daripadanya. Semoga dengan panduan yang di sampaikan itu akan dapat kita sama-sama mengambil iktibar semoga segala apa yang kita kerjakan akan diredai Allah SWT.


dan...
yg paling aku takut ialah bila aku baca yg ni..

sebahagian daripada tanda mati hati itu ialah jika tidak merasa dukacita kerana tertinggal sesuatu amal perbuatan kebajikan juga tidak menyesal jika terjadi berbuat sesuatu pelanggaran dosa.

Mati hati itu adalah kerana tiga perkara iaitu;

* Hubbul dunia (kasihkan dunia)

* Lalai daripada zikirullah (mengingati Allah)

* Membanyakkan makan dan menjatuhkan anggota badan kepada maksiat kepada Allah.


Hidup hati itu kerana tiga perkara iaitu;

* Zuhud dengan dunia

* Zikrullah

* Bergaul atau berkawan dengan aulia Allah.


renung2kan..

dan .. selamat beramal..




Thursday, December 23, 2010

i dun have any idea

salam...

masuk keje dlm kul 8 suku td
bukan sengaja k..
aku terbangun lmbt..(ari2 pn same gak)

mandi dengan kadar 10 menet (sbb aku period, kene basuh pad / haha alasan)
then kuar bilik air..

time nk bersiap2
aku bukak lagu 'bila berpacaran' yg anarafali nyanyi
memule aku ingat m.nasir nyanyi
pastu beliau bgtau yg sbnrnye bukan.hoho
aku malu sendiri mengenangkan itu

dh kul 7.30 pg, tdg wat hal,
lastly aku kuar dlm kul 7.40pg
tp aku dpt bus trus..syukur..(cm name bos aku lak)

...............

bile smpai kat opis
nsb bek pintu bilik aku berkunci lg
hah! tandanya bos aku x sampai lagi
nsb bek..aku malu lately ni sbb bos aku slalu smpai awal dr aku
(tp ari2 pn cmni gak)

dh siap keje ni
rase cm lapa lak
mmg lapa pn dr bgn tido lg

tetibe ada pizza boy antar pizza kat aku
pizza cheesy6 tuh
saiz? large okeh!
aku makan sesorg
abes weh

tetibe aku haus
pastu dorg offer aku teh tarik
aku minum la
walaweh..aman perut aku
sedapnya..

rase ngantuk lak..

bos aku offer
kalo nk tdo, tdo la..
cm ngntuk je tu..

aku tido la jap kat tempat strategik tu
abes..sape wat keje aku?
bos aku ganti!
dia dok key in surat aku..
hoho

..........................

la ni..
aku sengih sorg2..
kuatnye aku berangan..

weh..
aku xde idea nk update blog
nk cite menda2 hot aku x reti

tu pasal la aku ngarut sket pagi ni..

hahaha


a . d . i . o . s .

Monday, December 20, 2010

aku x larat

salam..
wohoo..

amenda yg aku x larat nih?
haha

x larat weh nk baca blog2 member yg giler super duper punye cepat update
kawan2..aku x larat nk komen
memandangkan surat menyurat atas meja aku ni dh tinggi like KLCC
i just can read ur blog
and x sempat nk komen

very2 sorry..

smlm aku baru balik dr retreat skt a.k.a. family day bahagian aku
kitorang wat kat sanctuary beach resort, cherating, pahang
nnt la kalo sempat dan ada masa terluang aku update dan bubuh sket gmbo ye

latest news ttg aku?
hoho
xde.
cume aku rase berat aku makin bertambah
dan aku sedang menikmati idup aku dgn jayanya.

that's all for today.





************

niza
kesusahan adalah guru terbaik
sebelum merasa senang
kite perlu merasa susah


Wednesday, December 15, 2010

nida tag aku

salam..
hoho..
suda lama beta x update blog
bukan per..
xder idea la
aku pun baru start keje senin lepas,
b4 ni aku cuti dekat seminggu
nek keje, pala bengong2 sket..
hoho
padan muka aku

anyway,
td aku baca blog nida entri "weddingz"
then aku tgk dia tag aku..
hurrmm..
okeh.
aku sahut tag dia
kamon bebeh
hoho


1. HOW OLD ARE U?
22 tawun 3 bulan.

2. ARE U SINGLE?
x. tp aku bujang lagi.

3. AT WHAT AGE DO U THINK U'LL GET MARRIED?
xtau.

4. DO YOU THING YOU WILL BE MARRYING THE PERSON YOU ARE WITH NOW?
InsyaAllah.

5. IF NOT, WHO DO YOU WANT TO MARRY?
Ashraf Muslim (name pun ada muslim tau.hoho)
Won bin (korea)
Jutawan.


6. WHO WILL BE YOUR BRIDE MAID AND BEST MAN?
haha..ila, ko nk x?aku offer nih.

7. DO YOU WANT A GARDEN OR BEACH OR TRADITIONAL WEDDING?
Kenduri yg org slalu wat, yg org slalu g, yg org slalu suke.

8. WHERE DO U PLAN TO GO ON HONEYMOON?
tgk bajet.skang sume duit woo..

9. HOW MANY GUEST U THINK U WILL INVITE?
hahaha..x tau.

10. WILL THAT INCLUDE YOUR 'EX'ES?
of kos.

11. HOW MANY LAYER OF CAKE DO YOU WANT?
maleh la eden nk potong kek. nk trus tdo. haha, gelojoh sungguh.

12. WHEN DO U WANT TO GET MARRIED? MORNING OR EVENING?
morning.

13. NAME THE SONG/TUNE U WOULD LIKE TO PLAY ON YOUR WEDDING DAY.
lagu kawen la..lagu rancak.baru best.

14. DO U PREFER FINE DINING OR JUST FORK AND SPOON? KNIFE?
aku x nak guna ape2, nk mintak suap je.haha


15. CHAMPAGNE OR RED WINE?
air sirap la..baru sedap..nk lak tambah ais banyak2..fullamak..meleleh..

16. HONEYMOON RIGHT AFTER THE WEDDING OR DAYS AFTER THE
WEDDING?
after wedding tu 1st nite dulu la.honeymoon tu tgk pd bajet ok.

17. MONEY OR HOUSE HOLD ITEM?
brg dapur beliau kuar duit. duit aku utk diri aku sendiri je la..selfish x?hoho

18. HOW MANY KID WOULD YOU LIKE TO HAVE?
xtau.

19. WILL U RECORD YOUR HONEYMOON IN DVD/CD?
leh je.


eh? tu jer?
laa. aku ingat ada 20 soklan.
19 je upenye..

Wednesday, December 1, 2010

ku ada kamu


salam..

aku suke sgt lagu ni.. tp aku xde lagu ni lirik je ada.. huhu



Di kala ku kehilangan
Di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
Kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk

....................

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh

..................

Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

...................

Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan

........................

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

........................

Tidak mungkin diri ini mampu hidup tanpa doronganmu
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu


*i sayang u tau.

Tuesday, November 30, 2010

today.

salam..

mood arini?
mood berubah2.

keje arini?
keje situ sana sini

bos lak?
ok diam ok senyum

my health?
perut skt sket, cirit, bdn seram sejuk.

fikiran?
melayang2

cuaca?
ok

kesimpulan?
bersimpul2.

Monday, November 29, 2010

Black Monday

salam..

betul ker?
org slalu kata..
ari isnin ni x best?

org slalu kata..
today is Black Monday

hoho..
aku kdg2 setuju gak.
kdg2 x setuju
yela..
kalo menda yg x best tu nk jadi ari isnin, nk wat cmne
tp kalo nk jadik ari len, contohnye ari Rabu,
xde lak org cakap Black Wednesday!
hoho

hurm..
yg pastinya
bila kite masih lagi idup di hari yg baru
kite patut bersyukur sbb masih diberi kesempatan utk
hidup di muka bumi Allah ni..

Wallahualam.

Renung2kan..
dan Selamat beramal..

Hati yg bersih datangnya dari minda yg bersih ye..
hoho



Friday, November 26, 2010

Diri saye

salam..

aku saje je tgk2 blog org td
macam2 style aku tgk
oh ye, aku tgk blog ptd2 kat kementerian aku
so nice la dorg punye blog
rase cm nk tiru je (ahaks)
tp aku tau ..
kalo aku tiru org punye
mst korg kata aku xde attitude (chewah.)
yg paling best aku smpat bace blog peg khas ksu aku
pergghh..cm baca majalah Time lak..

sehubungan itu (haha..ayat formal)
aku rase ape lg aku x post kat blog ni ar?
hurm..
dari hal remeh temeh..smpi hal keje
and then meleret smpai hal personal
act aku x suke bubuh hal personal dlm blog
bukan ape..
namanye pun personal
so it must be personal ..rite?
aku x nk org tau aku cmni dan aku cmtu
tp kdg2 best bile bercite

diri aku ni cmne yer?
ahhaa..
why not aku list kan menda2 pasal diri aku
yg aku rase sape nk tau..ok je..
sape xnak tau..then fine.
i dun mind..

1. aku suke sembunyikan nama penuh aku (terlalu kerap smpi lupe full name sendiri! wah!)

2. aku suke memikirkan perihal mak bapak aku dari adek beradek aku (haha)

3. kuat makan..akan telan ape je selagi boleh..

4. slalu memikirkan ape org kata ttg aku walhal org xde pn pk kannye..

5. kuat kerja (beliau selalu bising pasal ni)

6. kelakar hahahaha..haha (gelak la weh..) / kalo aku cite tp org sekeliling wat x tau je pun leh
jd bahan gelak gak.

7. seorang yg rabun tp degil x mo pakai spek (okeh..pas kawen aku pakai ler..skang x bleh la.)

8. setia dlm menggunakan sesuatu (jam ke..baju ke..beg ke..bantal busuk ke..wah! aku xde
bantal busuk ok..haha) ..kalo in love..setia gak la..(hoho..leh caye ker..)

9. sore sy sgt lemah lembut/slow/halus..(uweks)

10. sgt lemah ngn lelaki hensem..(oh my won bin..i lap u..tggu i g seoul tau..)

11. suke cite menda yg sama berulang2 kali..that's why aku slalu sblm nk cite, aku akan tanya :
"eh, aku ada cite x?" atau.. "weh, aku dh cite ke belum ar pasal....) lebey kurg cm tu lar..haha

12. x bp minat sgt tgk tv..layan radio is better.

13. suke bermalas2an..haha esp during weekend.

14. sgt x pndai berfesyen / bergaya (huwaaa...aku more tu simple cm laki ..)

15. x leh tdo lame2 sgt..kalo dh 8 jam tdo, then wake up. kalo x saket pala aku

16. ha..sgt suke minum air kosong/mineral/suam. aku sbnrnye x leh minum ais sgt..
(huwaaa..sgt rugi tp aku rela x minum dr saket tekak atau saket pala x leh tido)

17. tidak kreatif

18. suke simpan duit merata2

19. suke simpan ubat / minyak angin (dulu nk jadik doktor x kesampaian..haha)

20. cermin adalah menda wajib in my life

21. gemar betulkan tudung esp part kelepet tdg..dunno la..habit kot haha

22. pemalas mkn buah ( tp minum air buah okey je..haha)

23. slalu air mata bergenang when see mum n dad punye muke..sumtime with no reason.

24. x suke org yg jahat..( jahat budak jahat..nyanyi ala2 stacy)

25. suke suasana wangi..(ape2 jela..asalkan wangi..aku pn suke lelaki yg wangi dan slalu suh
beliau pakai perfume)

26. berat bdn x berubah2 since skol menengah ..56kg..tulung la turun sket..50kg ke..45 kg ker..

27. x selesa kalo x pakai losyen (time work day je..haha)

28. suke dipuji (haha gile kentang ke hape? besela..pompuan..perasannn...)

29. slalu berangan jadik kaya ( duit duit..di mana kau duit..)

30. takut bekerja ngn org2 besar/atasan (tp every day pun ngadap dorg gak..)

hurm..kalo nk list..mmg x kan abes..(sape la yg nak tau pasal ko ni niza oii..)
tp xpe..
sape yg kenal aku mst tau aku ni cmne.
x yah list sume ni..tgk aku je tau aku ni jenis pmpn prangai ape..hoho

*niza.....sambung wat keje balik...menimbun2 atas meja ko tuh...!)

Tuesday, November 23, 2010

seronoknya orang itu

salam..

hurm..
today my boss cuti
katenye nk g bawak anak laki dia wat ic
aku ok je
sukka gak bile dia cuti
at least aku leh rehat sket
tp kalo dia ada pn
aku bukan x leh curik2 rehat(lagi bnyk curik2 rehat ada la..)

tgh aku wat keje
ada la sorg PTD bhgn kew lalu
aku saje tegur.."datin.."
dia pun balas.."ye niza..."

"carik saper datin?
"ni ha..carik kerani yg wat opsyen persaraan pilihan saya..
"oo0ooo..dorg g bangi, ada bengkel hrmis..rabu baru abes..so khamis la baru masuk opis..

and then dia masuk bilik aku..duduk..dan start borak2.
aku cm bese la..layan je..
bukan ke keje PA ni melayan kerenah org je..

dia cite la pasal keje sket2
pastu aku tanye ape nk wat after bersara..
dia kate..
"saya nk blaja agama..
"yeke..bagusnye..

utk pengetahuan..dia ni xdela alim (tudung labuh or sentiasa pegang tasbih @ bg tazkirah kt org)
tp dia sopan santun..walaupun M52..and a datin..
husband dia rektor UTP tronoh.

every senin dan khamis dia mmg akan pose
dia kata.. " ape yg sy nk lagi?..sy dh dpt sume..ni la ada kesempatan sket sy nk wat amal..
anak sy 3 orang (sume laki tau...wah!)
sume dh besar..sume blaja kat oversea
sy yg ajar dorg ngaji..tajwid..
and dorg siap jadi imam kalo smbyg kat masjid/surau tmpt blaja dorg

"sy igt nk ziarah anak sy kat australia la..
"husband sy pn akan bersara next year..
"sy sengaje x amek PTK supaya leh stay gred M52..
"sbb kalo sy nek M54..sy mungkin akan sibuk ngn keje..
"dan..akan abaikan famili..

stakat ni..aku kenal datin ni (org klang gak weh..sungai pinang,klang. sama tmpat aku lahir dulu)
is a humble person
aku x tau la cmne dia manage masa
dia leh kontrol cara cakap dia, keje dia ngn begitu tertib sekali
sungguh..dia tertib sgt orgnye..

aku agak segan sket every time berborak ngn dia (yela..dia pn pangkat beso)
tp dia yg suke mendekatkan diri / berborak ngn org2 cm aku ni..
(mksd aku..golongan sokongan la..)
dia rilek je borak smpai aku rase dia cm ibu2 lak
tp dia slalu bg nasihat kat aku
(tp aku dh lupe ar ape dia nasihat aku td..)

x lama pastu..
dia gerak balik bilik dia coz tetibe tepon opis aku bunyik.

bile sesorg ni ..tetibe aku terpk..
seronoknye la dia..
husband kaya..
dia pn pangkat beso..
duit toksah ckp le..
tp dia still masak utk family
anak2 dia mmg hormat dia
pandai2 lak tu..alim lagi
dan dia ada ilmu agama
cm perfect je..

dan
bile tgk org cmtu
rase rendah sgt diri ku ni
org yg begitu bnyk kelebihan tp still cube carik keredhaan Allah
tp aku?
tapi aku..tidak mengerti..mengapa cinta belum berbunga..
sesungguhnya..walau ku kutip semua permata di dasar lautan...

eh? nyanyi lak aku..

ha..tu la..
x lame lagi dia nak bersara..
aku igt nk jmpe dia lg skali la..
borak2..peluk2 sket ke..(kot la leh dpt aura datin tuh..hoho perasan suda..)

seronok tgk dia..
tp..seronok lagi orang tu..


. a . d . i . o . s .

Friday, November 19, 2010

nanges

salam..

semalam petang pas balik keje
aku masuk umah dengan langkah yg longlai
angin yg bertiup sepoi2 xd bahasa mahupun bahasa isyarat tu
menambahkan lagi mood aku
yg cm musim luruh

masuk je bilik
aku bukak tdg
g amek wuduk
solat asar jap

pastu aku smbung men msj dgn beliau
dring...dring..dring..
bebunyik2 hp aku menandakan mesej2 masuk
aku pun balas la msj2 beliau

tetibe aku rase mood aku spoil betul
siyes..
aku x tau la pasal pe jd cmtu
tp aku cm nenong sket

aku x nafikan
aku stress lately ni
bukan pasal family
bukan pasal senario politik (x de kene mengene pn)
pasal keje ada la sket tp x kaco ganggu sgt
bukan pasal preparation kawen
bukan..bukan sume tu..

mungkin aku stress sbb asyik terkurung je kot kat umah
pastu g keje..dok kt opis je
pastu balik keje, dok kat umah je
pastu pusing balik menda yg sama
pastu menda sama pusing balik
pastu sama menda balik pusing
aiseh..aku dh melalut dh ni
aiyooo0...

hurm..

jadinye...
aku nanges smlm..
tp aku bukan org yg suke nanges tau
air mata aku mahal sket
bukan sume leh tgk aku nanges
hahaha (sempat berlagak lagi)

makanye
malam ni aku akan kuar
kuar g mana?
g Alamanda...!
bahagian aku wat game boling
jadinye..
marilah beramai2 ke alamanda utk tgk
mereka2 tu lawan boling

datang jgn x datang..hahaha


Thursday, November 18, 2010

Alahai...niza

salam..

lalalala..

pagi ni aku begitu malas nk bangun

dh bangun lak rase begitu malas nk g keje

dh smpai ofis lak rase begitu malas nk wat keje..

ape aku wat?

haha..

aku update blog la..

hahahahahhaaahuwaaaaa...

malas nyerrr aku nk wat keje..

apa. la. yg. akan. aku. buat. kat. opis. ari. ni

adios

Tuesday, November 16, 2010

Aidil adha this year

salam

kepada semua kaum muslimin dan muslimat

selamat menyambut hari raya aidil adha

semoga kita semua mengingati kisah Nabi Ibrahim a.s.

kepada mak abah,
nnt mak abah tgk ke lembu yg abah nk wat korban tu?
kalo x berani, jgn tgk tau..lagi2 mak..hehehe

kepada semua rakan2
selamat hari raya aidil adha..


*pelik kan..raya aidil adha x de pun org sebok2 nk wat kuih raya ngan bj raya..hahhaa..(termasuk aku)
*raya haji taun ni plg aku x dpt lupekan smpai bebila..aiyoo...


Monday, November 15, 2010

aku gado lagi?

salam..
hurm..
again?
dlm masa 2 hari
tatau la bp bnyk kali aku gado

gado lagi?
erm..
mintak maaf lagi..

gado lagi?
erm..mintak maaf je la lagi..

gado lagi?
gado lagi?
gado gado (cm makanan lak)

hurm..
gado je la ko ni niza..

gado la lagi..

Wednesday, November 10, 2010

yang ke - 6000!

salam
huhu ...

sila baca sekali lagi tajuk entri aku

x tau la nk kata ape
tp nak kate bangga x gak
nk kata sedih pn x gak

ala..

x kesah la..

ap0 ni?

haa..

sebenarnye .. 6000 tu merujuk kepada

.....

....

.....

surat yang telah direkod oleh aku
haha..
betul..
setakat ni dari 1 januari 2010 sampai ..err.
arini 10 november kan?
ha..yela..
sampai la 10 november ni aku dah rekod
sebanyak 6000 surat..
aku x tau la nak kate aper..

siyes..
aku seperti terkaku selama 3 menet setengah..

aku masih kaku...

kaku..

dan..

kaku..


Monday, November 8, 2010

saje meluah

salam..
sedar x sedar dh 8 nov 10
jap lagi gaji (yahooo!)

erm
jap lagi dh nak bulan 12
pastu new year!
tp jgn lupe..awal muharram bp aribulan..
tu lebey penting dr new year.

cuti 3 hari lepas aku x balek kg pn
sedey sket jer pasal last week aku dh blk kg dh
lgpn aku sian nk mintak abg aku amek
(aku still balek ngn abg aku)

ape aku wat yer time cuti ari tuh?
erm..cm bese..
tgk tv sampai larut malam..
basuh bj..
pakai masker ..wah!
skrub badan ngn muka..bestnyer..
dah yg paling aku tggu2 time cuti..
...kemas bilik...!
puas ati aku tgk almari,katil, meja la bagai x berhabuk
lantai pn aku polish gak
pakai towel kecik je pn jadik la
tp yg x bestnye aku x lap tingkap ler..
xpe2..
next time aku wat.

pagi ni keje..
hurm..besela..
black monday
sume rase terbuai2 lagi rase cuti 3 hari lepas
aku je yg betul2 black monday
amek ko sedas ngn bos ko
pasni aku akan ikut cakap ko wahai bos ku
huwaa..
aku cite kat akak opis tp dia kata bukannya salah aku
tp..erm..cm besela..kite sbg PA mst rase mood bos dh x ok
when ape yg dia expect tu x jd kenyataan

honestly ..aku cube jd PA yg baek
dan cuba ubah diri ke arah yg cemerlang (poyo betul ayat)
tp aku jugak manusia bese
yg kdg2 x dpt lari dr kesilapan (alasan je nih)

kekadang..
aku rase aku dh lame la kat tmpat ni
aku rase i need new environment la
(tp aku sayang nk move dr sini)

bile aku cite yg aku rase cm tensen keje sini
mula la beliau ajak aku move kat tempat dia
(hampeh betul)
aku bukan x nak move ke sana
cume..
ok..
alasan aku
1. aku malas
2. aku takut
3. aku x de sedara mara di sana
4. aku x phm loghat dorg (betul...aku slalu blur)
5. aku rase kalo kat ministry ni cm ada standard sket (wah3..)
6. aku akan makin jauh ngn family aku
7. aku x rase post aku bnyk kat state
8. aku xnk org sedih akan pemergian aku, mst dorg wat farewell utk aku (perasan x sudah)
9. cmne nk bawak brg2 kat umah sewa aku tu
10.asik aku je yg merantau

huhu
bernas x alasan aku?
tp walau ape pn..
yg paling tepat skali dlm ati aku
ialah alasan no...
....7.....
ye! alasan aku no 7 adalah alasan yg aku sendiri x leh ubah
dan ia diakui juga oleh para kakitangan mahupun pegawai di sini
tp..x mustahil boleh je ada post kat sana

haiyaaa!!

ape aku merepek ni???

aku sbnrnya nk post pasal kesedihan aku arini
pasal bos aku hangen pagi2 ni
tetibe masuk soal move la ape la..
sape yg rasuk aku ni ha??
huh!


*niza, ko ni tekanan kut..

Wednesday, November 3, 2010

bile

salam..

kalo xde keje
sibuk carik keje..

kalo ada keje
mls lak nak wat keje..

bile bnyk keje
rungut pulak..

bila x de keje kat opis
rase bosan pulak..

kalo dpt keje senang
rase senang sgt lak..

tp kalo keje senang sgt
rase bosan x mencabar lak..

bile dpt keje payah
rase tensen lak..

bile bz keje
bising..

bile xde keje
bising..

ape la patut aku wat sebenarnye...
huwaaaa....


Monday, November 1, 2010

aku mimpi best

salam..
hahaha..
today is 1st november
22 nov ni besday bpk aku
hahaha..(ape aku nk bg hadiah...adoyai..)

erm..
sementelah aku dh bubuh tajuk mimpi best ni
maknenye aku mmg mimpi best la mlm td
hoho

aku x tau la cmne nk start
tp
tetibe aku dpt 1 katalog barang2 harian + perabot

aku igt lg nama katalog tu
"Majalah 4D"
hoho
cm company nombor ekor lak yer..

pastu..
when aku bukak majalah tu
ada bnyk ler gmbo2 perabot dan brg2 len
kat tepi majalah tu la ada 1 button
lebih kurang cm button nk on pc la

memula aku ingat amenda
pastu aku touch gmbr meja makan..
pastu aku tekan button tu

wahhh...
celonotnye..

meja makan dlm majalah tu kuar bebetul..
daripada kecik makin lama makin besar..
tp ila..kemain lagi ko ye suke dlm mimpi aku
ko tekan pinggan cantik , pastu siap kuar ngn kuih2 skali hoho

macam2 aku tekan..
lastly ..hahaha
igt lepas tu nk la bergaya
g la tekan handbag Gucci ke Guess..aku pn x hengat
tekan punye tekan skali x kuar la plak
aku tekan lagi
aku tekan lagi
aku tekan lagi
tp x kuar gak..

pastu ada hati lak tu
nk mintak katalog tu lagi kat duta produk majalah tu
tau saper?
fahrin ahmad tau duta dia..
wah..hensem lak tu
aku pn terhendap2 nk g mintak

tp..

baru nk mintak..
tetiba aku dgr..
".....yang..bangun.."
skali akak ipar aku daaa kejutkan aku

tp aku x berputus asa..
aku tetap bergolek2 atas katil tanda malas utk bangun
(dan berharap dpt sambung balik mimpi karut aku tuh)
tp akak aku tuh sabar tggu aku bangun ..
aku pn ngalah la..

dgn langkah yg longlai..
aku pn bangun amek towel..
g bilik air dgn mimpi2 aku td..

tp smpi skang aku dok tersengeh2 lagi..
kalo la betul..
alangkah bahagianyer..
akan aku tekan2 barang2 letrik dlm katalog tu
kabinet2 dapur tu
brg2 harian..
brg2 perhiasan
wah..


lalalalaa...


Tuesday, October 26, 2010

Kantoi

salam..
hish..
cmne ni..
sedaya upaya aku menjadikkan blog ni
sebagai menda personal aku yg tercanggeh
(ye lar..blog ni kan umpama diari tp kene gune internet..)

hamper 1 tawun aku membina blog ni
hamper setiap ari aku mengupdate (yeker)
hamper setiap entri menyatakan isi hati aku (chewah)

namun..

kau ketahui jua blog ku ini

wahai beliau..

cmner u leh terpikir utk search my blog ni?

hurmm..whatever..

maybe pasni kite akan gado sket2 coz
i ada sket2 ngumpat @ kutuk u dlm blog ni
(hahahaha...ada ke jmpe?)

tp u jgn lupe..
i dh ckp dh..
kalo u nk bc blog i
u kene tanggung risiko
sbb dlm blog i
terdapat juga perkataan2 yg mungkin mengguris
hati dan bersifat perkauman iban sket
hohohoh..
so..
still nk bace ker?
still nk godek2 ker?
still nk xplore ker?

haaaa...
batalkan saja niatmu itu okeh?

jika u baca entri ni..
cepat2la ye sila bawa mouse u tu
ke tanda X kaler merah di sebelah kanan atas

oh ye..
u remember this date?
26 okt 2010
u tau x ape maknenye?
hope u tau la n ingatla

anyway..
i harap kite akan bahagia
until akhir hayat
coz i syg u
u syg i x?
(kalo x syg, i patahkan simcard i!)

hadoi..
again..i'm very shy to post this

and again..
why u search my blog.......?

*kang kalo aku tukar url, u kate i nk secret2 lak nnt..huhu
ok..fair la skang..
fb u i tau..blog i lak u tau..

Thursday, October 21, 2010

aik?



wa..

tukar suda?
hik hik..
saje jer cube2 new template ni..


Wednesday, October 20, 2010

Renungan bersama

salam..
petang2 cmni
ape kate kite renung2kan sket


Firman Allah swt dalam surah al-Naba ayat 18:-

"Yaitu hari (yang pada waktu itu) ditiup sangkakala lalu kamu datang berkelompok-kelompok."

Adalah diriwayatkan bahawa ayat yang tersebut diatas pernah ditanyakan oleh Saidina Muaz bin Jabal, katanya, "Ya Rasulullah, apa maksudnya ayat ini?" Maka Rasulullah saw menangis sebelum menjawab soalan tersebut kerana inilah yang selalu dibimbangkan oleh baginda. Lalu baginda menjawab:

"Ya Muaz, umatku kelak apabila bangkit dari kubur akan menjadi 12 golongan. Sebanyak 11 golongan akan memasuki neraka dan hanya 1 golongan sahaja yang akan memasuki syurga. Adapun 11 golongan yang memasuki neraka adalah seperti berikut:-

1.Mereka yang tidak mempunyai kaki dan tangan. Ini adalah kerana mereka suka menyakiti hati jiran tetangga.

2.Mereka yang menyerupai babi. Ini adalah balasan bagi orang yang suka melengah-lengahkan solat lima waktu.

3.Mereka yang perutnya besar seperti gunung dan dipenuhi dengan ular dan kala. Inilah balasan bagi mereka yang enggan mengeluarkan zakat.

4.Mereka yang keluar darah dari mulutnya. Inilah balasan mereka yang berdusta.

5.Mereka yang berbau busuk seluruh badannya. Ini adalah balasan mereka yang mengaut keuntungan dalam jual beli atas penipuan.

6.Mereka yang dicincang-cincang pada tengkuk dan bahu. Ini adalah balasan mereka yang menyaksikan maksiat atau perbuatan jahat.

7.Mereka yang keluar dengan tidak berlidah dan keluar nanah dan darah dari mulut. Ini balasan mereka yang tidak mahu menyaksikan kebenaran.

8.Mereka yang keluar dalam keadaan terbalik iaitu kepala dibawah dan kakinya keatas. Ini adalah balasan mereka yang berzina serta mati sebelum bertaubat.

9.Mereka yang berwajah hitam, bermata biru dan perutnya penuh api. Ini balasan mereka yang memakan harta anak yatim secara zalim.

10.Mereka yang kulitnya penuh kudis dan penyakit2 lain yang menjijikkan. Ini adalah balasan mereka yang berani melawan kedua ibu bapanya.

11.Meraka yang buta matanya dan hatinya, giginya seperti tanduk, bibirnya berjuntai hingga keperut, dari perut dan pehanya keluar kotoran. Ini adalah balasan mereka minum minuman keras.

Dan satu golongan yang masuk ke syurga ialah:


12.Mereka yang wajahnya bagaikan bulan purnama, berjalan di atas titian Mustaqim pantas seperti kilat. Ini balasan orang yang beramal salih dan menjauhi maksiat serta mendirikan solat lima waktu dan mati dalam keadaan bertaubat."

والله اعلم


semoga kita tergolong dalam golongan yang ke 12..insyaAllah..



Monday, October 18, 2010

yang aku rase pada aku baik

salam..
sedey smlm time nk balik umah sewa
mak aku lambai2 aku time nk bertolak balik
mak..jgn sedey tau
kalo ada org kaco mak, bgtau kitorg
kitorg akan pancung pala org tuh!
chewah..syg emak btl..hoho

bile dok umah sewa (means dok jauh dr family)
aku rase semakin menghargai masa ngn dorg
bile berkumpul 1 family
terasa cm sweet sgt..
aku rase nk stopkan je masa
supaya suasana tu akan sentiasa hidup
sob..sob..
aik?aku ni cm nanges je..
apedehal?

...............................

2 mggu ni aku amek kesempatan utk pose
pose ganti dan pose sunat skali
bile org tanye.."cepatnye ganti pose?"
aku jawab.."aar..maghrib kn tgh awal ni.."

tp..
sbnrnya..
selain dr alasan itu
aku ada alasan laen..

bnyk menda2 yg berlaku dlm idup aku
tp aku x pnh insaf
after ramadhan
aku dpt rasekan bhw pose tu sgt baek

bile pose..
aku rase lebih fokus keje
sgt bgs lg2 ngn situasi aku ni
keje aku sgt la berlambak2..
nsb bek bos aku ni sporting melantun2
kalo x..x tau ler..

bile aku pose..
aku rase bdn aku ringan
aku x de la nk diet pn
berat bdn aku mmg maintain je dr skola menengah
time pose ari tu je turun 2 kg
pastu sama balik cm before ni

bile aku pose..
aku dpt rasekan jiwa aku tenang
tenangnye laen..
esp time aku solat
honestly aku ni slalu x khusyuk solat
tp bile pose ni xdela khusyuk trus
tp aku dpt rase tenang sket time solat
aku jugak sedar bhw ibadah tu harus berterusan
supaya kite sentiasa ingat Allah

bile aku pose..
aku dpt rase hati aku gmbira
aku pn suke ngn prasaan ni
bile aku ketawa rase cm best je
walaupun ketawa sorg2
tp aku rase tu kot nikmat berpose

dan ..
aku rase bile pose..
hati kite akan berniat baik je
nk marah pn slalu x jadik
cpt je cool..
fikiran x bersangka buruk

tp kalo pose ni..
1 je la bg aku x best..
iaitu..
saket perut after sahur..
huaaa...
pasal tu aku mls bgn sahur
kalo aku makan, besenye aku akan kuarkan balik
cirit la..perut x selesa la..
kalo sape yg pnh dok ngan aku, tau je laa
aku ni mmg super malas bgn sahur punye org



Sunday, October 17, 2010

my fren wedding

salam..
erm..today 17 okt 2010
my fren kawen (suhaira bt md amin)

tema?
malam berinai aku tgk dia pakai bj kelabu silver

siang lak dia pakai bj maroon

waa...santek weh....http://www.emocutez.com


tetapi..
gmbr x dpt upload
sbb gmbr aku amek dlm hp aku
hp aku ni dh biol sket
so bc cite aku je la ye
aku kan suke cite beriya2
siap ngn gaya2 lagi http://www.emocutez.com
hoho

kitorg ni dh kawan sejak dr skola rendah lg
time skola menengah br jadik agak best frens la
aku bertiga time tu ( aku , suhaira & akalili )
antara kitorg bertiga mmg dh leh agak member aku ni yg akan kawen dulu
huhu tahniah diucapkan.... http://www.emocutez.com

time malam berinai dia suh aku jd pengapit
aku mmg dh maklum..so aku kepit la dia..
hoho xdelah..aku apit la dia
pastu siang ni dia suh kawan dia lak pasal aku dh mlm td

overall
mmg meriah kenduri kawen dia
tp tu la..gmbr x dpt nk masukkan..
hurm...http://www.emocutez.com



*tgh blaja wat entry bubuh emoticon tu..huhu

Friday, October 15, 2010

Setelah kumpul kekuatan

salam..
erm..
hisk..bnyk nye sawang
ada spider la!
hish..
ni ler kalo dh lame x hapdet blog.. hoho
bukan per..x de idea..

bile tgk blog org len
nmpk santek jer..
best jer..
kalo la aku ni kreatif cm korg kn best.
ape nak wat..
aku ni mmg x berseni sgt..
(nsb bek sempat belajar pendidikan seni)

makanye ari ni..
setelah ku kumpul kekuatan
lalu aku menghapdet la blog aku nih..

dah..
setelah ku kumpul kekutan berganda..
makanya..
dengan ini ..
akan ku paparkan episod baru dlm hidup aku
dibawakan oleh KKLW (chewah..ada penaja lak yer?)hoho

ceritanye bermula cenggini..
setelah abg aku no 2 kawen
dan setelah abg sulung aku bertunang
mak bapak aku semakin terbuka mindanye

jika selama ni anak2 adalah hak mutlak mereka
tp kini..
semakin menerima kenyataan bahawa anak2 mereka
semakin menginjak dewasa
dan setelah impian mereka kami tunaikan
maka tibalah masanya anak2 dorg ada kehidupan sendiri
(cm dokumentari lak..ahakss.)


kita akan bermula di sini...



haa...amenda tu?

hurm..



tu adalah..
sebahagian drpd hantaran dr sebelah pihak pmpn..

dlm erti kata laen..
aku telah mengadakan majlis pertunangan aku pada hari tersebut..

jom layan gambar lagi



antara gambo2 time sedang dimekap..(sgt x selesa time tu, rase cm muke kene cat)




after almost 45 minutes..


tara...ni ler hasilnye..
beeerrrtukarrr....huhu

.............................

dlm kul 12 tghari..



ketibaan rombongan dr sebelah laki..tu mak ayah dia..
(tudung merah n yg pakai songkok)





bapak aku (berbaju melayu hijau berkopiah putih)
dan juga para tetamu yg hadir (time kacih ye sbb sudi dtg..)
tetamu yg dok kt dapur x dpt di snap gmbrnye berikutan jurufoto terlalu bz hoho


tibela saat yg org slalu kata saat2 yg berdebar..

cincin risik mak dia sarungkan ..







yg ni lak cincin tunang..makcik dia sarungkan..
pttnye mak dia la sarungkan cincin tunang, tp maybe mak dia nk beri kehormatan utk
org yg lbh tua dari dia kot utk sarungkan..
hurm..whatever...
kelihatan ila sedang amek gmbo..huhu





setelah selesai sarung cincin..
sesi tgkp gmbo lak..



pic di atas ialah pic mak dan akak2 beliau



ni pic aku ngn ila




ni lak pic aku ngn budak2 skola rendah aku
gmbo2 di atas ditangkap oleh abg aku selaku jurufoto tidak bergaji..hoho



next pic..
hantaran dari sebelah dorg


*posing malu2 kucing

majlis selesai kire2 jam 3 petang..
dlm kul 4 ptg tu ujan turun dgn lebatnya..
nsb bek majlis dah setel..
Alhmdulillah majlis berjalan lancar...

..................................

hurm..
mst ada yg tertanye2..
np aku x bgtau nk bertunang?
bukan ape..
aku menghormati permintaan mak bpk aku yg x mau ramai tau
dan..
a few days b4 e-day,
aku ada tertengok kata2 sorg ustaz kt tv..


"pertunangan haruslah dirahsiakan..
manakala pernikahan wajib dihebahkan.."


jd aku mengambil pendekatan utk wat kecik2 je.
lgpun br bertunang..
tp moga2 smpai la ke jinjang pelamin..
insyaAllah..

so..
skang dh jadik tunangan org..
ape perubahan plg besar kat aku yer?
hurm..xde ape pn..same je..
cuma dia ngn aku dh kurang kungfu fighting la sket
yg len tu bese je..
hahaha..siyes..bese2 je..
bujang lg kan..
cume list name budak2 skandal dh makin susut la
ahakss..(gua try jd budak bek skang ..)

aku cube carik kekuatan utk post entri ni
(actually aku malu nk post)
ila kata..post la pasal ni..
aku pn..hmm..tgk la nnt cmne..
k..ila, skang aku dh post dh..
ko komen tau.
hoho

soalan cepucemas yg mmg konfem org akan tanye..
"bila nk kawen nyer?"
aku cm bese la..ayat klise aku..
"ada rezeki nnt ada la..insyaAllah.."


nnt aku kawen..aku jmput sume ye..
insyaAllah..

"manusia hanya merancang..
Tuhan yang menentukan.."


hurm...
tekak aku saket la..
cm nk selsema jer..
uhukk uhukk..(gaya iklan ubat batuk)
hoho


*mintak maaf x publish gmbr beliau kerana gmbr beliau tiada.