Pages

Friday, April 30, 2010

Majlis perpisahan

salam...
pagi td dgn slamber badaknye aku bgn dkt kul 7 pg..pastu baru lah dgn langkah longlainya g bilik air untuk mandi..
arini aku ada majlis perpisahan untuk sorang staf kitorang sbb dia dpt posting tukar ke trganu, kire balik negeri ar tu..kitorang sume sedih gak tp yang paling aku terasa ialah bila aku sedar semakin ari semakin ramai staf bahagian aku yang bertukar keluar..
daripada pegawai, kakitangan sokongan sampai ke bos aku sume bertukar..aku mmg terasa gile bila sume orang blah..rasa smgt aku pn dibawak angin lalu gak..
tp aku slalu kuatkan semangat aku bahawa 'patah tumbuh hilang berganti' masih boleh diguna pakai lagi..tp yelah, mana nak sama ngn yang lama , betul tak..
erm..dikesempatan ni, aku tetibe mengelamun , kalo la aku yang kene bertukar keluar..macamana la keadaan masa tu, majlis yg cmne la dorang wat untuk aku..erm..tp aku pn tak mengharap ape asalkan aku dpt g dgn hati yang tenang...
aku semakin agak tensen bile sekeliling aku kat ofis dan kehidupan aku menanyakan soalan yang sama iaitu 'bile nk kawen?'. aku bukan tertekan sgt ngn isu tu sbb aku tau apa yg sbnrnya berlaku tp bile ari2 orang cakap mende yang sama dan 'perkahwinan ' itu umpama satu trend, aku jadi cam nak terikut2 lak.
aku tak nafikan kawen tu dapat pahala malah aku pn mmg nak berkawen tp aku tak nak wat tergesa2 kerana apa yang penting adalah restu mak bapak aku..and of course blessing from both family..orang yang slalu suh kawen kdg2 pandai cakap je..tp tak tau pn ape yang kene pk..tp kalo yang nak kawen tu mcm2 la yang nak kene di pk kannya.erm..ntahla..
stakat ni mak bapak aku kasik dh kalo aku nak bertunang tp ape2 pn kene tunggu pas abg aku setel kawen dulu ..
tp bile aku cite pasal plan aku ngn dia untuk kawen, dorang tak bape nak kasik lampu hijau lak..aku paham dan aku takderlah memaksa dorang untuk ikut plan aku yang ikut suka hati je ni..asalkan mak bapak aku restu, dh cukup besar sgt penghargaan tu ..
aku semakin menghayati perjalanan hidup ini, dan aku semakin cuba untuk mendalami maksud 'hidup ini untuk dinikmati, bukan ditangisi...' dan 'apa pn yang terjadi, berjalanlah tanpa henti..'
semakin ari aku semakin sedar bahawa betapa ruginya aku kerana lupekan Tuhan..lupekan tanggungjawab..yang aku ingat cume keseronokan je..masyaAllah..
moga Tuhan ampunkan aku dan sentiasa ingat aku bahawa aku ini hambanya yang kerdil..
moga-moga...

Thursday, April 29, 2010

hati ini

salam..
malam td dlm kul 7.20 malam (time dh nak maghrib) aku baru turun dari bus...pnt aku tunggu bus dari kul 6 petang..dkt sejam aku tggu bus..takperlah..lgpun bukan aku tggu sorang2..
tetibe aku dpt kol dari dia..dia tanya aku baru dapat bus ke..aku iyekan je..sore aku sbnrnya dh takleh tahan dah..aku tak tau nape kali ni aku sensitif gile..
aku jawab je pertanyaan dia ngn sore yg sayu tahap dead gile..aku last2 takleh tahan, lalu tumpahlah air mata aku time dalam perjalanan nk sampai umah..
bukan ape..aku sbnrnye bukan tak penah mengalami situasi cmni selama ngn dia tp kali ni aku bengang betul..
pagi tu aku kol dia 2 kali je..1st dia tak angkat, second dia trus marah aku, "sat la, ada keja ni.."..
aku pn iyekan la..takper..paham..aku pn keje gak..
pastu dia kol aku jap2 je, dia kate nnt dia kol balik..dia kata kol jap je jadiklah wat dgr sore..k fine aku sabar lagi..
time ptg after lunch smpai aku dh kuar ofis..langsung tak kol..aku bajet dia dh smpai umah ataupun kat ofis lagi sbb dia nmpak cm bz ..aku kuar ofis dkt kul 6..aku kol dia sbb rase tak sdp ati, bile dia angkat je, dia tgh gelak2 ngn budak2 ofis dia..alasannya tgk bola ngn geng pejabat..pastu aku siap leh dengan sore budak2 pmpn lagi kat sblah dia..berangin la aku satu badan..
utk pengetahuan sume..smlm aku rasa takder prasaan langsung nk wat keje sbb rase asyik ngadap menda yang same dan belambak2..so aku harapkan dia leh kurangkan ketensenan aku ..
tup2 dia dok gelak2 ngan member2 dia..hangin la aku.
aku letak tepon pastu trus tggu bus tp selama sejam aku tggu bus, dia langsung tak kol aku atau pun mesej aku.geram betul.
so bile dia kol aku pas aku turun bus tu aku sedih sgt..tp aku tak ngaku bile dia kata aku jeles ke bile dengar pmpn gelak2 time aku kol dia...(tp untuk pengetahuan la, sume pmpn pn akan rase bengang even sore pmpn tu adalah mak dia ke, kawan dia ke, atau pn bos dia..)
sampai umah, aku mandi pastu gosok baju keje and trus memerapkan diri dlm bilik..dia kol aku tak angkat ..dulik ape aku.
pastu dia kol member aku, ila..tau lak dia nak kol member aku kalo aku tak angkat kol..
padahal aku baru tepon dia 2 kali pagi tu dia trus marah aku..walhal dia tu kalo aku tak angkat kol, jangan kan ila, ngan mak bapak aku skali dia kol tau.aku sket pn tak sentuh family ngn member2 dia.
last2 dia kol aku angkat gak, aku ngaku aku bengang pasal tu tp when dia tanya aku maafkan dia tak after dia mintak maaf tu, aku trus cakap "tak"!!. and aku trus letak tepon, campak kat tilam. puas hati aku.
aku diam je..meleleh air mata aku, tak pn tak tau since when aku jd too sensitive like this. ikutkan aku bukan jenis cmni tp maybe ini untuk kesedaran dia kot..aku angkat lagi kol dia sbb sesak tgk dia asyik kol aku ngn ila je..pastu dia mintak maaf lagi ..aku pn trus membebel smpai dia takleh cakap ape pun, dia pn nyesal ngn sikap dia..
tp aku tekad, kalo dia leh wat, aku pn leh wat cmne dia wat aku..aku jenis cmtu..walaupun aku nampak diam tp trust me , i can do like u done to me.
untuk kawan2 pmpn dia yg kununnya just anggap dia cm member atau orang yang dia perlu rujuk untuk dapatkan ilmu, hope tolongla jaga batas agar tiada hati dan perasaan orang len yang akan terguris..kalo anda sume berada ditempat saya, jangankan bf atau tunang, dh jadik suami kita pun korang akan tetap cemburu bile ada pmpn len di sebelah dia.tolonglah jaga prasaan pmpn yang dh banyak berkorban untuk dia ..kalo dia terlebih, korang tolonglah tegur dan kalo korang yang terlebih, korang kene la beringat sentiasa, always think for others on any action. plizz!

Wednesday, April 28, 2010

Kaya tu..

salam..
hari ni aku ada g dgr ceramah penerapan nilai2 islam..best gak, doktor pmpn yang bg ceramah, aku teringat yang dia dulu pnh dtg poly aku dulu, mmg best.
tajuk ceramah dia, keseimbangan hidup, baru aku tau idup ni kene balance sumenye, tp aku tak dapat nak terangkan sumenye dlm blog ni sbb kalo dgr ceramah tu baru paham.
antara yang dia kupas ialah ttg kaya duit dgn kaya menda laen..sbnrnya kaya itu letaknya dalam hati seseorang tu..
ada orang kaya duit tp langsung takder sedekah tp ada orang takder duit tp tak lokek nk sedekah..tu bezanya kaya duit ngn kaya hati..baru aku tau..
and bile dia kata, kalo kite ni sihat, ada keje, boleh datang keje, ada mak bapak, bdn boleh bergerak2, tak ke kaya namanya tu daripada orang yang bnyk penyakit, bnyk masalah..
baru aku tau kaya tu mempunyai makna yang sangat universal..sama macam cantik la..ada orang kata cantik tu kalau kite pakai mekap,
ada orang kata cantik tu kalau kita baru bangun tidur..
and ada orang kata cantik tu kalau kite ni ada sume, (tak cacat la, kire cukup sifat)..
aku pn tak leh nk kata cantik tu macamana sbnrnya..
aku teringat akan kata2 sorang member yang baru aku kenal tp aku cukup senang ngn perangai dia..
dia terlalu sibuk carik duit sbb tak nak wat loan untuk kawen..
tp baru2 ni dia mengadu kat aku yang dia rase dia semakin jauh ngn Tuhan..masyaAllah..
dia kata skang ni tak der mase nak baca yassin, quran..dan yang paling dia terasa dia jiwa dia rasa kosong..kosong sgt..
tak tau la dia tu, sian sgt aku tgk..
and antara statement dia yang aku tak leh nafikan ialah, manusia ni makin banyak duit, makin tak cukup kain kat badan dia..erm..betul gak..
dia sendiri rase sedih ngn diri dia dan aku cube bg smgt kat dia supaya kuat hadapi dugaan hidup..
aku bg dia smgt bahawa sume ni mungkin dugaan dan pengalaman idup dia time muda..nnt bile dia dh semakin dewasa, dia akan ingat pengalaman ni sampai bebila..
lastly aku dapat rasakan yang aku ni masih kaya..bukan kaya duit..tp kaya dgn nikmat Tuhan yang Dia bagi free ni..kite jaga betul2..free tau..kesihatan, ketenangan, kasih sayang..
Alhamdulillah..sesungguhnya Tuhan tu masih sayang akan hambanya ini yang sangat perlukan motivasi tatkala berhadapan dengan kesulitan yang hanya Dia sahaja tahu..terima kasih Tuhanku..

Wednesday, April 21, 2010

kejadian

salam..
agaknya malam tadi aku makan banyak sangat kot..sbb tu lena sgt tdo..
dlm kul 5.30 pagi, aku terjaga sbb rase nak terkencing, (tak senonoh kan aku)
aku pn tgk hp aku sbb nak tau pukul bape..skali aku tgk ade mesej..
dari kawan aku...jam 1 pagi dia hantar, dia bgtau yg mak dia dh meninggal kul 12 malam td..
innalillah..
mggu lepas aku ngn ila sempat gak g ziarah mak dia kat hospital sungai buloh tu.mmg sian sgt aku tgk..
and odw balik dari hospital, aku ngan ila rase insaf sgt , rase cm nak balik je umah peluk2 mak kitorang sbb rase beruntung sgt mak kitorang masih ada..
mak aku pn agak sporting bila dh tua ni, membuatkan aku makin sayang kat mak aku. tp kat bapak aku pn aku sayang jugak la..
pastu, aku sambung la tdo pas g kencing, bolehla pulak aku mimpi g ziarah mak member aku tu meninggal sampai aku terlambat bangun..hampeh betul aku ni..
hehe, sbnrnya aku dh terjaga dah time loceng jam bunyik tp besela manusia lemah cm aku ni, msti matikan jam tu pastu sambung tdo balik.hah, amek ko lambat bgn..huhu.
tapi aku berjaya gak sampai ofis dengan terlewat 2 menet, syabas diucapkan kepada aku.

Monday, April 19, 2010

best kenduri

salam..
ari sabtu lepas, 17/4, umah aku ada wat kenduri tahlil untuk arwah atuk aku yg meninggal bulan lepas..
aku balik ari jumaat, time dh nak sampai umah aku tuh, aku ngn abg aku tekezut gak tgk mak bpk aku pasang 2 khemah, cm nak kenduri yg hepi2 je..aku bgtau la kat mak aku np nak pasang khemah smpai 2? mak aku sengeh2 je..hmm..lantak depa le..
time kenduri, sorang demi sorang tetamu datang berkunjung dimulai dengan orang yang aku tak kenali iaitu rupenya sedara sendiri..
time malam..kemuncak kenduri..pergghhh..ramai giler..cm kenduri kawen lak, time makan rebut2 tetamu nak makan..aku best lak tgk fenomena ajaib ni.
aku lak tak tunjuk muke langsung, (low profile) aku sibuk bungkus makanan..nasik la, sayur la, kari la..huhu best nye..
mak bapak aku dh bingung dah bile tengok ramai orang, (besela org tua mmg cmtu), jadi anak2 diorang ni la jadik askar uruskan apa yg patut..tp alhamdulillah, kenduri kitorang hampir mencapai matlamat iaitu mengukuhkan ukhuwah sesama sedara mara kitorang yang jaranggggg sesangat nk berjumpe..
semoga semua anak2 dan menantu arwah atuk aku mengambil iktibar akan pemergiannya..
aku pn harap makcik2 aku ngan pakcik2 aku ingat bahawa harta takkan boleh bawak ke mati, sekali diorang susahkan mak bapak aku lagi, diorang akan terima balasannya. aku tak pedulik.
adios.