Pages

Monday, June 28, 2010

kaseh sayang

salam..
kenapa kite sering merasa tak selesa ngn mood seharian kite?
bagi org pmpn..mood cepat berubah dari OK ke KO
terutamanya ketika diserang..
saket perut
saket kepala
saket jiwa dan ..
saket ati..saket sekali..(cm lagu lak..)
amenda sume ni?

kalo ikut secara perubatan..
orang kata ini adalah disebabkan perubahan hormon (korang tau ke hormon tu aper)
tp aku pn setuju ngn kata2 saintifik tu
cume malas nk pecaya jer..(sbb bagi aku mende2 cmtu slalu nye berkaitan ngn masalah peribadi)
amenda ni..

tak kesahla hormon ke, timun ke..
yg penting enjoy la ape yang datang di hadapan kite..(kite enjoy....)

weekend yang lalu betul2 membuatkan aku rase sedih..
sgt personal untuk aku bercite ttg perkara ni
tp ape yang aku dapat simpulkan ialah
kasih ibu mmg bawa ke syurga
kasih bapa sepanjang masa
tu yg akan aku pegang smpai bebila
walaupun aku ni tak bp suka lyn org tua
and tak bp gemar lyn budak2
tp beberapa peristiwa weekend lepas
membuatkan aku rase betapa perlunye kesabaran
dalam diri setiap orang

apa yang akan membuatkan kite lebih menghargai seseorang sbnrnya?
bg aku, manusia ni akan lebih mhargai bila seseorang/ sesuatu (utk benda lak)
dh tiada / sudah hilang / kita kehilangannya
tp tu from my opinion lar..
kekadang kite suke nafikan akan perasaan kite tu
until kite tertekan
dan mungkin akan membuatkan kite menangis
atau bercakap sorang2
dek kerana kedegilan kite utk menafikan
perasaan kite tu..
tp lama kelamaan kite ttp akan
admit that thing but it takes time

aku sendiri pn tak suke ngaku
lagi2 perasaan tu tak patut ada dalam diri aku
tp lelame aku ngaku gak
tp aku ngaku diam2 jer la
tp kebiasaannya aku ngaku
cume malu2 la nak ngaku..
hahaha
(perakuan jujur ler ni..)
amenda lar aku ni

kesekian kalinya
perkara yang paling sukar untuk dilakukan
oleh setiap anak
adalah
menunjukkan kasih sayang

perasan tak ramai antara kita (sebagai anak la)
malu nak cium tangan mak bapak kite?
mmg ramai yang wat tp ramai gak yang tak wat..

perasan tak ramai antara kite
yang lebih ingat boyfren/girlfren
dari ingat mak bapak sendiri?
mmg ramai yang wat tp ramai gak yang tak wat..

perasan tak ramai yang lebih bnyk doa untuk
kepentingan diri
dari doa untuk mak bapak sendiri?
ramai yang wat tp ramai gak yang tak wat..

dan sehingga kini
di zaman moden yang canggih ni
masih ramai lagi yang malu untuk
tentang ngaku mak bapak sendiri..
sedih..

dan
kejadian semalam & kelmarin
mengajar aku ttg betapa
sahihnya kaseh mak dan bapak aku
mata aku menjadik saksi bahawa
kaseh mak bapak ni mmg
membawak ke syurga
dorang takkan jemu
melayan kerenah anak dorang..
takkan pernah nak benci anak dorang
even their children too much
bothered them..
they never complained..
they alwiz remember that
their child are symbol of
their luv..

ada satu lirik lagu pasal cinta ttg anak

"dan atas nama cinta..
terlahir aku melihat dunia.."

sempena hari ibu dan hari bapa yang
telah lepas ( tak ingat lak tarikhnyer..)
aku ingin mengucapkan
selamat hari ibu
dan
selamat hari bapa
kepada kedua orang mak bapak
aku..
yang dah bertungkus lumus
bersusah payah
berpenat lelah
membesarkan kitorang ber 5

aku doakan dorang selamat dunia akhirat
sehat sejahtera
bahagia sentiasa
dilimpahi rahmatNya..
diselamatkan dari segala bencana
dari tipu daya manusia
dari hasad dengki sesiapa
semoga
dorang diampunkan segala dosa..

kadang2 aku terpk ..
ape yang boleh aku wat
utk balas jasa dorang
kalo dorang leh bergelut ngn maut
utk lahirkan aku..
ape yang aku leh wat utk balas jasa dia?
rasanye cm balas ngn nyawa gak kot.
tp rasenye tu pn tak terbalas..

kalo kite prasan,
kite sebagai anak slalu marah mak bapak kita
kununnye pendapat dorang tak sama cm kite
memey la..
pasal dorang tu org tua
kite hok oghe mude
tp bila dorang argue sumthing pasal kite
just be calm n think 1st
how to defend our opinion
in the best words..
don't ever say sumthing that can
hurt them
(tp aku slalu , bukan slalu, mmg slalu sgt argue ngn mak bapak aku)

aku sbg anak pn semakin nmpk keberkatan
dari taat kepada mak bapak
memey nampak dan memey leh rase
dan memey cepat balasannya
(pasal aku dah kene..huhu)

so..
sapa2 yang banyak wat salah kat parents tu
copek2 lo poie mintak maap
kat dorang..
selagi dorang ada kat dunia ni..

jgn smpai jadik cm lirik lagu Ibu ni..
aku dgr lagu ni time aku darjah 6
memey sedey..
aku tulis sket ar..
kasik orang len tau gak.

"sewaktu azan mendayu dayu
ibu ku pergi meninggalkan ku
perginya takkan kembali lagi
kerna takdir telah menentukan..
doa restu
ku utuskan untuk mu ibu..
semoga diri ibu bahgia
di akhirat yang kekal abadi..
ibu ku..
kau pemupuk kasih syg
kerna kaulah ibu ku yg tercinta
kasih mu pada ku tidak terkira
hanya Tuhan dapat membalasnya.."

*aku tak tau pasal pe entri aku kali ni very the touching..act aku memey dh sebak time ni
tapi cover2 lak.





Friday, June 25, 2010

Luahan

salam..
luahan..ape yang korang tau pasal luahan?
arini aku nk cakap pasal luahan.
bagi aku ada banyak kategori luahan ni..
luahan hati..
luahan gunung berapi..
dan..
yang paling slalu kita dengar ialah luahan perasaan..

ok..
contoh cm gmbo kat atas ni..
maksudnya aku nak luahkan perasaan aku yang
aku sukekan bunga..


kalo cm gmbo yang ni lak..
maknenya aku teringin nak memiliki ketapi ni..
hahaha..
amenda la aku merepek ni..
sbnrnya aku saje je wat entri ni letak gmbo
coz ila kata kene letak gmbo
biar nmpak menarik sket..
tp adakah entri ini menarik?
hingga boleh wat anda tertarik hati?
tertarik rambut?
dan tertarik suar?
adakah?
jawapannya tentulah tidak
kerana setiap yang membaca entri aku
hanya akan tertarik nyawa sahaja..
pehhh..hebat tak?
hahaha..

cakap pasal luahan perasaan..
aku slalu luah perasaan aku..
tp slalu nya aku luah kat ila la
coz dia yang dok dekat ngn aku..
tp sapa yg kenal aku
mst tau cara aku luah perasaan aku cmne..
aku rase skang ni aku makin open minded
berkaitan luahan..
tak kesahla pasal ketidakpuasan hati ke..
rasa yang orang tak dapat rasa ker..
apa2 jer ler..

sbnrnya kalo kite tak luahkan perasaan..
kite boleh dirundung murung..
tak lalu makan, tak lalu minum
dan tak lalu lalang..kahkahkah
itu kalo jenis luahan perasaan yang sgt dahsyat la kot..

tp ape yang aku nk nasehatkan ..
kalo nak luah perasaan
luahkanla kat orang yang korang sgt2 percaya
sbb kdg2 luahan tu berbentuk kutukan,
penghinaan, kecemburuan,
mahupuan kerahsiaan..
sbb takut2 kalo orang yang korang luahkan tu
jenis tak leh simpan rahsia lak..
abeh la korang..

tp aku pecaya..
dlm setiap orang mst ada rasa dihargai
atau pun cm penghargaan
when sum one tell to u
ttg suatu yang cukup bernilai / sulit / tertutup
sbb org akan rasa dipercayai..
dan besenya menda tu yang wat
orang tu simpan rahsia tu sampai bebila.
lgpun tak de expired date kan untuk simpan rahsia..
hahaha.

dlm diri setiap orang kena ada sifat boleh dipercayai..
ni pndapat aku la..
kalo tak mampuih la takde sape nk bagi kite keje
pasal muka tak leh caya wat keje..
hahaha.

luahkan la ape yg korang rasa
jgn simpan sesorang
nnti gile lak ( uish, dahsyat tul..)
bukan ape, manusia ni mmg kene meluahkan apa yg terpendam
pasal tu mmg fitrah manusia..

aku pn cmtu gak
smpai kadang2 ila pn pening dgr luahan aku..
yela..
kalo stakat luahan tak puas ati pasal kucing kencing merata2..
sapa tak pening kalo kene dgr luahan cmtu kan?
huhu..itulah aku..
mulut aku mmg tak berenti cakap..
abg aku kata..
"keretapi pn tau benti..burung murai pn tau senyap..tp ko.."
itu la ibaratnya aku..

akhir kata
jgn suka pendam perasaan..
carikla sesorang yg korang leh trust
untuk dgr cite korang tuh..

adios amigos



Thursday, June 24, 2010

hati cinta

salam..
hehe..ketawa jer pagi ni.
haha..gelak lagi..
ntah pape ntah aku..
arini aku tido sket punye lena..
pagi tadi pun sket punye liat aku nk bangun..
sbnrnya aku nak cite pasal ...
err..sbnrnya aku tak der cite pun..tp
aku still nk update blog nih.

tadi aku tgk kalendar..jap je lagi dh nak pose..
rase tak puas lagi raya taun lepas, dh kene pose balik..
ape nak buat, masa berlalu terlalu cepat..
naseb bek aku dh abes ganti pose,
kalo tak mst aku malas lagi nak ganti.

erm..hati aku sbnrnya dibuai rase rindu..
rindu kat sume orang yang aku sayang.
especially rindu kat dia la..
kekadang aku jeles weh tgk org len sng je leh kuar dating.
aku ??
aku??
aku dok umah je ler..hahha..(gelak lak..)
jauh tu dia (wlupun alwiz msj n kol tp x sama weh.)
aku slalu rase nk dekat ngn dia tp takleh la.
sbb dia keje sana..
aku keje kat cni..
erm..kalo la dekat2 cni je ..
leh ar aku kuar dating malam ni ngn dia..
g candle light dinner..beshnyer...
aku teringin nk bersiap2 pakai baju lawa2 ,
mekap cantik2, wangi2, pastu kuar dating.
tp sygnyer pyh betul aku nk dpt peluang cmtu.
kalo dpt pn jap jer..
pastu dia balik sana balik..
uhuk..apela naseb..

siyes aku kekadang mmg saket ati sbb x dpt kuar dating
tp bile aku pk balik maybe ini kehendak aku dulu..
biar jauh..jgn slalu jumper..
biar rindu menebal..then takderla rase jemu..
tapi aku mmg boring kalo dh lame sgt tak jmpe..
pastu ari2 gadoh2 cm kucing kambing
smpai bercucuran adabi ..
until smpai 1 tahap rase ..apa nk jadi, jadi la.
aku malas pk..lantak la..
tp syg la..dh 2 taun bersama..
tak sggp nk rungkaikan hbgn kitorang cm
kadang2 aku rase cm sambal belacan..
sbb apa aku ckp cmtu?
sbb smbal belacan walaupun pedas smpai ngalir air mata,
tp ttp sdp dimakan smpai jilat jari..
cmtu la cinta ni..
walaupun pahit..tp ada manisnya..
walaupun sakit ati tp ada penghiburnya..
bukan la totally tak best cinta ni..
lebih kurang cenggitu lar..

kepada sume yg bercinta jarak jauh ..
aku ucapkan tahniah ler pasal korg still tough untuk
harungi cabaran terutamanya
dari segi syak wasangka dan prasaan curiga pmpn
yg sentiasa tak puas ati lg2 kalo
pasangan kite tu ada ramai kwn pmpn..
ada fb lagi..
keje ngn orang pmpn..
dan ramai pmpn minat (ni lagi nyakitkan ati..)
sesungguhnya cinta mmg cmni..
tp erm..ingatla..
cinta untuk dinikmati..
bukan untuk ditangisi..
(cm doktor falsafah lak)

ada 1 lagu Elite yg slalu aku nyanyi..
kekadang aku slalu gak bayangkan menda ni jadik kat aku..
tp x sggp la..
k la..
hayati liriknya k..

andai..
aku pergi sebelummu..
kenangkan aku selalu..
di dalam doamu..
saat indah pertama dan terakhir untukku
ku berjanji kan menanti mu
setia menunggu di pintu syurga..


Tuesday, June 22, 2010

sedikit coretan

salam..
erm..lame rasenya aku tak update blog aku nih.. sbnrnya aku sebuk godek blog len.huhu
bulan ni aku leh dikatakan bz gak la
coz..
abang aku kawen..

ni ler gambar dorang kawen..
time ni kat seblah umah pmpn..6.6.2010
kat seblah umah laki lak..aku tidak berjaya menguploadkan gambar beliau..
kerana pc aku tak dapat detect kehadiran usb hp aku
takperla..nnti kalo aku kawen..
aku upload bebanyak yer..

arini aku baru start keje..
smlm (isnin 21/6/2010) aku cuti coz penat la weh kenduri umah aku lak..
letih cm ape jer..

nak dijadikan cite malam tadi kul 12 tgh malam baru aku smpi umah sewa.
pastu aku gosok baju, kms brg,
dlm kul 1 lbh baru leh nk landing
tp dia lak kol aku..

sbnrny aku mmg asyik fight2 je ngn dia
hahaha
tp aku mmg tak nak kalah..
tp aku dh rase cm aku je yang kalah..
tp malam td aku menang gak
yieehaa..
yeyeye..aku menang..tp kome tau kul bp teman tido?
huhu.dkt kul 3 pagi juge tau..
hadoyai..ngantu sgt time nk bgn pagi tadi..
tp aku g keje gak la.
pastu aku sakit perut lak..
sampai la ni aku still sakit perut lagi..

aku rase perut aku masuk angin la..tp aku makan nasik smlm..
pagi ni je la..pasal aku tak sempat beli makanan..
aku minum milo je pagi ni..

harap2 aku pnye perut akan kembali pulih seperti sediakala
menjelang petang ni..harap2 gitula..
erm..
ape lagi yer.

erm..
sbnrnya aku takder idea nak tulis..
pasal aku nih mmg bukanle dari kategori kreatif..
sape yang kenal aku mst tau aku ni jenis kasar sket.
ade iras2 prangai laki, cume sore je lembut (chewah..)

skang ni aku suke benor lagu romantik.
adeler satu lagu ni..
walaupun lagu ni kumpulan lelaki yang nyanyi
tp aku very luv this song
tp wat mase ni
ni la lagu yang aku suke
sok luse maybe tukar lagu len lak
hahha

erm.aku tulis liriknye sket aa..

apa saja untukmu...
tak ku hirau kan waktu..
katakan saja kan ku laksana
permaisuri kau bertakhta di jiwa..

apa saja untuk mu..
ke dasar lautan biru..
bertarung nyawa..andai kau damba mutiara..
di hari lahirmu.

kita menuju..gemilang asmara..
tiada cinta setanding kita..
ku rela sehingga ke akhirnya..
.........( tak tau lirik..hahaha).

corus:
untuk mu kasih..
ku cuba meraih..oh bintang di angkasa..
walau tak terdaya kan ku ikhtiar..
untukmu kasih..
gembira bersedih ..selagi ku bernyawa..
untuk mu kasih..
ku korban apa saja..

apa saja untukmu..
kan ku ubah cara ku.
jikalah itu yang kau mahu..
apa saja demi kebahagiaanmu..
bukan ku pinta yang luar biasa
cume secebis janji setia..

tu je la wat masa ni..
k babai..