Pages

Friday, August 27, 2010

angan2 dan fantasi?

salam..
gud morning sume..
hehehe
che3..cm ramai je tgk blog aku
x de sape pn
xper..aku mmg suke prasan sendiri

hari ni kitorg punye bhgn ada sesi tgkp gmbr
so..sume kene pki bj santek2 ler
pmpn kene pki bj kurung paleng santek..
laki lak kene pki bj melayu lengkap ngn songkok dan sampin
awal2 bos aku dh warning kalo dia sorg je yg pki bj melayu
dia nk bekukan cuti raye..hohoho
jgn begitu bos..huhu

hasilnye..pagi ni sume staf laki pakai bj melayu
siap bersampin lg okey..
mmg seragam la wa akap ama lu..

aku lak?
pkai bj ape agaknye aku ni kan?
hahaha...aku pakai bj bese je
iaitu bj yg x yah di 'iron'...huhu..
aku betul2 maleh nk iron bj mlm td dan
aku ternampak bj yg mmg aku suke pakai kalo
aku tgh maleh nk pk huhu

ape kaitan menda ni ngn tajuk entri aku kali ni?
hurm..
beselah..tu sume gimik je..
aku bukan ade idea sgt nk tulis
asal ade je la org kate.hoho

bukan pe..kalo sebut pasal angan2..
aku ni pn mmg suke berangan
pagi ni aku berangan...
kalo la ari ni ari cuti..mst best kan?
huhu
kalo aku dh berlaki..leh aku watkan dia breakfast..
pastu makan sesame..
pastu leh kemas2 umah..
basuh baju sambil nyanyi2..
kalo ari ni cuti, aku leh bangun lmbt sket huhu
tp tu la..sume ni angan2 je coz arini tetap KERJA bg wilayah persekutuan ..
hurm..hampeh betul
adek2 aku kt umah tu konfem terbongkang lagi atas tilam..
mentang2 la skola kt selangor..(selangor kan amek cuti nuzul quran..)

xper2...mlm ni aku balek kg..
aku nk rehat puas2 gak..
(huhu ko mmg x pnh puas rehat..)

bile smpi pertengahan bulan pose ni
konfemla ramai punyer yg akan
g shopping bj raye..
aku?
aku bese2 je..
aku x beli bj raye kot
aku pakai jubah yg aku beli taun lepas
cume aku igt nk cari selendang je
utk pakai ngn jubah tu
yg len tu aku pakai je
yg taun2 lepas punye
ala..
org bukan tau pun
asalkan aku berbaju pn dh okey ..betul x?
huhu

aku pn xde beli kuih raye sgt
beli 1 je tu pun pasal kawan aku sendiri jual
beli la utk support member
tu pun aku rase cm mahal je
tp kalo nk diikutkan sume aku rase cm mahal
kecuali la brg2 dapur
sbb brg2 dapur ni besenya harga dlm kawalan kerajaan
sejak nk kawen ni mmg aku titik beratkan sungguh bab duit
kalo leh biarla berbelanja pd menda yg perlu je
lgpun membazir kan amalan syaitonirrajim..
huhu

erm..
raye ni cmne la upenye ye..

............................

blup blup blup blup

Thursday, August 26, 2010

aku tensen

salam..
huwaaa...
aku tensen..
pagi2 lagi wat hal
hadoi..
sumenye rase x kene
mangkuk betul
hisshhh...
geram tol
itu la ini la
ini la itu la
hisshhh...
Ya Allah..kuatkan la semangat aku ni..
geramnyeeeeeee aku..

Monday, August 23, 2010

nk tito..nk balik kg

salam..
pagi ni aku x tau nk kate ape
bgn tido pale rase semacam je coz x cukup tito
tp aku x leh tito..
bile aku selidik punye selidik
np aar aku x leh tito semalam..upenye
aku bgn lambat mase semalam ..

pastu nk dijadikan cite lak..aku ni slalu caket pala
tp kali ni lg caket sbb ..
ade jerawat yg banyak kat kening aku
hadoi..
asal aku nk tutup mate je nk tito caket tu berdenyut2.

erm..
aku tensen la
coz bilik opis aku nih
dh jadik cm bilik kebal lak.
sume kabinet fail sulit/berpalang di'move'kan ke bilik aku
dgn alasan bhgn aku ni xder bilik fail yg sempurna utk simpan kabinet2 fail tu
aku bukan ape.
mmg dari segi safety i agree with that but..
let us think and look from another side
fail2 ni mmg slalu digunakan..
so mmg akan selalu dibukak dan ditutup
so...akan membingitkan la telinga kalo dok cni
aku pn pelik cmne idea ni leh timbul
tp ..kpsu aku ckp kt tempat lame dia berkhidmat dulu
caranye same je iaitu kabinet fail berpalang diletakkan di bilik PA untuk
menjamin safety nye..
erm..redha je la..

...................

pagi ni dok dgr lagu raye je..
leleh air mate aku ni
sedeh..
aku x bukak pose lg ngn mak papak aku lagik..
takper2..weekend ni aku balik..
mak ... abah..
tggu aku dpn umah tau..ala, cm bese la..huhu
nnti kite bukak pose same tau mak abah
tp aku x nak tulung masak, nk tulung nyebok jer
bleh? hehehe..

.............................

skang ni aku dgr lagi lagu raye..
bukan x sabar nk raye tp rindu nk balik....

rinduuuunyerr....

aku dh xder idea nk tulis ape

.............................

blup blup blup blup (bunyik buih dlm air)

Thursday, August 19, 2010

Ola Ola

salam..
arini kite blaja bhs mexico ye murid2 sume

cube ikut cikgu sebut..
Ola..Ola..
hahaha
arini diriku merasakan sesuatu yg best sbb..
tido ku lena mlm td..
wah2..banggenye aku menyatakan perkara itu..

tp aku ni ..tido lene ke x lena ke tetap akan nguap gak
hampeh
huh

mlm td dlm kul 11 lebey..aku blm tdo lg
katil aku lak ngadap tingkap
then aku nmpk ada cahaya2 biru..
betull..aku mampus2 igt itu lampu keta polis coz
area umah aku tu mmg slalu polis wat rondaan
tp terlalu bnyk lak cahaya tu
dlm ati aku kata.."xkan polis ni lepak kat blakang umah aku lak?"
aku x pueh ati
aku bgn , jenguk sket kat tgkp tu
and then aku nmpk....cahaya kilat..
masyaAllah..takut gak aku
dunno why aku rase len when tgk cahaya kilat tu
....rase cm sumthing je....
tp pastu aku tido trus la..lene je..xdela smpai dpt nitemare..
(pastu pg td x reti2 nk bgn g keje..hahaha)

arini aku dh nk 4 ari pose ..
insyaAllah aku akan cube bnykkan ibadah bulan pose ni
..np? korg x cy ker ? aku bnyk tau wat ibadah pose ni..
ni la salah satunya..update blog..haha.
(ni bukan ibadah..ni salah guna time opis nih haha)

..............................

oleh kerana bos aku akan ber'outstation' khames ngn jumaat ni
so smlm aku telah memberi semua dan seluruhnya surat2 utk dimenet oleh beliau
smpi la ni aku x abes2 rekod lagi
nek krem tgn aku ni merekod surat
tp x pe..bos xde, so aku leh fokus kt keje aku nih.

mak....bnyk nye keje...surat melimpah ruah ke ladang gandum ni weh..
o0o0o0o0o00o...........
bile nak abes surat ni...o0o0o0o0ooo0o0o0...

sbnrnya xde idea nk menaip ni..ikut gerak tgn je..


..............................

td aku kol mak aku..
erm..sedeynye ..sayu dgr sore mak aku
mak aku tanyer lagi mggu ni balek x?
hurm..
aku x dpt balek la mak mggu ni
pas gaji nnt aku balek ye ..
aku mntak maap tau mak
bukan sesaje sayur sawi je aku xnk balek
tp xpe..insyaAllah ..nnt ade la rezeki..
(yakin!)huhu

...........................

pose baru 8 ari tp sume dh pakat pasang lagu raya
tp plg popular lagu raye dulu2 la..
lagi2 lagu yg melodi sedey2 tu..
mmg famous btl.


tp dlm bnyk2 lagu raye ..
aku paling suke lagu anuar dan ellina tu..

berlalu la sudah ramadhan
sebulan berpuasa
tiba syawal kita rayakan
dengan rasa gembira

anak muda di rantauan
semuanya pulang ke desa
ibu dan ayah keriangan
bersyukur x terkira

fuhh..mmg meronta2 hati aku nk balek kg kalo dgr lagu ni
bajet dok kt perantauan la kunun..
walhal kt putrajaya je..
ok gak la..
kire x dok serumah ngn parents
leh gak kut panggil perantauan
hoho

ok la..
sebelum org tau aku ni tgh update blog
bek aku stop smpi sini utk memberi laluan
kepada keje2 aku yg sgt la bnyk tu..
mnunggu surat2 tu utk disetelkan
ok..
sayonara..

................................

Tuesday, August 17, 2010

Kite akan rase geram kalo..

salam..
ari ni baru 2 ari aku nk pose
semalam pas makan aku menghayati nikmatnye
bebuke pose sbb baru ari pertama pose
kenyangnya..best sgt2

hurm..
aku geram ker?
mmg aku geram.
geram sgt2
sbb..
mmg bese la aku ni
geram kalo.....................tak dpt tito dgn cukup lerr..
adoiyai..
rase nk peluk je bantal tu..
pastu balut badan ngn selimut
alangkah nikmatnye
dh la sejuk2 korea skang ni kt putrajaya ni
hurm..itu sume hanye mimpi pas subuh ari saje.
huwaaaa..
my bantal dan selimut..
tggu tau mlm ni aku tito ngn kamu sume ye..

smlm aku wat ayam msk merah
walaupun tak dpt nk rase pedas ke masen ke manis ke
tp ila ngn kak fara ada utk membantu (huhu dorg tak pose weh..tgkp dorg hahaa)

ckp pasal masak
ini sume sumthing yg sgt leceh bg aku
tp tu dulu ler..
sebelum aku dok umah sewa mmg aku rase nyampah wat sume tu
tp skang ni..aku dh dok umah sewa dkt 2 tawun..
so bnyk pengalaman aku dpt
at least ade ler ilmu sblm aku tawen nnt
cmne nk nguruskan umah..
bil air api ngn sewa umah
kerosakan kt umah
lgkah2 keselamatan umah
nk bg umah nmpk kemas (hadoi..part ni paleng gua malas weh)
dan of course cmne nk blaja masak

hurmm ..kalo aku dok umah mak aku

konpom aku malas tahap babun nk masak
coz family aku bukan nk makan kalo org selaen mak aku yg masak
dorg lebey rela makan kat luar tak pun megi je dari mkn aku masak
asbestos sungguh
so bek aku x yah memenatkan diri aku utk masak

tp bile dok umah sewa
menda aku x tau pun aku wat gak coz dh terpakse
nak x nak kene wat gak
so inilah dinamakan pembelajaran secara tak formal
yg aku dpt since i live in putrajaya (chewah, ckp omputih lak )

idup kt cni sungguh mencabar
kalo nk dikira tensen aku ni ..hurm..ntahla
tp wat slamber jer..
walaopun aku punye famili dok klang je
tp aku pn jarang balek kg

since aku ngn ila dpt posting kat cni n idup kat cni
terlalu bnyk pengalaman dan dugaan
kitorg harung ngn gelak ketawa
( ... n sumtimes aku nanges gak..)
tp mmg menda ni wat kitorg matang
dan x cepat gelabah bile ada suatu perkara / musibah datang
yg penting iman kene kuat
dan jgn putus pergantungan dengan Tuhan
kite idup mmg bergantung padaNya
kalo x..nak bukak mata pn x leh sbb hanya Dia yg leh tlg kite bukak mata
(....insaf jap....hoho)

............................

petang ni ada majlis bebuka pose anjuran kementerian aku
best gak bile dok HQ
keje mmg mencabar minda fizikal dan mental
tp kite akan dpt so much knowledge
HQ sume org besor2 so prangai pn besor2 pala la
tp yela..sume ni akan bg ilmu yg sgt berharga pd kite
oh ye..pasal majlis bukak pose
sume arini kene pakai bj ijou huhu
sume akan bernasyid arini..
haha
xderla .. x sggp aku nk menyanyi dpn org ramai
(tp kalo ade yg merayu2 nk aku nyanyi ..aku akan pertimbangkan ler..)

kitorg kene jd urusetia
wah best gak
leh cuci mate
ilang sket rabun kronik aku ni
( vunguks ko niza)

....................

wa..celonotnyer..
aku dh bek ngn dia
kalo x asik gaduh je..
kalo gado gado leh gak aku makan
tp ni gaduh
rase cm nk flying kick je

tp xpe

aku akan cube repair diri aku ni
skru ari tu tercabut aku dh pasang balik
wayar merah pn dah ok
ok la aku skang ni

.................................

pagi td aku sahur weh..
aku pn x sgka aku leh sahur
besenye aku ni pemalas nk bangun pagi2 ni
lebih rela minum air kosong yg mmg sntiasa ada kat sblah katil aku tuh
tp maybe sbb bnyk lg lauk bebuke smlm..tu yg aku abeskan gak

tp pagi ni nk g keje perut lak wat hal..
aku ni 1 je yg aku slalu alami kalo bgn sahur..iaitu
caket peyot..
maybe ni la sbbnye dlm Islam kite dianjurkan utk
makan buah dulu baru makan nasik
kalo x nnt perut terkejut
sahur td mmg aku trus ngap nasik lauk aym mask merah tu
mane la x bergelodak perut aku nih

.....................

erm..beshnyerrr kalo dpt tito
nk tito...nk tito....
bantal ku...tilam ku..
selimut ku..bantal peluk ku..
aku rindu kamu....
wooowwooo..
(lagu terbaru)

waaaaawaaaa
aku nk tito................

Friday, August 13, 2010

Banyak lak keje..tp...

salam..
pagi ni agak segar sket
sbb mlm td aku dpt gak tito lene
walaupun terjaga2 jer
tp still ok sbb leh sambung tito
mlm td aku telan 2 bijik uphamol
itu sejenis ubat gak
lebeh kurg cm panadol gak lar
tp name jer len sket

pagi ni..
erm..
bnyk lak keje kene wat
aku letih betul la kalo kene balas surat
nak kene wat ayat lagi
nk forward la..
aku lg tensen kalo bos aku suh aku emel/edar/utk makluman semua warga KKLW/agensi
lagi la pasal aku takut la nk emel / edar takut salah ayat
walaupun menda2 cmni leh improve skill aku
tp aku tak bape suke sgt
hohoho
maybe aku lebeh sinonim utk wat keje2 PA sahaja kot..
(tu bukan keje PA ker niza oi..)

aku teringin lak nk minum hohoho horlicks la..
aku ni dh ler tak leh pose
bile teringat iklan liza hanim ngn anak nyer yg fotostat die tu
teringin lak nak minum
sambel minum, leh la wat gaya anak dia tuh hohohoohorlicks kan?
kahkahkah
(vunguks la ko niza)

ari ni ari jumaat
and as usual ari ni adalah ari yg dinanti oleh sume org
yer la..sok kan cuti..
wah2 aku pn suker gak
cuti2 ni leh la merelekkan diri yg asik relek je..hoho

ati aku hepi arini ..
bukan per..
sbb aku dpt tito mlm td..
tp aku still x ok ngn dia lorr
bile aku kol dia, dia x agkt
bile dia kol aku, aku tak dgr
hampeh tol

xper
arini aku nk cube pujuk dia
wat gimik sket
cmpur ayat2 tipu tipuan sket
ngn nada sore ditukar
tone direndahkan
sore hingus dikuatkan
wat2 majuk lebeh sket
mst berjaye nyer lah!
huhu
suke2 je

tp aku malu lak nak wat cmtu..
adeh..
tu la, suke noo carik gadoh
(tp aku mmg bengang ngn dia)

...............................

utk bukak pose arini (aku ni cm pose jer..hoho)
aku x tau ler nk masak aper
x de idea dh
tp aku ngn ila ade plan nk g pasar
beli binatang sket (ayam ker, ikan ker..)
leh la wat lauk utk 2 - 3 ari ni..
hurmm...
okeh la
dunno what 2 say anymore..

..................................

petang ni aku dilanda kesebokan
gara2 bnyk benor surat yg dtg
meja aku ni, pantang aku blah jap
ade jer setimbun dua surat mendarat
kadang tu smpai kan xde space dh meja aku ni
begitulah umpamanyer hoho

bile ari jumaat ni
sume sebok nk balek kg
adek aku td pn mesej gak..
dia tanye aku
"ko balek x?"
aku reply simple jer..
"x"
hurm..
xper la..insyaAllah ade rezki nnt aku balek la

ramadhan betul2 wat aku rase insaf..


....................

sayonara

Thursday, August 12, 2010

caket pala

salam..
alhamdulillah..
dh masuk 2 ramadhan dah..
n aku pn dh 2 ari tak pose..alhmdullilah..berrrph (opps..sori,sendawa..)

mggu ni juge la aku dh 4 ari x leh tito
pasal per?
mcm2 hal
aku yg wat hal ker?
atau
org len yg wat hal?
biarler rahsia..

aku rase x tertanggung prasaan ni
sampai x leh nk tito
x rela m'biarkan diri aku begini
yg maybe akan berlarutan smpai 1 week
jd aku akan cube utk tito lene mlm ni
( go go chayok niza!)

bile kite x ckup tito..
ape akan berlaku?
caket pale lar...
mak..adoi..caket pale aku..
(berdenyut2 okey..)

pasni aku nk carik panadol la
coz x tertahan caket pale aku
x leh fokus ape pn
mangkuk ayun tol
aku nk tito..
aku nk tito aku..nk tito...

................................

mggu ni perlu ker aku balek kg?
rasenye cm nak tp cm mls..
mengenangkan xder 'sen'
benar2 membantutkan nafsu aku
utk balek kg
bebuke pose dgn famili
adoyai..
(x per..sabar ye niza..insya Allah ada ler rezeki nnti..)

smlm aku kol mak aku wish utk pose..
rindunyer..
adek aku tu aku tanye gak pose ke x
mak aku ckp stakat ni pose la..
tp x tau petang nnt..
kalo x pose aku x tau ler..
cekik jer budak kecik tu
(hoho..ko pun dulu mane rajen pose..)

di bulan yg mulia ni
aku ingin mengambek kesempatan
(amek kesempatan betul huhu)
utk mengucapkan slmt menyambut
bulan ramadhan..
arap2 ramadhan kali ni kite sume
akan menambahk2kan lagi amalan ibadat
jgn menambahkan berat badan udah ler yer..hoho
aku juge nk mintak maap ler pada sume kalo aku
ada wat salah ( dgr tu..kalo ade wat salah jer yer...)
aku pn maknusia bese yg selalu gak wat silap

.......................

aku ni asik gado je ngn dia
aku betul2 x tau ape kesudahan kitorg
bek ke x..

wallahualam..
aku kot yg degil sgt
degil sgt2..


................................

ramadhan kareem..

Tuesday, August 10, 2010

kuar laa..

salam..
adeh..
hati terase nk menaep
tp xder idea lak..

kuar laaa..
kuar laaa wahai ilham ku..
palotak aku jam jap

sok dh nk pose
smlm lak aku period
memey raye dulu ler aku jawabnyerr

alahai idea..

palotak aku sedang b'keje keras untuk memproses ayat2 power..(power ker?)

p/s : bg insan2 yg keje dlm bidang yg alwiz need them 2 be creative mst lg penin kan nk hasilkan
menda2 yg unik..

Monday, August 9, 2010

senin oh senin

salam..
bile tibe ari senin..
ape yg besenye berlaku?

huh
cm beselah..
aarrrggh...
malasnyerrr..

sebab aper tau?
sebab dh syok dh dok lepak ari sabtu dan ahad
tu pasal ler malas nk g keje ari senin...

senin ni..aku merasakan..
adalah seperti ari ari senin yg lalu..
akan terus berlalu tanpa sebarang penghayatan bahawasanya
setiap ari sepatutnya perlu disyukuri kerana
maseh lagi diberi peluang tuk bernapas hohoho

malam td..aku bawak akak ipar aku
balik umah sewa aku
huhu
dia kn dpt posting kt cni
so sementara dpt umah/bilik sewa,
aku ajak ler dia numpang umah aku
naseb bek kitorang (aku ila n kak fara) dok bilik asing2
so takderla ganggu ruang dorang
akak ipar aku tu tdo kat bilik aku la..
(xkan nk suh dia tdo kat ruang tamu lak..sian weh..)

aku skang kene ler tunjukkan imej yg bek pd beliau
hoho
tp xderla smpi berpura2 tahap plastik
sekadar jadik lebih baek sket lar..(ko jgn gelak aku ila)
(kak fara pn jgn gelakkan kite ok..hoho)

mlm td aku tak lena tdo sbb asyk mengingatkan akak tu tdo kat lantai (tp beralaskan toto la..)
sian gak tp kalo aku kasik dia tdo kat katil aku..
ape pndpat korang?
ptt ker?
aku rase ptt gak tp aku mane lena tdo kat toto jer..
huwaaa..aku rase serbe salah tp aku sian gak kt dia..
(ala..wat x tau jer la..)

so..mlm ni nk kene masak aper?
aku rase akak tu pun x kesah kut kitorang makan aper
dia pn penah dok umah sewa@ hostel..
mst tau / phm keadaan umah bujang ni

anyway, hope dia akan selesa selama dok kat umah kitorang
yg agak santek tuh
hahaha



Friday, August 6, 2010

kesyahduan

salam..
entri kali ni rasenye xde pape yg interesting kut..
just untuk menyatakan kesyahduan
menjelang ramadhan akan dtg..

td aku dgr ceramah
tajuknya " andainya ini ramadhan yg terakhir.."
perghhh.. tajuknyer saje cukup menggetarkan ati org2 beriman
huhu
aku? aku..honestly..aku mmg sedikit sayu dan agak terkedu
bile akak opis aku bgtau tajuk yg tertera kt layar putih tu..

siyes..aku rase cm nk menanges
dunno why
but it was very sincere feel
ustaz tu cakap.."kalo kite alwiz ready utk mati, kite xkan kisah ini ramadhan yg ke bape.."
aku phm maksudnya..
it means kalo kite alwiz ready untuk mati, kite akan sentiasa wat amal baek.
bukan hanya ketika ramadhan shj..
tp x dinafikan..amalan time bulan pose ni lg la berlipat kali ganda pahalanye..

aku arap aku dpt menunaikan solat tarawih kali ni..
x kesahlah dpt bp ari pn..
asalkan dpt..
aku dh remind kat ila utk ajak aku g masjid utk tarawih
that means dia pn kene la g skali huhu
tp yg menjadik utamanya.."aku ni jadik g ker..?huhu"
(harap2 kuat ar semangat aku g tarawih..)

mlm ni aku nk balik kg..
jumper famili aku ..
huhu
rindu rase di hati
yer la..mggu dpn nk pose..
so weekend ni aku balik la spend time jmpe diorang

bile sebut pasal famili
of course aku akan teringat permata aku yg plg berharga
yg penah aku miliki
ya.. aku tau org len pn ada permata tu
tp ramai gak yg xd..
permata yg aku maksudkan tu x len x bukan
....mak bapak aku ler....

mak..
abah..
aku rindu la..
tp kali ni aku balik aku x dpt bg duit lg tau..
bulan dpn aku bg ye..
skang ni belum gaji..
gaji aritu ngam2 je utk aku idup smpi gaji yg akan dtg..
huhu.
syahdu x mak?
abah lak? x sian ker..?
kalo sian..per lg..hulur2 la sepam dua kat anakmu ni..
hahaha.
(x gune punyer anak)

pagi td aku dilanda kelaparan yg agak ekstrem..
yela..tak makan ape lgsg dr pg..
skang ni aku sgt setuju bahawa sarapan pagi itu penting
kalo kite sarapn pagi..kadar selera kita akan turun utk amek mkanan berat time lunch
itu kajian saintipik la..

petang ni ade jamuan lak..
aper lg..aku bedal puas2..
makan mihun sup,
laksa johor..
karipap..
roti jala..
air oren..
ya Allah..sgt kenyang..
sgt lazat..
sgt...sgt...sgt..bersyukur atas nikmat Tuhan beri ni..

..................................

niza..
r u ready for 'that' thing?
r u sure wit ur decision?
ready for any challenge?
already think for it?

sume org mharap yg terbaek dr 'perkara' ni
aku arap2 cmtu la..
walaupn kdg2 rase buntu tp bile aku fikir masak2
tanyer member2..
tanyer mak bapak aku..
hamper 98% menyatakan ..YA..teruskanlah niza.

ok .. aku akan cube utk menggalas beban tuh.
walaupn begitu ( chewah..ayat skemA..) aku akan cube utk wat x tau je
means ..aku mls nk pikir ...hahaha
ala..x de pape kut..
wat slamber badak jer..


..............................

selawat dan zikir adalah kunci untuk menuju ketenangan..


sayonara


Wednesday, August 4, 2010

Setel ker?

salam..
hurmm
entri kali ni..setel ker?

kalo nak diikutkan..
blog aku ni bukan de saper pun yg follow
aku rase cm ila je yg follow
lagipun aku slalu dgr dia cakap.. 'i follow uuuu..."
ala ala sinar fm..haha

bile tgk ofis nih rase cm serabut jer
bile mau abes ini kerja ya..
huhu
tp xper
aku akan try de best utk setelkan keje

bnyk menda aku nk setelkan ni
tp 1st kali aku kene setelkan surat2 masuk dan kuar

pastu aku kene update diari my bos untuk mggu ini
semoga aku dpt meringankan lagi beban bos aku

after that , aku rase aku kene cek mane yg perlu diupdate
dan aku rase gak aku kene wat sesuatu ngn bilik aku ni
takdela serabut sgt bilik aku ni tp
aku rase cm nk dekoret (betulke aku eja) style baru ler..
tp nnt ar aku pikir kan haha

menjelang bulan ramadhan al mubarak ni
aku dan ila telah membuat early preparation
dgn membeli brg2 keperluan dapur
agar tidak la terkepit2 badan ketika di pasar raya
untuk beli brg2 nnt..
kitorang beli ayam..
ikan..
sayur..
tempe..
bawang...
dan macm2 lagi..
bersemangat sungguh kan?
hihihi
(gambar tidak dapat diupload kerana malas )

......................

petang ni bos aku akan sambung lagi mesy
pagi ni mesy..petang mesy..
erm..mesy je la keje ko bos..
huhu
bile nk setel mesy da...
dia pn pening sbnrnya asyik kene g mesy je
tp ape nk buat..dh tugas & tanggujwb
layan je la zasss...

.....................

pagi ni aku ade dgr radio hot fm
diorg wat talk pasal kawen muda
majlis agama islam melaka baru kuarkan undang2
laki leh kawen after 18 tawun
manakala pmpn lak after 15 tawun..
what?
fafau : saya tak setuju!!!
fbi : eh, bagus la ni...

kelako giler..
tp on my opinion, rasenye tak sesuwai kut..
budak pmpn after 15 tawun ni..ape dorang tau..
(tp aku x nafikan la pmpn ni cpt matang)
tp aku rase bek la dorang ni belajo dulu
erm..at least get a diploma b4 married

sbb ape?
sbb ni adalah sbg back up
andaikata suatu ari nnt laki dorg dh x suka dorg
and lagi teruk kalo ada yg
tinggalkan je wife dia
at least mende ni leh di wat sbg back up
(ilmu sgt penting dlm idup)

org laki lak..
di kala umur baru mencecah 18 tawun..
rasenye sepender pn tak penah basuh weh..
katil pn mak dorang yg kemas aku rase
(cm abg2 aku ler..)
and 4 in4mation..
laki ni lagi lmbat matang dr org pmpn..
so..cm ne nk menghadapi cabaran alam perkhwnan..?
(che wah..membantah sungguh aku ni..)

bagi aku la..
biarla kawen after at least abes spm..
jadikla..ada gak spm..drpd takde pape..
setakat pmr..sape yg nak bagi keje..
dh tak laku sgt..
at least spm la..

pastu kalo leh biarla dh ade keje tetap (bagi lelaki..)
kalo laki tu org kaye pn (and idup atas hasil duit parents)
bek suh dia carik keje gak..
laenla kalo parents dia suh take over company dorg
tp perlu diingat,nk handle a company
we still need knowledge on management..
kalo tau pasal accounting lg bgs..
sume ni bukan utk menghalang
org daripada berkawen..
kawen itu bagus
(aku pn nk kawen gak..)
tp biarla sesuwai sket situasi tu..
kalo 21 tawun ke atas tu aku rase dh ok la..

sbb pmpn ni takleh lmbt sgt kawen..
coz..
nnt ade la mulut2 mak lamper yg tak der insuran
"biler nk kawen.."
"org len baya kamu sume dh beranak pinak..kamu?"
"ko ni umur dh banyak kan? tak kawen lagi ker?"
beselah..org melayu ni..
kalo bab2 cm ni suke bebenor nyebok tepi kain org
kekadang tu rase nk tampor pun ade hahah
tp bile kite kawen muda..
ada gak mulut cm asbestos bersuare..
"eh, mude lagi kan ko ni..?"
"ko dh abes belajo ker dh nk kawen ni? keje aper?"
"reti ker ko masak? "
"ko ni cm la lawo sgt nk kawen awal.." (konfom aku bunuh kalo ada yg ckp cm ni kat aku hohoho)
dan bermacam2 lagi la ayat2 sinis yg akan kuar

huhu
pendek kata..
ape yg kite wat slalu jadik buat mulut org
cube la jadik buah tembikai ker..(nnt ila mst nk makan buah ni)
jadik buah pisang ker..
buah hati ke..(wah...kelas gitu..)

tp tu sume dr sudut pandang aku je ler..
kalo nk diikutkan..tiap org ade pandangan yg berbeza
ade yg merasakan perkara ini sebagai +
ada gak yg aggp perkara ini sebagai -
ap tu yu ol ok..

.......................

time keje cenggini..
rase asyik nk tgk jam je..
bile la nk petang yer?


...................

babai