Pages

Monday, September 27, 2010

Thank u tau!

salam..
siyes..
arini ni mmg aku mls gile nk masuk ofis

pasal aku ngantuk sgt
aku tito sgt lena
dan
rase nk marah je bile terjaga kul 5 suku pagi td

( tp disebabkan aku dh x thn nk kencing, ku gagahkan jua utk bgn)

pagi td
aku tgk ila mandi lmbat sket,

huhu
aku tau ila
ko mst pnt kan
aku pn pnt gak

weekend ni aku rase jap je
pasal aku blk kg
wat open house

oh ye..
pada sume kawan2
thank u tau!
very very thank u very much!

especially ila
u help me so much!
( terharu x ila?)


utk kawan2 yg laen,
thank u gak!
tanpa korg sapa la aku..
huhu


Terima Kasih Banyak2 Pada Sume Member2 Yang Telah Banyak Membantu Aku
Aku Sangat2 Berterima Kasih!



Ikhlas daripada :
Niza Azrina Binti Mahamad Ayub

Friday, September 24, 2010

mata ikan

salam..
erm..
huhu.. erm..sbnrnya aku tgh lagu britney spears ni
(chewah, b4 ni insaf dgr lagu nasyid)
best lak
rase cm terbang2 di angkasapuri lak
hoho

ari jumaat..
erm..ape yg best pasal ari jumaat?
kalo tanyer aku , konfemla pasal sok dh nak cuti
tp ingatlah kamu bahawa hari jumaat adalah penghulu segala hari
dan hari jumaat juga adalah hari akan berlaku nye kiamat
(dahsyat dahsyat)

arini ofis aku sume staf cm..lalalalala...
senang ati..goyang kaki..senyum nampak gigi..
bos xde..
pegawai pn xde sgt
staf pn ramai g kursus/bengkel
so mmg rase sunyi la
aku?
aku wat pe lagi..
update blog la ni..
terang2 aku tgh menyalahgunakan waktu keje dgn melayari internet
hoho

awal mggu ni..
aku tergigit masa tgh makan
pastu jadik mata ikan (ala..ulser..)
saket weh..
makin lama makin besar lak
aku punye mulut x leh nk menikmati makanan ngn aman
so aku x leh tahan.

malam td aku memberanikan diri untuk...
membubuh garam ke mata ikan tu
weh..siyes..sgt2 saket
air mata meleleleleleleleleleleh...
tp aku bubuh gak..lagi dan lagi dan lagi
sampai xde rase ape dah bile lidah aku touch mata ikan tu
pastu baru rase lega

pastu...aku tergigit lagi..
nk tau kat ner lak?
kat tempat mata ikan tu lagi...
huwaaaa...caket lagi..uhuk2
tp xpe.
nnti aku bubuh garam lagi
dulik ape aku
mmg saket tp aku rase tu la ubat yg paling faster skali utk sembuhkan mata ikan tu
uhuk2..
*nk senyum pn x leh tau..*

kini aku mengharap mata ikan tu akan ilang ngn cepat
aku x sanggup
aku nk nanges huwaaa..
(chewah)

Wednesday, September 22, 2010

Fatamorgana

Ya Allah
dugaan hidup ni
beratnya..

teringat bibit lagu Fatamorgana
syahdu
sampai leleh ayer mate aku

x sanggup rasenye nk teruskan lagu tu
trus berputar
tp aku gagahkan gak utk dgr

................

sudah menjadi lumrah kehidupan di dunia
cabaran dan dugaan mendewasakan usia
rintangan di lalui tambah pengalaman diri
sudah sunnah ketetapan Illahi

deras arus dunia
menghanyutkan yang terleka
indah fatamorgana melalaikan menipu daya
dikejar dicintai bak bayangan tak bertepi
tiada sudahnya dunia yang dicari

begitu indah siapa kan tergoda
harta pangkat dan wanita
melemahkan jiwa
tanpa iman dalam hati
kita kan dikuasai
syaitan nafsu dalam diri
musuh yang tersembunyi
pulanglah kepada Tuhan
cahaya kehidupan
keimanan ketakwaan kepadaNya
senjata utama..

sabar menempuh jalan tetapkan iman di hati
yakinkah janji Tuhan syurga yang sedia menanti
iman lah penyelamat dunia penuh pancaroba
hidup akhirat kita kekal bahagia..

*tetiba cm insaf sekejap.
*aku check makna fatamorgana ni..maknanye khayalan.

Tuesday, September 21, 2010

aku bukan sengaja..

salam..
time ni..
ati aku cm gundah gulana
ape aku wat serba x kene

weh
aku bukan sengaje
aku mmg x sengaje
menda ni sume berlaku mgkn ikut kehendak Nya

aku cume boleh doakan ko
agar sentiasa berada dalam rahmatNya

salah kah aku?
*aku kot yg salah..*

Monday, September 20, 2010

pasal raya

salam..
erm..arini sume mst lemau je badan
huhu
ye ler..dh dekat seminggu melepak kat dpn tv je kejenye
makan minum tito lepak2
pastu nek keje

memey lemau seribu la bdn masing2
arini kelihatan ramai yg berjalan dengan muke selenga
seperti baru bgn tito gamaknye
hohoho
termasuk aku

aku hangin betul dgn diri aku
pagi tadi aku terjaga kul 5 suku pagi
pas g kencing
aku trus xleh tito
mangkuk betul aku ni
hasilnya...
pagi ni aku caket pala..
hadoi..mak...

dtg2 keje je aku trus mintak akak opis aku panadol sebijik
dptla activfast seketul
lega sket jerrr..
pastu perut lak wat hal
aku dh merasa sumthing yg x best je
g toilet..
erm..
spt yg dijangka
aku period la plak..
ok...
lalalalala...

ye ye je bwk telekung yg baru basuh dr umah
ingat nk smbyg nnt
siap bwk bedak wangi lagi
tp x per..aku leh rehat

raye ni aku x g mane sgt pun
byk dok umah..
mlm raye aku baru balik umah nenek aku
1st raye aku g umah nenek belah bapak aku
pastu bapak aku leh bwk kitorang g kebun lak tu..
hoho
aku rase bapak aku dh jatuh cinta kat kebun dia kot
smpi raye pn nk g kebun
hoho
ni ade sket gmbo utk tatapan umum
lets cekidaut..zasss..

ni ler antara yg ade kat kebun bapak aku
tu umah nk tanam cendawan
beg plastik hitam tu lak bapak aku nk tanam anak pokok kelapa sawit


mak bapak aku sempat la gak berposing..

x sanggup sebnrnya nk tgk gmbo ni tp aku upload gak la utk kenangan aku gak..
(x tau nak komen ape ngn gmbo ni hoho)

ni lak gmbo kitorg ..
dari kiri : akak ipar aku, aku , adik aku.
depan : adik aku yg bongsu

ni lak akak ipar aku ngn abg aku yg kawen bulan 6 ari tu
amacam ? suweet x? x kan? hoho
x la..ok je..dorg ni mood bulan madu lagi nih..
hoho..
akak ipar aku dh ngandung dh
bakal aunty la aku nih..


and finally ...
ini la gmbo kitorg sume yg g kebun on 1st day raye..
apekejadahnyer?
layan..zassss...
*bapak aku sebenarnya nk wat jari peace tp x reti hoho*


........................

kelmarin..sabtu 18 sept 2010
aku g reunion utk budak2 skola rendah agama 1995 hingga 2000
best gak..
best la..
tp aku x bwk kamera..hampeh cap selipar jepun tul la..
tp aku ade songlap 1 gmbr dlm muke buku kawan aku
tp satu jer la..

*muke aku hujung skali pki tudung kuning
ni le muke bebudak yg g reunion tu
rindunyer..
bebudak skola lama..
sume dh besor2
matang sket la kunun..hoho
best la..
dpt jmpe ngn borak2
teringat kesah2 lama..

majlis reunion abes dlm kul 5..
aku sempat lagi g raye umah kawan aku pastu

malam tu aku letih sgt..

......................

puasa dah..
raya dah..
apelagi la pasni..
hurm..
tggu PM umum dpt bonus kot
huhu
(arap2 dpt la bonus tawun ni..aaaaameen...)

Friday, September 17, 2010

aku keje

salam..
arini aku keje...
hmm..

keje je la niza
this is ur choice kan..

niza..
keje niza
wat keje tu..
wat keje la niza oi..

niza!
wat la keje tu!
bnyk keje ko tu!
wat skang!

lalalala...
lalalalaa.....
(mood raya..)




Thursday, September 9, 2010

Selamat hari raya

salam ...
ketika sume org di perantauan
pulang ke kampung
utk berhari raya
maseh ade lg yg kene kerja
(aku ler tu..coz cuti tggl sket)


kalo anda sume tgh gumbira balik kg

jgn lupe ade lg yg belum gerak ke kg
(sbb keje lg)


jika anda sume telah smpai di kg

igtlah bhw ramai yg x dpt blk kg
(sbb kene keje..)

waaa....tensennyee

ok ok..rilek niza.. (cool..tarik nafas dalam2..)

di kesempatan ini
aku nk ucapkan

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf zahir dan batin
mintak halal makan dan minum kepada sume yg kenal aku
aku mintak maaf dr ujung rambut sampai ujung kaki
kire 0-0 lar..
yelar..
kotla pasni dh x jmpe ke

so..
bek aku mintak maaf skang

(tp ramai ke tau entri aku ni?hoho)


utk yg dh kawen,
jgn ler beraye umah kamu je..

raye la pulak umah mentua

pada yg bujang lg
jgn lupe tolong mak kamu masak
( aku sndiri pn malas hoho)


oh ye..

pada budak2 yg x reti bahasa..
jgn suka hati je nk mintak duit raya ok?
korg igt senang ke carik duit?
tau nye nk mintak je..

kalo bg sket merungut..

kalo bg bnyk
tersengih2 cm kerang busuk

nyampah tau x aku nengok

pada sedara2 aku yg tecit2 lagi tu
jgn arap la aku nk bg duit raye kt korg
korg igt aku cop duit?
(ade ker cop duit? aku nk carik lar..)
pi mintak kt mak bapak korg
sukahati je nk mintak kat aku
(apsal teremosi ni..mana ada sedara2 aku yg tecit pnh mintak duit..huhu)

pada mak dan abah
"mak , abah...slmt hari raya tau.."
"mintak maaf zahir batin.."
"tawun ni aku bg sket je duit raya...x per kan?"
"bukan pe mak abah..bajet lari ler..
naseb bek aku bg..
kalo x cmner? hah? jawab! jawab!"

(apsal teremosi lagi nih..hadoi..)

utk bf aku..

"weh..selamat hari raya maaf zahir je ok..."

"batin i rase x de salah ngn u"
"blm masenye lagi haha"

"tp u jgn lupe i dh ucap slmt hari raya dari ari senin ari tu ok.."
"bukan ape..i nk jadi org 1st yg ucap kat u"
"tp kali ni i nk ucap lg.."
"walaupun u x tau i ada blog ni,
tp i pedulik hapa"

kepada sume yg beragama Islam
aku ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin

....................................

wa...........

celonotnye..
esok hari raye

esok hari raye!

..................................



Ikhlas dari :

Niza Azrina Binti Mahamad Ayub

sayonara

Monday, September 6, 2010

salam..

salam..
ehem..
semalam..dgn rasminye aku telah genap berumur..
22 tawun..

mude lg ker?
mude lg ni..
bergetah lagi u..haha

"usia..bukan lagi penghalang.."
hoho..cm iklan safi rania lak

tima kacih pd yg igt besday aku
best gak jadik besday girl ni
rase cm best je bile org wish..
"niza..hepi besday.."

tp aku nk cite..
1st person wish my besday is not my boifren..
aku x kesah pn sape yg 1st wish
tp sorg laki yg paling bnyk kali kene sound ngn bf aku

siyes..aku mmg terharu when he sent msg to me
aku igt lagi last msj warning dr bf aku utk dia
"jgn ganggu lg k! "
sedih gak bile igt balik

then baru aku dpt msj dr bf aku
" selamat hari lahir..i luv u"

tau x ape prasaan aku time tu?
aku rase marah.
sebab?
sebab dia bukan org pertama wish kat aku
pastu dia kol aku bukan tepat kul 12.00 mlm
dia kol aku kul 12.07 mlm
pastu ckp nk x nk je
lembik semacam
pastu dh nk tido dh
weh..aku skt ati tau..
aku letak tepon

dlm kul 4 pagi kot (time area nk sahur..)
ade lg sorg laki wish..
ayat dia mak aih..softnye..
dia mmg baek.
aku x tau np aku leh pilih bf aku skang dr dia..
dan np aku x pilih 1 st person yg wish aku tu
(dia pn baek sgt orgnya.)

then kawan2 aku
pastu mlm td ila wish
hoho
aku igt ko terlupe ila
tengkiu tengkiu

pagi esoknya..
aku kol bf aku..
cm besela..aku ni wat slamber jer
dh la mlm tu aku maki hamun x igt punye
pastu pagi soknya reti lak nk nyesal
aku like usual mintak maap je la
" weh..i mintak maaf tau..i x de mood mlm td"
wah2..best giler alasan aku tu
tp aku tau dia pn dh lali dh dgn penyakit bebel dan marah x tentu pasal aku
kdg2 dia siap kate lg dlm tepon..
"dh2..x yah ckp, i x nk gadoh ngn u..x yah ckp, letak tepon"
hoho
aku x leh lar kalo x marah dia..
x lengkap rasenye ..
bebel + marah x tentu pasal + kuat cemburu + curiga tahap dead
= perang !

jgn ikut tau perangai aku ni
wat bf cm tempat lepas geram
pastu nk dia ikut ckp aku

tp dia sabor je ngn aku
maybe atas sbb sabor dia tu kot aku pilih dia
tp i can change my mind whenever i want.
(jahat ko niza)

...................................

weekend yg lepas sgt2 la bosan
aku dok umah sorg2
tau ape aku wat?
huhu..
aku kemas umah..
basuh baju (stok seminggu)
kemas bilik aku (dh cm tongkang pecah)
basuh pggn mangkuk (x dela bnyk sgt pn)
pastu....apelagi..layan tv jer la..

raya oh raya..
pagi ni dtg keje aku tgk sume dh xde mud nk keje
sume dh terbayang2 kampung..
lemang...ketupat...
rendang..ayam...kambing...
aku pn ikutkan dh rase cm nk packing baju je
(chewah..cm jauh je kg aku ye..)

sabar niza
lagi beberapa ari je nk raye

...............................

raye ni aku nk makan ketupat puas2
teringin sgt..nk anyam ketupat tu mmg mintak maap je la
tp bab makan kasik je la kat aku
selagi boleh telan, aku mmg x tolak
makan ngn rendang ayam atau daging
x pun ngn kuah kacang
pergghhh..sedap hingga menjilat jari

oh ye..ckp pasal anyam ketupat ni..
umur dh 22 ni pun aku still x reti lagi
x cekap la aku nk pintal2 menda tu
aku leh smpi tahap rangka ketupat jer
nk completekannya jadik ketupat tu slalunye berakhir
ngn .."arrhh...nyampah nye..! "
lebih kurang cm tu la nadanye..huhu

skang ni aku tgh pikir
ape la kuih yg mak aku wat agaknya utk tawun ni
rempeyek kut? tak pun tumpi?
jgn kate mak aku wat agar2 jemur tu lagi dh ler..hoho
ala..tp aku rase mak aku mmg x nk wat kuih kot tawun ni
dia nk tunjuk2 je..
biarpun kelihatan cm pemalas tp aku rela sbb sian mak aku
nk wat kuih la bagai..
x yah ler ye mak..mak rilek je la kat umah tu
layan cite sinetron ngan spongebob ye..
x yah susah2 wat kuih..
pau je abah tu suh beli kat pekan tu
belambak2..kalo tak dibeli..sian kat penjual tu
(alasan..hoho)

.......................

dunno what 2 say anymore..
ati aku dh x sabar gak nk raye
mule2 cm bese jer tp
ari2 dh dimomok kan ngn lagu raye
mane x teringin nyer

aku pn nk rayee....!


Wednesday, September 1, 2010

Walaupun dh lepas..

salam
huhu..
pagi ni aku dilanda kesibukkan yg agak sibuk
mana x nye
bos aku ada 2 meeting besor
aku lak x prepare ape2 pn
pastu bos lama aku lak mintak prepare kan doc mesy tu utk dia skali
xkan aku nk mengurut lak..eh..silap..merungut..huhu (salah tafsir kang..)

mlm td aku tito lene gak
mungkin sebab aku minum horlick panas kut..(chewah..hohoho horlicks!)
x tahan aku tgk ila minum air susu nespray dia
aku pn kuarkan la horlicks aku huhu
hasilnya..aku dpt tito ngn lene sket dan bangun ngn sedikit segar..
(lagipun mmg digalakkan b4 tito utk minum susu panas dulu..)

erm..
last week is my Ehem Ehem besday..
huiii...penin pala aku..
dia sebok tanye present dia
mangkuk betul
aku dh la x de duit
almaklumlah belum gaji lagi..
tp time tu baru je dpt gaji
tp aku perlu setelkan duit payment len dulu
baru aku leh beli present utk dia
"weh..mintak maaf tau..i bukan saje nk tipu u tau tp i t'pakse ckp yg i dh beli present tu
sbb i x nk u bising lagi..asik mintak present je..u little bit bothered me u know huhu"
"but i pn slalu gak susahkan u.."
sabtu lepas..time jenjalan kat pkns shah alam..
aku nmpk 1 kedai then aku pn masuk ler..
belek punyer belek then aku decide utk beli mendalah tu
(gambar hadiah tu x dpt di upload sbb tak sempat..trus bungkus..hoho)

senin lepas aku telah menge'pos laju'kannya
berkat pertolongan PAP opis aku (tima kacih tau pakcik)..beliau telah pos laju dengan jayanya
syabas diucapkan
dan pagi ni aku ckp kat dia.."u..present u dh dpt belum..? i dh pos dah dari tawun lepas lagi.."
hehe..dia kate .."o yeker? nnt i g cek dulu."

dan walaupun besday dia dah lepas..
aku rase maseh blm terlambat lagi nk wish kat beliau
..huhu..
weh..
"selamat hari lahir tau.."
"semoga panjang umur..."
"murah rezeki..(kalo ade rezeki lebih, kongsi ngn i tau..) "
"sehat dan bahagia selalu.."
"moga urusan kite dipermudahkan oleh-Nya..InsyaAllah.."

dan semalam lak
besday mak aku..
pagi smlm ya rabbi..
aku mimpi ngeri..
tp mimpi ttg mak aku la..
aku smpi nanges tau
bile sedar je aku memey tgh nanges..
meleleh2 air mata aku
tp aku rase x batal pose lagi tu coz aku kan bermimpi..
(aku x nak ganti gak..ya la..aku mimpi kan..smpi nanges..huhu)

pastu aku pun kol mak aku utk wish besday dia
utk mak ku yg aku kasehi..
"mak..selamat hari jadi..yg ke..erm..? ha..ke 48 kan? eh , 47 ye?
eh..48 la mak.."
(aiseh..aku pun x konfiden ni..camno ni nk kipas dia..)
"aku doakan mak panjang umur..murah rezeki.."
"sihat tubuh badan..dimudahkan urusan dan ...
dan...
dan..
heheh..
ala emak kawenkan la aku..huhu"(miaw..)
"mak..jgn la tunangkan aku lelame yer..bahaya taw mak..huhu"
"tlg pujuk abah ye? hehe.."

oh ye..
mak aku ni lahir hari merdeka..
bapak aku lak lahir tahun merdeka..1957..
so..
kami adik beradik ni anak2 merdeka lar..hoho

.....................

hurm..
lagi seminggu je nk raya..
jap je pose ni upenye ye..
ingatkan cm lame je
pasni aku nk kene survey kuih raya la
ngn baju raya (adoi..ada bajet ker??)
kasut raya (ni lgsg xde dlm list..)
selendang..(mmg aku aim yg ni je)
duit raya..? (oh tidak.....! aku cube utk bg kat famili aku)

hari raya sume bagai nak gile
bile pose buat2 la lupe
berpakaian sume harus sepadan
tp puase x cukup sebulan..

hahaha...

.......................................

aku tgh penin ni
sok ada audit MAMPU lak
aku tgh berusaha utk men'touch' up lg
bilik aku ni
supaya nmpk lebih best sket

.................................

hari2 yg aku lalui
penuh ngn luke2 dan cedera di hati
' niza, sabar tau.'
' ko mesti boleh '

..........................................

ramadhan kareeem