Pages

Tuesday, October 26, 2010

Kantoi

salam..
hish..
cmne ni..
sedaya upaya aku menjadikkan blog ni
sebagai menda personal aku yg tercanggeh
(ye lar..blog ni kan umpama diari tp kene gune internet..)

hamper 1 tawun aku membina blog ni
hamper setiap ari aku mengupdate (yeker)
hamper setiap entri menyatakan isi hati aku (chewah)

namun..

kau ketahui jua blog ku ini

wahai beliau..

cmner u leh terpikir utk search my blog ni?

hurmm..whatever..

maybe pasni kite akan gado sket2 coz
i ada sket2 ngumpat @ kutuk u dlm blog ni
(hahahaha...ada ke jmpe?)

tp u jgn lupe..
i dh ckp dh..
kalo u nk bc blog i
u kene tanggung risiko
sbb dlm blog i
terdapat juga perkataan2 yg mungkin mengguris
hati dan bersifat perkauman iban sket
hohohoh..
so..
still nk bace ker?
still nk godek2 ker?
still nk xplore ker?

haaaa...
batalkan saja niatmu itu okeh?

jika u baca entri ni..
cepat2la ye sila bawa mouse u tu
ke tanda X kaler merah di sebelah kanan atas

oh ye..
u remember this date?
26 okt 2010
u tau x ape maknenye?
hope u tau la n ingatla

anyway..
i harap kite akan bahagia
until akhir hayat
coz i syg u
u syg i x?
(kalo x syg, i patahkan simcard i!)

hadoi..
again..i'm very shy to post this

and again..
why u search my blog.......?

*kang kalo aku tukar url, u kate i nk secret2 lak nnt..huhu
ok..fair la skang..
fb u i tau..blog i lak u tau..

Thursday, October 21, 2010

aik?



wa..

tukar suda?
hik hik..
saje jer cube2 new template ni..


Wednesday, October 20, 2010

Renungan bersama

salam..
petang2 cmni
ape kate kite renung2kan sket


Firman Allah swt dalam surah al-Naba ayat 18:-

"Yaitu hari (yang pada waktu itu) ditiup sangkakala lalu kamu datang berkelompok-kelompok."

Adalah diriwayatkan bahawa ayat yang tersebut diatas pernah ditanyakan oleh Saidina Muaz bin Jabal, katanya, "Ya Rasulullah, apa maksudnya ayat ini?" Maka Rasulullah saw menangis sebelum menjawab soalan tersebut kerana inilah yang selalu dibimbangkan oleh baginda. Lalu baginda menjawab:

"Ya Muaz, umatku kelak apabila bangkit dari kubur akan menjadi 12 golongan. Sebanyak 11 golongan akan memasuki neraka dan hanya 1 golongan sahaja yang akan memasuki syurga. Adapun 11 golongan yang memasuki neraka adalah seperti berikut:-

1.Mereka yang tidak mempunyai kaki dan tangan. Ini adalah kerana mereka suka menyakiti hati jiran tetangga.

2.Mereka yang menyerupai babi. Ini adalah balasan bagi orang yang suka melengah-lengahkan solat lima waktu.

3.Mereka yang perutnya besar seperti gunung dan dipenuhi dengan ular dan kala. Inilah balasan bagi mereka yang enggan mengeluarkan zakat.

4.Mereka yang keluar darah dari mulutnya. Inilah balasan mereka yang berdusta.

5.Mereka yang berbau busuk seluruh badannya. Ini adalah balasan mereka yang mengaut keuntungan dalam jual beli atas penipuan.

6.Mereka yang dicincang-cincang pada tengkuk dan bahu. Ini adalah balasan mereka yang menyaksikan maksiat atau perbuatan jahat.

7.Mereka yang keluar dengan tidak berlidah dan keluar nanah dan darah dari mulut. Ini balasan mereka yang tidak mahu menyaksikan kebenaran.

8.Mereka yang keluar dalam keadaan terbalik iaitu kepala dibawah dan kakinya keatas. Ini adalah balasan mereka yang berzina serta mati sebelum bertaubat.

9.Mereka yang berwajah hitam, bermata biru dan perutnya penuh api. Ini balasan mereka yang memakan harta anak yatim secara zalim.

10.Mereka yang kulitnya penuh kudis dan penyakit2 lain yang menjijikkan. Ini adalah balasan mereka yang berani melawan kedua ibu bapanya.

11.Meraka yang buta matanya dan hatinya, giginya seperti tanduk, bibirnya berjuntai hingga keperut, dari perut dan pehanya keluar kotoran. Ini adalah balasan mereka minum minuman keras.

Dan satu golongan yang masuk ke syurga ialah:


12.Mereka yang wajahnya bagaikan bulan purnama, berjalan di atas titian Mustaqim pantas seperti kilat. Ini balasan orang yang beramal salih dan menjauhi maksiat serta mendirikan solat lima waktu dan mati dalam keadaan bertaubat."

والله اعلم


semoga kita tergolong dalam golongan yang ke 12..insyaAllah..



Monday, October 18, 2010

yang aku rase pada aku baik

salam..
sedey smlm time nk balik umah sewa
mak aku lambai2 aku time nk bertolak balik
mak..jgn sedey tau
kalo ada org kaco mak, bgtau kitorg
kitorg akan pancung pala org tuh!
chewah..syg emak btl..hoho

bile dok umah sewa (means dok jauh dr family)
aku rase semakin menghargai masa ngn dorg
bile berkumpul 1 family
terasa cm sweet sgt..
aku rase nk stopkan je masa
supaya suasana tu akan sentiasa hidup
sob..sob..
aik?aku ni cm nanges je..
apedehal?

...............................

2 mggu ni aku amek kesempatan utk pose
pose ganti dan pose sunat skali
bile org tanye.."cepatnye ganti pose?"
aku jawab.."aar..maghrib kn tgh awal ni.."

tp..
sbnrnya..
selain dr alasan itu
aku ada alasan laen..

bnyk menda2 yg berlaku dlm idup aku
tp aku x pnh insaf
after ramadhan
aku dpt rasekan bhw pose tu sgt baek

bile pose..
aku rase lebih fokus keje
sgt bgs lg2 ngn situasi aku ni
keje aku sgt la berlambak2..
nsb bek bos aku ni sporting melantun2
kalo x..x tau ler..

bile aku pose..
aku rase bdn aku ringan
aku x de la nk diet pn
berat bdn aku mmg maintain je dr skola menengah
time pose ari tu je turun 2 kg
pastu sama balik cm before ni

bile aku pose..
aku dpt rasekan jiwa aku tenang
tenangnye laen..
esp time aku solat
honestly aku ni slalu x khusyuk solat
tp bile pose ni xdela khusyuk trus
tp aku dpt rase tenang sket time solat
aku jugak sedar bhw ibadah tu harus berterusan
supaya kite sentiasa ingat Allah

bile aku pose..
aku dpt rase hati aku gmbira
aku pn suke ngn prasaan ni
bile aku ketawa rase cm best je
walaupun ketawa sorg2
tp aku rase tu kot nikmat berpose

dan ..
aku rase bile pose..
hati kite akan berniat baik je
nk marah pn slalu x jadik
cpt je cool..
fikiran x bersangka buruk

tp kalo pose ni..
1 je la bg aku x best..
iaitu..
saket perut after sahur..
huaaa...
pasal tu aku mls bgn sahur
kalo aku makan, besenye aku akan kuarkan balik
cirit la..perut x selesa la..
kalo sape yg pnh dok ngan aku, tau je laa
aku ni mmg super malas bgn sahur punye org



Sunday, October 17, 2010

my fren wedding

salam..
erm..today 17 okt 2010
my fren kawen (suhaira bt md amin)

tema?
malam berinai aku tgk dia pakai bj kelabu silver

siang lak dia pakai bj maroon

waa...santek weh....http://www.emocutez.com


tetapi..
gmbr x dpt upload
sbb gmbr aku amek dlm hp aku
hp aku ni dh biol sket
so bc cite aku je la ye
aku kan suke cite beriya2
siap ngn gaya2 lagi http://www.emocutez.com
hoho

kitorg ni dh kawan sejak dr skola rendah lg
time skola menengah br jadik agak best frens la
aku bertiga time tu ( aku , suhaira & akalili )
antara kitorg bertiga mmg dh leh agak member aku ni yg akan kawen dulu
huhu tahniah diucapkan.... http://www.emocutez.com

time malam berinai dia suh aku jd pengapit
aku mmg dh maklum..so aku kepit la dia..
hoho xdelah..aku apit la dia
pastu siang ni dia suh kawan dia lak pasal aku dh mlm td

overall
mmg meriah kenduri kawen dia
tp tu la..gmbr x dpt nk masukkan..
hurm...http://www.emocutez.com



*tgh blaja wat entry bubuh emoticon tu..huhu

Friday, October 15, 2010

Setelah kumpul kekuatan

salam..
erm..
hisk..bnyk nye sawang
ada spider la!
hish..
ni ler kalo dh lame x hapdet blog.. hoho
bukan per..x de idea..

bile tgk blog org len
nmpk santek jer..
best jer..
kalo la aku ni kreatif cm korg kn best.
ape nak wat..
aku ni mmg x berseni sgt..
(nsb bek sempat belajar pendidikan seni)

makanye ari ni..
setelah ku kumpul kekuatan
lalu aku menghapdet la blog aku nih..

dah..
setelah ku kumpul kekutan berganda..
makanya..
dengan ini ..
akan ku paparkan episod baru dlm hidup aku
dibawakan oleh KKLW (chewah..ada penaja lak yer?)hoho

ceritanye bermula cenggini..
setelah abg aku no 2 kawen
dan setelah abg sulung aku bertunang
mak bapak aku semakin terbuka mindanye

jika selama ni anak2 adalah hak mutlak mereka
tp kini..
semakin menerima kenyataan bahawa anak2 mereka
semakin menginjak dewasa
dan setelah impian mereka kami tunaikan
maka tibalah masanya anak2 dorg ada kehidupan sendiri
(cm dokumentari lak..ahakss.)


kita akan bermula di sini...



haa...amenda tu?

hurm..



tu adalah..
sebahagian drpd hantaran dr sebelah pihak pmpn..

dlm erti kata laen..
aku telah mengadakan majlis pertunangan aku pada hari tersebut..

jom layan gambar lagi



antara gambo2 time sedang dimekap..(sgt x selesa time tu, rase cm muke kene cat)




after almost 45 minutes..


tara...ni ler hasilnye..
beeerrrtukarrr....huhu

.............................

dlm kul 12 tghari..



ketibaan rombongan dr sebelah laki..tu mak ayah dia..
(tudung merah n yg pakai songkok)





bapak aku (berbaju melayu hijau berkopiah putih)
dan juga para tetamu yg hadir (time kacih ye sbb sudi dtg..)
tetamu yg dok kt dapur x dpt di snap gmbrnye berikutan jurufoto terlalu bz hoho


tibela saat yg org slalu kata saat2 yg berdebar..

cincin risik mak dia sarungkan ..







yg ni lak cincin tunang..makcik dia sarungkan..
pttnye mak dia la sarungkan cincin tunang, tp maybe mak dia nk beri kehormatan utk
org yg lbh tua dari dia kot utk sarungkan..
hurm..whatever...
kelihatan ila sedang amek gmbo..huhu





setelah selesai sarung cincin..
sesi tgkp gmbo lak..



pic di atas ialah pic mak dan akak2 beliau



ni pic aku ngn ila




ni lak pic aku ngn budak2 skola rendah aku
gmbo2 di atas ditangkap oleh abg aku selaku jurufoto tidak bergaji..hoho



next pic..
hantaran dari sebelah dorg


*posing malu2 kucing

majlis selesai kire2 jam 3 petang..
dlm kul 4 ptg tu ujan turun dgn lebatnya..
nsb bek majlis dah setel..
Alhmdulillah majlis berjalan lancar...

..................................

hurm..
mst ada yg tertanye2..
np aku x bgtau nk bertunang?
bukan ape..
aku menghormati permintaan mak bpk aku yg x mau ramai tau
dan..
a few days b4 e-day,
aku ada tertengok kata2 sorg ustaz kt tv..


"pertunangan haruslah dirahsiakan..
manakala pernikahan wajib dihebahkan.."


jd aku mengambil pendekatan utk wat kecik2 je.
lgpun br bertunang..
tp moga2 smpai la ke jinjang pelamin..
insyaAllah..

so..
skang dh jadik tunangan org..
ape perubahan plg besar kat aku yer?
hurm..xde ape pn..same je..
cuma dia ngn aku dh kurang kungfu fighting la sket
yg len tu bese je..
hahaha..siyes..bese2 je..
bujang lg kan..
cume list name budak2 skandal dh makin susut la
ahakss..(gua try jd budak bek skang ..)

aku cube carik kekuatan utk post entri ni
(actually aku malu nk post)
ila kata..post la pasal ni..
aku pn..hmm..tgk la nnt cmne..
k..ila, skang aku dh post dh..
ko komen tau.
hoho

soalan cepucemas yg mmg konfem org akan tanye..
"bila nk kawen nyer?"
aku cm bese la..ayat klise aku..
"ada rezeki nnt ada la..insyaAllah.."


nnt aku kawen..aku jmput sume ye..
insyaAllah..

"manusia hanya merancang..
Tuhan yang menentukan.."


hurm...
tekak aku saket la..
cm nk selsema jer..
uhukk uhukk..(gaya iklan ubat batuk)
hoho


*mintak maaf x publish gmbr beliau kerana gmbr beliau tiada.


Friday, October 8, 2010

tatau la..

salam..
isk, gak lame gak ar aku x update
bukan per..
gua x de idea maa...
tiap kali aku tgk blog aku ni
asik bc blog org je
blog sendiri x ber update2 gak
huhu
sejak menjak ni
aku rase aku semacam
jadi org yg perahsia lak
ape2 je la
sume nk rahsia
tatau pasal per aku cmni
menda yg kecik2 pn nak rahsia
mmg la aku ni secretary
tp kdg2 nk rahsia menda yg x logik
adeh..sakit perut lak
(ape kene mengena ni..huhu)
.............................
sok ari sabtu
cm bese aku akan basuh bj awal pagi (awal ker)
pastu kemas bilik (x de pn nmpk beza)
mandi..(yg ni menda wajib ler)
masak..(tgk la kalo rajin.)
pastu..melepakkan diri kat depan tv..
aku x balik kg weekend ni
gaji nnt la aku balik
oh ye..
maybe mggu dpn br aku balik
coz mmber aku suh jd pengapit dia time dia bersanding nnt
aiyer...
gua malu lorr..
tp mmber punye pasal..gua wat muke x malu jer arr..hoho
.........................
siyes..
x tau nk cite ape
k la..
babai.

Friday, October 1, 2010

rase nak gelak

salam..
hihi
lame aku x nulis kt blog ni
(x de ar lame sgt)
aku xde idea la
tiap pagi time bgn tito utk g keje
aku akan rase..
'alangkah bestnyer arini ari sabtu..'
ahakss
tp bg aku kalo aku x keje
aku akan rase boring lak
yela..keje tu kan ibadah..(hoho chewah)
pas raye ni bnyk betul open house
sape yg jemput aku , insyaAllah aku akan cube pegi
(time kch la ye coz jmput aku, org bujang cm aku ni mmg suke makan free)
..........................
ape yg aku rase nk gelak sgt nih?
ntah .. aku pn tatau lor..
ade lar..tp dunno where to start
but maybe better i keep in my heart only
hoho..
.......................
tata