Pages

Tuesday, November 30, 2010

today.

salam..

mood arini?
mood berubah2.

keje arini?
keje situ sana sini

bos lak?
ok diam ok senyum

my health?
perut skt sket, cirit, bdn seram sejuk.

fikiran?
melayang2

cuaca?
ok

kesimpulan?
bersimpul2.

Monday, November 29, 2010

Black Monday

salam..

betul ker?
org slalu kata..
ari isnin ni x best?

org slalu kata..
today is Black Monday

hoho..
aku kdg2 setuju gak.
kdg2 x setuju
yela..
kalo menda yg x best tu nk jadi ari isnin, nk wat cmne
tp kalo nk jadik ari len, contohnye ari Rabu,
xde lak org cakap Black Wednesday!
hoho

hurm..
yg pastinya
bila kite masih lagi idup di hari yg baru
kite patut bersyukur sbb masih diberi kesempatan utk
hidup di muka bumi Allah ni..

Wallahualam.

Renung2kan..
dan Selamat beramal..

Hati yg bersih datangnya dari minda yg bersih ye..
hoho



Friday, November 26, 2010

Diri saye

salam..

aku saje je tgk2 blog org td
macam2 style aku tgk
oh ye, aku tgk blog ptd2 kat kementerian aku
so nice la dorg punye blog
rase cm nk tiru je (ahaks)
tp aku tau ..
kalo aku tiru org punye
mst korg kata aku xde attitude (chewah.)
yg paling best aku smpat bace blog peg khas ksu aku
pergghh..cm baca majalah Time lak..

sehubungan itu (haha..ayat formal)
aku rase ape lg aku x post kat blog ni ar?
hurm..
dari hal remeh temeh..smpi hal keje
and then meleret smpai hal personal
act aku x suke bubuh hal personal dlm blog
bukan ape..
namanye pun personal
so it must be personal ..rite?
aku x nk org tau aku cmni dan aku cmtu
tp kdg2 best bile bercite

diri aku ni cmne yer?
ahhaa..
why not aku list kan menda2 pasal diri aku
yg aku rase sape nk tau..ok je..
sape xnak tau..then fine.
i dun mind..

1. aku suke sembunyikan nama penuh aku (terlalu kerap smpi lupe full name sendiri! wah!)

2. aku suke memikirkan perihal mak bapak aku dari adek beradek aku (haha)

3. kuat makan..akan telan ape je selagi boleh..

4. slalu memikirkan ape org kata ttg aku walhal org xde pn pk kannye..

5. kuat kerja (beliau selalu bising pasal ni)

6. kelakar hahahaha..haha (gelak la weh..) / kalo aku cite tp org sekeliling wat x tau je pun leh
jd bahan gelak gak.

7. seorang yg rabun tp degil x mo pakai spek (okeh..pas kawen aku pakai ler..skang x bleh la.)

8. setia dlm menggunakan sesuatu (jam ke..baju ke..beg ke..bantal busuk ke..wah! aku xde
bantal busuk ok..haha) ..kalo in love..setia gak la..(hoho..leh caye ker..)

9. sore sy sgt lemah lembut/slow/halus..(uweks)

10. sgt lemah ngn lelaki hensem..(oh my won bin..i lap u..tggu i g seoul tau..)

11. suke cite menda yg sama berulang2 kali..that's why aku slalu sblm nk cite, aku akan tanya :
"eh, aku ada cite x?" atau.. "weh, aku dh cite ke belum ar pasal....) lebey kurg cm tu lar..haha

12. x bp minat sgt tgk tv..layan radio is better.

13. suke bermalas2an..haha esp during weekend.

14. sgt x pndai berfesyen / bergaya (huwaaa...aku more tu simple cm laki ..)

15. x leh tdo lame2 sgt..kalo dh 8 jam tdo, then wake up. kalo x saket pala aku

16. ha..sgt suke minum air kosong/mineral/suam. aku sbnrnye x leh minum ais sgt..
(huwaaa..sgt rugi tp aku rela x minum dr saket tekak atau saket pala x leh tido)

17. tidak kreatif

18. suke simpan duit merata2

19. suke simpan ubat / minyak angin (dulu nk jadik doktor x kesampaian..haha)

20. cermin adalah menda wajib in my life

21. gemar betulkan tudung esp part kelepet tdg..dunno la..habit kot haha

22. pemalas mkn buah ( tp minum air buah okey je..haha)

23. slalu air mata bergenang when see mum n dad punye muke..sumtime with no reason.

24. x suke org yg jahat..( jahat budak jahat..nyanyi ala2 stacy)

25. suke suasana wangi..(ape2 jela..asalkan wangi..aku pn suke lelaki yg wangi dan slalu suh
beliau pakai perfume)

26. berat bdn x berubah2 since skol menengah ..56kg..tulung la turun sket..50kg ke..45 kg ker..

27. x selesa kalo x pakai losyen (time work day je..haha)

28. suke dipuji (haha gile kentang ke hape? besela..pompuan..perasannn...)

29. slalu berangan jadik kaya ( duit duit..di mana kau duit..)

30. takut bekerja ngn org2 besar/atasan (tp every day pun ngadap dorg gak..)

hurm..kalo nk list..mmg x kan abes..(sape la yg nak tau pasal ko ni niza oii..)
tp xpe..
sape yg kenal aku mst tau aku ni cmne.
x yah list sume ni..tgk aku je tau aku ni jenis pmpn prangai ape..hoho

*niza.....sambung wat keje balik...menimbun2 atas meja ko tuh...!)

Tuesday, November 23, 2010

seronoknya orang itu

salam..

hurm..
today my boss cuti
katenye nk g bawak anak laki dia wat ic
aku ok je
sukka gak bile dia cuti
at least aku leh rehat sket
tp kalo dia ada pn
aku bukan x leh curik2 rehat(lagi bnyk curik2 rehat ada la..)

tgh aku wat keje
ada la sorg PTD bhgn kew lalu
aku saje tegur.."datin.."
dia pun balas.."ye niza..."

"carik saper datin?
"ni ha..carik kerani yg wat opsyen persaraan pilihan saya..
"oo0ooo..dorg g bangi, ada bengkel hrmis..rabu baru abes..so khamis la baru masuk opis..

and then dia masuk bilik aku..duduk..dan start borak2.
aku cm bese la..layan je..
bukan ke keje PA ni melayan kerenah org je..

dia cite la pasal keje sket2
pastu aku tanye ape nk wat after bersara..
dia kate..
"saya nk blaja agama..
"yeke..bagusnye..

utk pengetahuan..dia ni xdela alim (tudung labuh or sentiasa pegang tasbih @ bg tazkirah kt org)
tp dia sopan santun..walaupun M52..and a datin..
husband dia rektor UTP tronoh.

every senin dan khamis dia mmg akan pose
dia kata.. " ape yg sy nk lagi?..sy dh dpt sume..ni la ada kesempatan sket sy nk wat amal..
anak sy 3 orang (sume laki tau...wah!)
sume dh besar..sume blaja kat oversea
sy yg ajar dorg ngaji..tajwid..
and dorg siap jadi imam kalo smbyg kat masjid/surau tmpt blaja dorg

"sy igt nk ziarah anak sy kat australia la..
"husband sy pn akan bersara next year..
"sy sengaje x amek PTK supaya leh stay gred M52..
"sbb kalo sy nek M54..sy mungkin akan sibuk ngn keje..
"dan..akan abaikan famili..

stakat ni..aku kenal datin ni (org klang gak weh..sungai pinang,klang. sama tmpat aku lahir dulu)
is a humble person
aku x tau la cmne dia manage masa
dia leh kontrol cara cakap dia, keje dia ngn begitu tertib sekali
sungguh..dia tertib sgt orgnye..

aku agak segan sket every time berborak ngn dia (yela..dia pn pangkat beso)
tp dia yg suke mendekatkan diri / berborak ngn org2 cm aku ni..
(mksd aku..golongan sokongan la..)
dia rilek je borak smpai aku rase dia cm ibu2 lak
tp dia slalu bg nasihat kat aku
(tp aku dh lupe ar ape dia nasihat aku td..)

x lama pastu..
dia gerak balik bilik dia coz tetibe tepon opis aku bunyik.

bile sesorg ni ..tetibe aku terpk..
seronoknye la dia..
husband kaya..
dia pn pangkat beso..
duit toksah ckp le..
tp dia still masak utk family
anak2 dia mmg hormat dia
pandai2 lak tu..alim lagi
dan dia ada ilmu agama
cm perfect je..

dan
bile tgk org cmtu
rase rendah sgt diri ku ni
org yg begitu bnyk kelebihan tp still cube carik keredhaan Allah
tp aku?
tapi aku..tidak mengerti..mengapa cinta belum berbunga..
sesungguhnya..walau ku kutip semua permata di dasar lautan...

eh? nyanyi lak aku..

ha..tu la..
x lame lagi dia nak bersara..
aku igt nk jmpe dia lg skali la..
borak2..peluk2 sket ke..(kot la leh dpt aura datin tuh..hoho perasan suda..)

seronok tgk dia..
tp..seronok lagi orang tu..


. a . d . i . o . s .

Friday, November 19, 2010

nanges

salam..

semalam petang pas balik keje
aku masuk umah dengan langkah yg longlai
angin yg bertiup sepoi2 xd bahasa mahupun bahasa isyarat tu
menambahkan lagi mood aku
yg cm musim luruh

masuk je bilik
aku bukak tdg
g amek wuduk
solat asar jap

pastu aku smbung men msj dgn beliau
dring...dring..dring..
bebunyik2 hp aku menandakan mesej2 masuk
aku pun balas la msj2 beliau

tetibe aku rase mood aku spoil betul
siyes..
aku x tau la pasal pe jd cmtu
tp aku cm nenong sket

aku x nafikan
aku stress lately ni
bukan pasal family
bukan pasal senario politik (x de kene mengene pn)
pasal keje ada la sket tp x kaco ganggu sgt
bukan pasal preparation kawen
bukan..bukan sume tu..

mungkin aku stress sbb asyik terkurung je kot kat umah
pastu g keje..dok kt opis je
pastu balik keje, dok kat umah je
pastu pusing balik menda yg sama
pastu menda sama pusing balik
pastu sama menda balik pusing
aiseh..aku dh melalut dh ni
aiyooo0...

hurm..

jadinye...
aku nanges smlm..
tp aku bukan org yg suke nanges tau
air mata aku mahal sket
bukan sume leh tgk aku nanges
hahaha (sempat berlagak lagi)

makanye
malam ni aku akan kuar
kuar g mana?
g Alamanda...!
bahagian aku wat game boling
jadinye..
marilah beramai2 ke alamanda utk tgk
mereka2 tu lawan boling

datang jgn x datang..hahaha


Thursday, November 18, 2010

Alahai...niza

salam..

lalalala..

pagi ni aku begitu malas nk bangun

dh bangun lak rase begitu malas nk g keje

dh smpai ofis lak rase begitu malas nk wat keje..

ape aku wat?

haha..

aku update blog la..

hahahahahhaaahuwaaaaa...

malas nyerrr aku nk wat keje..

apa. la. yg. akan. aku. buat. kat. opis. ari. ni

adios

Tuesday, November 16, 2010

Aidil adha this year

salam

kepada semua kaum muslimin dan muslimat

selamat menyambut hari raya aidil adha

semoga kita semua mengingati kisah Nabi Ibrahim a.s.

kepada mak abah,
nnt mak abah tgk ke lembu yg abah nk wat korban tu?
kalo x berani, jgn tgk tau..lagi2 mak..hehehe

kepada semua rakan2
selamat hari raya aidil adha..


*pelik kan..raya aidil adha x de pun org sebok2 nk wat kuih raya ngan bj raya..hahhaa..(termasuk aku)
*raya haji taun ni plg aku x dpt lupekan smpai bebila..aiyoo...


Monday, November 15, 2010

aku gado lagi?

salam..
hurm..
again?
dlm masa 2 hari
tatau la bp bnyk kali aku gado

gado lagi?
erm..
mintak maaf lagi..

gado lagi?
erm..mintak maaf je la lagi..

gado lagi?
gado lagi?
gado gado (cm makanan lak)

hurm..
gado je la ko ni niza..

gado la lagi..

Wednesday, November 10, 2010

yang ke - 6000!

salam
huhu ...

sila baca sekali lagi tajuk entri aku

x tau la nk kata ape
tp nak kate bangga x gak
nk kata sedih pn x gak

ala..

x kesah la..

ap0 ni?

haa..

sebenarnye .. 6000 tu merujuk kepada

.....

....

.....

surat yang telah direkod oleh aku
haha..
betul..
setakat ni dari 1 januari 2010 sampai ..err.
arini 10 november kan?
ha..yela..
sampai la 10 november ni aku dah rekod
sebanyak 6000 surat..
aku x tau la nak kate aper..

siyes..
aku seperti terkaku selama 3 menet setengah..

aku masih kaku...

kaku..

dan..

kaku..


Monday, November 8, 2010

saje meluah

salam..
sedar x sedar dh 8 nov 10
jap lagi gaji (yahooo!)

erm
jap lagi dh nak bulan 12
pastu new year!
tp jgn lupe..awal muharram bp aribulan..
tu lebey penting dr new year.

cuti 3 hari lepas aku x balek kg pn
sedey sket jer pasal last week aku dh blk kg dh
lgpn aku sian nk mintak abg aku amek
(aku still balek ngn abg aku)

ape aku wat yer time cuti ari tuh?
erm..cm bese..
tgk tv sampai larut malam..
basuh bj..
pakai masker ..wah!
skrub badan ngn muka..bestnyer..
dah yg paling aku tggu2 time cuti..
...kemas bilik...!
puas ati aku tgk almari,katil, meja la bagai x berhabuk
lantai pn aku polish gak
pakai towel kecik je pn jadik la
tp yg x bestnye aku x lap tingkap ler..
xpe2..
next time aku wat.

pagi ni keje..
hurm..besela..
black monday
sume rase terbuai2 lagi rase cuti 3 hari lepas
aku je yg betul2 black monday
amek ko sedas ngn bos ko
pasni aku akan ikut cakap ko wahai bos ku
huwaa..
aku cite kat akak opis tp dia kata bukannya salah aku
tp..erm..cm besela..kite sbg PA mst rase mood bos dh x ok
when ape yg dia expect tu x jd kenyataan

honestly ..aku cube jd PA yg baek
dan cuba ubah diri ke arah yg cemerlang (poyo betul ayat)
tp aku jugak manusia bese
yg kdg2 x dpt lari dr kesilapan (alasan je nih)

kekadang..
aku rase aku dh lame la kat tmpat ni
aku rase i need new environment la
(tp aku sayang nk move dr sini)

bile aku cite yg aku rase cm tensen keje sini
mula la beliau ajak aku move kat tempat dia
(hampeh betul)
aku bukan x nak move ke sana
cume..
ok..
alasan aku
1. aku malas
2. aku takut
3. aku x de sedara mara di sana
4. aku x phm loghat dorg (betul...aku slalu blur)
5. aku rase kalo kat ministry ni cm ada standard sket (wah3..)
6. aku akan makin jauh ngn family aku
7. aku x rase post aku bnyk kat state
8. aku xnk org sedih akan pemergian aku, mst dorg wat farewell utk aku (perasan x sudah)
9. cmne nk bawak brg2 kat umah sewa aku tu
10.asik aku je yg merantau

huhu
bernas x alasan aku?
tp walau ape pn..
yg paling tepat skali dlm ati aku
ialah alasan no...
....7.....
ye! alasan aku no 7 adalah alasan yg aku sendiri x leh ubah
dan ia diakui juga oleh para kakitangan mahupun pegawai di sini
tp..x mustahil boleh je ada post kat sana

haiyaaa!!

ape aku merepek ni???

aku sbnrnya nk post pasal kesedihan aku arini
pasal bos aku hangen pagi2 ni
tetibe masuk soal move la ape la..
sape yg rasuk aku ni ha??
huh!


*niza, ko ni tekanan kut..

Wednesday, November 3, 2010

bile

salam..

kalo xde keje
sibuk carik keje..

kalo ada keje
mls lak nak wat keje..

bile bnyk keje
rungut pulak..

bila x de keje kat opis
rase bosan pulak..

kalo dpt keje senang
rase senang sgt lak..

tp kalo keje senang sgt
rase bosan x mencabar lak..

bile dpt keje payah
rase tensen lak..

bile bz keje
bising..

bile xde keje
bising..

ape la patut aku wat sebenarnye...
huwaaaa....


Monday, November 1, 2010

aku mimpi best

salam..
hahaha..
today is 1st november
22 nov ni besday bpk aku
hahaha..(ape aku nk bg hadiah...adoyai..)

erm..
sementelah aku dh bubuh tajuk mimpi best ni
maknenye aku mmg mimpi best la mlm td
hoho

aku x tau la cmne nk start
tp
tetibe aku dpt 1 katalog barang2 harian + perabot

aku igt lg nama katalog tu
"Majalah 4D"
hoho
cm company nombor ekor lak yer..

pastu..
when aku bukak majalah tu
ada bnyk ler gmbo2 perabot dan brg2 len
kat tepi majalah tu la ada 1 button
lebih kurang cm button nk on pc la

memula aku ingat amenda
pastu aku touch gmbr meja makan..
pastu aku tekan button tu

wahhh...
celonotnye..

meja makan dlm majalah tu kuar bebetul..
daripada kecik makin lama makin besar..
tp ila..kemain lagi ko ye suke dlm mimpi aku
ko tekan pinggan cantik , pastu siap kuar ngn kuih2 skali hoho

macam2 aku tekan..
lastly ..hahaha
igt lepas tu nk la bergaya
g la tekan handbag Gucci ke Guess..aku pn x hengat
tekan punye tekan skali x kuar la plak
aku tekan lagi
aku tekan lagi
aku tekan lagi
tp x kuar gak..

pastu ada hati lak tu
nk mintak katalog tu lagi kat duta produk majalah tu
tau saper?
fahrin ahmad tau duta dia..
wah..hensem lak tu
aku pn terhendap2 nk g mintak

tp..

baru nk mintak..
tetiba aku dgr..
".....yang..bangun.."
skali akak ipar aku daaa kejutkan aku

tp aku x berputus asa..
aku tetap bergolek2 atas katil tanda malas utk bangun
(dan berharap dpt sambung balik mimpi karut aku tuh)
tp akak aku tuh sabar tggu aku bangun ..
aku pn ngalah la..

dgn langkah yg longlai..
aku pn bangun amek towel..
g bilik air dgn mimpi2 aku td..

tp smpi skang aku dok tersengeh2 lagi..
kalo la betul..
alangkah bahagianyer..
akan aku tekan2 barang2 letrik dlm katalog tu
kabinet2 dapur tu
brg2 harian..
brg2 perhiasan
wah..


lalalalaa...