Pages

Tuesday, December 28, 2010

Kehidupan lebih baik jika..

salam..

korang sume mesti mengimpikan a better life kan?

korg nk kehidupan yg cmne?
dunia penuh ngn aiskrim?
penuh ngn jejaka2 hensem dan kaya?
penuh ngn bunga ros yg besar2?
tp yg pastinya x sapa nk hidup yg penuh ngn pancaroba..(cm lagu lak)

aku ?
kalo diberi peluang
aku ingat nk kehidupan yg tenang
kalo ada masalah pn aku nk tenang je
sbb bile aku tenang
aku leh ber pk ngn waras dan rasional

korg x nk ke idup dgn tenang?
korg tau cmne nk idup ngn tenang?
aku tau..
caranye..

1. jgn carik masalah ngn sapa2
2. jgn suka carik masalah
3.jgn kasik masalah tu carik kite
4.cube tepis masalah
5.cube tukar word masalah tu ngn word len, cth tukar jd emas ke, ferrarri ke..

aku dilihat agak kurang center sket lg2 bile menjelang kul 5 ni..
time2 ni la aku dpt bnyk keje
keje yg b4 ni pun beratur2 x sentuh
ni tmbh lg
ni br dpt lg
keje oh keje
xde keje sibuk cr keje

oh emmmaaaakkk..
tolong aku la...
haiyaa..


Monday, December 27, 2010

kali ni

salam..

kalo dulu..
mak bapak ikut kerenah aku

nk makan ape?
dorg kasik

nk minum ape?
dorg watkan

bile dh besar sket..
nk skola kat mana?
dorg daftarkan

nk baju raya bnyk mana?
dorg belikan

nk belanja bp bnyk?
dorg bg

nk smbung study..
x nk masuk form 6
dorg ikut kan.
nk masuk poly
dorg ikutkan gak

dh abes study lak..
nk keje..x sabo, malu dok umah xd keje
mak bapak aku sabo je

suh amek lesen
x nk, tp amek gak
dorg still layan je kerenah aku

dh keje..
mcm2 halnye
dorg ikutkan je

aku salute la ngn mak bapak aku
dorg still layan perangani aku
even aku kdg2 wat prangai cm budak kecik

tp 1 menda ni je..
aku serah pd mak bapak aku utk decide
utk tentukan masa depan aku

aku percaya
restu mak bapak sgt penting

setakat ni
mak bapak aku restu
family aku support keputusan aku
thank u so much to my brother

my bro, korg mmg best
aku susah korg sentiasa tulun aku
slalu call adek korg ni
tanye sht ke x
how's my job, ok ke x
and paling best my bro
ko slalu gak tanye aku cukup duit ke x
hoho aku suka..

to my sis
korg mmg slalu sokong aku dr blakang tepi kiri kanan
alwiz care about your kakak ni yg cm bangang sket
haha
slalu gak kol esp utk luahkan prob korg
thank u so much

to mak abah
thank u so much very very much
becoz..
lahirkan aku
besarkan aku
jaga aku
dah bg aku kawen ngn beliau
hoho

kali ni
aku ikut ckp mak abah
nk wat ape aku ikut je
asalkan tak melampaui batas

semampu nye aku tau mak abah akan wat utk aku
dan akan cube the best

dan..
semampunya aku akan ikut kehendak mak ngn abah


hujung benang itu semakin dekat dgn pangkalnya
dalam celahan batu
dalam rimbunan daun2 kering
benang tu bergerak dgn susah payahnya
hampir jumpe cahaya dlm gelap
utk jumpa pangkalnya
ia semakin hampir


Friday, December 24, 2010

Hati

salam...

aku terbaca satu artikel dlm tazkirah jumaat punye website
kite kongsi k..
mudah2an kite sume dpt manfaat daripadanya..


hati

hati adalah amanah yg perlu dijaga
setiap manusia ada hati
dan setiap hati perlu dijaga supaya tidak jadi mati

Hati yang hitam ialah hati yang menjadi gelap kerana bergelumang dengan dosa. Setiap dosa yang dilakukan tanpa bertaubat akan menyebabkan satu titik hitam pada hati. Itu baru satu dosa. Bayangkan bagaimana kalau 10 dosa? 100 dosa? 1,000 dosa? Alangkah hitam dan kotornya hati ketika itu.

Kenapa hati mati? Hati mati disebabkan perkara berikut:

* Hati mati kerana tidak berfungsi mengikut perintah Allah iaitu tidak mengambil iktibar dan pengajaran daripada didikan dan ujian Allah.

Allah berfirman bermaksud: “Maka kecelakaan besarlah bagi orang yang keras membatu hatinya daripada menerima peringatan yang diberi oleh Allah. Mereka yang demikian keadaannya adalah dalam kesesatan yang nyata.” (Surah al-Zumar ayat 22)

* Hati juga mati jika tidak diberikan makanan dan santapan rohani dengan sewajarnya. Kalau tubuh badan boleh mati kerana tuannya tidak makan dan tidak minum, begitu juga hati.

Apabila ia tidak diberikan santapan dan tidak diubati, ia bukan saja akan sakit dan buta, malah akan mati akhirnya. Santapan rohani yang dimaksudkan itu ialah zikrullah dan muhasabah diri.

Oleh itu, jaga dan peliharalah hati dengan sebaik-baiknya supaya tidak menjadi kotor, hitam, keras, sakit, buta dan mati. Gilap dan bersihkannya dengan cara banyak mengingati Allah (berzikir).

Firman Allah bermaksud: “Iaitu orang yang beriman dan tenteram hati mereka dengan mengingati Allah. Ketahuilah! Dengan mengingati Allah itu tenang tenteramlah hati manusia.” (Surah al-Ra’d ayat 28)

Firman-Nya lagi bermaksud: “Hari yang padanya harta benda dan anak-anak tidak dapat memberikan sebarang pertolongan, kecuali harta benda dan anak-anak orang yang datang menghadap Allah dengan hati yang selamat sejahtera daripada syirik dan munafik.” (Surah al-Syura ayat 88-89)


Tanda-tanda hati mati

Menurut Syeikh Ibrahim Adham, antara sebab atau tanda-tanda hati mati ialah:

1. Mengaku kenal Allah SWT, tetapi tidak menunaikan hak-hak-Nya.

2. Mengaku cinta kepada Rasulullah s.a.w., tetapi mengabaikan sunnah baginda.

3. Membaca al-Quran, tetapi tidak beramal dengan hukum-hukum di dalamnya.

4. Memakan nikmat-nikmat Allah SWT, tetapi tidak mensyukuri atas pemberian-Nya.

5. Mengaku syaitan itu musuh, tetapi tidak berjuang menentangnya.

6. Mengaku adanya nikmat syurga, tetapi tidak beramal untuk mendapatkannya.

7. Mengaku adanya seksa neraka, tetapi tidak berusaha untuk menjauhinya.

8. Mengaku kematian pasti tiba bagi setiap jiwa, tetapi masih tidak bersedia untuknya.

9. Menyibukkan diri membuka keaiban orang lain, tetapi lupa akan keaiban diri sendiri.

10. Menghantar dan menguburkan jenazah/mayat saudara se-Islam, tetapi tidak mengambil pengajaran daripadanya. Semoga dengan panduan yang di sampaikan itu akan dapat kita sama-sama mengambil iktibar semoga segala apa yang kita kerjakan akan diredai Allah SWT.


dan...
yg paling aku takut ialah bila aku baca yg ni..

sebahagian daripada tanda mati hati itu ialah jika tidak merasa dukacita kerana tertinggal sesuatu amal perbuatan kebajikan juga tidak menyesal jika terjadi berbuat sesuatu pelanggaran dosa.

Mati hati itu adalah kerana tiga perkara iaitu;

* Hubbul dunia (kasihkan dunia)

* Lalai daripada zikirullah (mengingati Allah)

* Membanyakkan makan dan menjatuhkan anggota badan kepada maksiat kepada Allah.


Hidup hati itu kerana tiga perkara iaitu;

* Zuhud dengan dunia

* Zikrullah

* Bergaul atau berkawan dengan aulia Allah.


renung2kan..

dan .. selamat beramal..




Thursday, December 23, 2010

i dun have any idea

salam...

masuk keje dlm kul 8 suku td
bukan sengaja k..
aku terbangun lmbt..(ari2 pn same gak)

mandi dengan kadar 10 menet (sbb aku period, kene basuh pad / haha alasan)
then kuar bilik air..

time nk bersiap2
aku bukak lagu 'bila berpacaran' yg anarafali nyanyi
memule aku ingat m.nasir nyanyi
pastu beliau bgtau yg sbnrnye bukan.hoho
aku malu sendiri mengenangkan itu

dh kul 7.30 pg, tdg wat hal,
lastly aku kuar dlm kul 7.40pg
tp aku dpt bus trus..syukur..(cm name bos aku lak)

...............

bile smpai kat opis
nsb bek pintu bilik aku berkunci lg
hah! tandanya bos aku x sampai lagi
nsb bek..aku malu lately ni sbb bos aku slalu smpai awal dr aku
(tp ari2 pn cmni gak)

dh siap keje ni
rase cm lapa lak
mmg lapa pn dr bgn tido lg

tetibe ada pizza boy antar pizza kat aku
pizza cheesy6 tuh
saiz? large okeh!
aku makan sesorg
abes weh

tetibe aku haus
pastu dorg offer aku teh tarik
aku minum la
walaweh..aman perut aku
sedapnya..

rase ngantuk lak..

bos aku offer
kalo nk tdo, tdo la..
cm ngntuk je tu..

aku tido la jap kat tempat strategik tu
abes..sape wat keje aku?
bos aku ganti!
dia dok key in surat aku..
hoho

..........................

la ni..
aku sengih sorg2..
kuatnye aku berangan..

weh..
aku xde idea nk update blog
nk cite menda2 hot aku x reti

tu pasal la aku ngarut sket pagi ni..

hahaha


a . d . i . o . s .

Monday, December 20, 2010

aku x larat

salam..
wohoo..

amenda yg aku x larat nih?
haha

x larat weh nk baca blog2 member yg giler super duper punye cepat update
kawan2..aku x larat nk komen
memandangkan surat menyurat atas meja aku ni dh tinggi like KLCC
i just can read ur blog
and x sempat nk komen

very2 sorry..

smlm aku baru balik dr retreat skt a.k.a. family day bahagian aku
kitorang wat kat sanctuary beach resort, cherating, pahang
nnt la kalo sempat dan ada masa terluang aku update dan bubuh sket gmbo ye

latest news ttg aku?
hoho
xde.
cume aku rase berat aku makin bertambah
dan aku sedang menikmati idup aku dgn jayanya.

that's all for today.





************

niza
kesusahan adalah guru terbaik
sebelum merasa senang
kite perlu merasa susah


Wednesday, December 15, 2010

nida tag aku

salam..
hoho..
suda lama beta x update blog
bukan per..
xder idea la
aku pun baru start keje senin lepas,
b4 ni aku cuti dekat seminggu
nek keje, pala bengong2 sket..
hoho
padan muka aku

anyway,
td aku baca blog nida entri "weddingz"
then aku tgk dia tag aku..
hurrmm..
okeh.
aku sahut tag dia
kamon bebeh
hoho


1. HOW OLD ARE U?
22 tawun 3 bulan.

2. ARE U SINGLE?
x. tp aku bujang lagi.

3. AT WHAT AGE DO U THINK U'LL GET MARRIED?
xtau.

4. DO YOU THING YOU WILL BE MARRYING THE PERSON YOU ARE WITH NOW?
InsyaAllah.

5. IF NOT, WHO DO YOU WANT TO MARRY?
Ashraf Muslim (name pun ada muslim tau.hoho)
Won bin (korea)
Jutawan.


6. WHO WILL BE YOUR BRIDE MAID AND BEST MAN?
haha..ila, ko nk x?aku offer nih.

7. DO YOU WANT A GARDEN OR BEACH OR TRADITIONAL WEDDING?
Kenduri yg org slalu wat, yg org slalu g, yg org slalu suke.

8. WHERE DO U PLAN TO GO ON HONEYMOON?
tgk bajet.skang sume duit woo..

9. HOW MANY GUEST U THINK U WILL INVITE?
hahaha..x tau.

10. WILL THAT INCLUDE YOUR 'EX'ES?
of kos.

11. HOW MANY LAYER OF CAKE DO YOU WANT?
maleh la eden nk potong kek. nk trus tdo. haha, gelojoh sungguh.

12. WHEN DO U WANT TO GET MARRIED? MORNING OR EVENING?
morning.

13. NAME THE SONG/TUNE U WOULD LIKE TO PLAY ON YOUR WEDDING DAY.
lagu kawen la..lagu rancak.baru best.

14. DO U PREFER FINE DINING OR JUST FORK AND SPOON? KNIFE?
aku x nak guna ape2, nk mintak suap je.haha


15. CHAMPAGNE OR RED WINE?
air sirap la..baru sedap..nk lak tambah ais banyak2..fullamak..meleleh..

16. HONEYMOON RIGHT AFTER THE WEDDING OR DAYS AFTER THE
WEDDING?
after wedding tu 1st nite dulu la.honeymoon tu tgk pd bajet ok.

17. MONEY OR HOUSE HOLD ITEM?
brg dapur beliau kuar duit. duit aku utk diri aku sendiri je la..selfish x?hoho

18. HOW MANY KID WOULD YOU LIKE TO HAVE?
xtau.

19. WILL U RECORD YOUR HONEYMOON IN DVD/CD?
leh je.


eh? tu jer?
laa. aku ingat ada 20 soklan.
19 je upenye..

Wednesday, December 1, 2010

ku ada kamu


salam..

aku suke sgt lagu ni.. tp aku xde lagu ni lirik je ada.. huhu



Di kala ku kehilangan
Di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
Kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk

....................

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh

..................

Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

...................

Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan

........................

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

........................

Tidak mungkin diri ini mampu hidup tanpa doronganmu
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu


*i sayang u tau.