Pages

Monday, November 21, 2011

Aku harap..

Salam..

malas nk taip panjang2
just nk cakap yg..


AKU HARAP MALAYSIA MENANG LA MALAM NI LAWAN BOLA NGN INDONESIA

Aaaaaaaminnn...




Tuesday, November 15, 2011

cara pujuk pakwe/suami merajuk

salam..

ha ha.. tora datang lagi.. dengan...kipas angin terbang..
ceh , bajet lawak la ko wat cmtuh niza ..
sudah laa..

................................................

halimunan : mane ko g ar niza? x reti update blog?
niza : wei, aku sebok la..ko ape tau.

halimunan : aku tau la..aku nampak la..
niza : ape yg ko nampak ? ce cite ce cite

halimunan : ado la..biar eden jo tau..
niza : iyola ekau tuh ..hoh.

* di atas ialah imaginasi semata2 , xde kene ngena ngn apek jual surat khabar lama.*

....................................................

ini entry utk sesape yg tgh/slalu/suke gaduh ngn partner anda dan dia merajuk!
what? lelaki merajuk?!
what de hek?
eh, korg igt laki tak tau merajuk? tau ...tp tak tau la cmno nk cakap..

..........................

1. kalo dia merajuk , cube belikan mainan kesukaannya..tora, dendang, keta kontrol, sape yg bnyk bajet leh la belikan monorail..leh dia test drive sekaligus bukak company sendirik.

2. kalo dia merajuk, cube masakkan makanan feveret dia..telur goreng, telur rebus, telur hancur, sardin atau pun berikan buku masakkan supaya dia boleh pilih lauk apa nak.pastikan korg pandai masak, kalo tak, blanje je la kat kedai, jahanam dapur korg tuh.

3. cube nyanyi utk dia, nyanyi la lagu romantik2 , bukan lagu selamat hari jadi...ye..

4. ugut dia , kata yg anda akan terjun bangunan kalo still merajuk lagi, giler extreme..

5. wat banner gambo yg "sudikah awak maafkan saya?" dan gantung kat bangunan opis dia. amacam ? ada brannn?

6. buat2 nazak. jadi dia akan cemas dan menunjukkan kaseh syg nye kt anda. time tu bolehlah anda cakap.."just kidding ! " try tgk reaksi cmne, ada rase kene lempang kot.

7. sape yg wat sume cara di atas ada lah agak bongok kecuali no 2 sbb aku pnh cube hahaha


*tahniah kepada mereka yg bertunang/bernikah/berkahwin pada 11.11.11*
*tahniah kepada ila sbb telah berjaya kuar dr umah sewa haha , jgn lupe jemput aku dtg makan*



Monday, October 24, 2011

syoknye time dulu-dulu

salam..

mmg lame betul aku x hapdate
mmg aku xde idea
mmg aku malas
mmg la..memey la..

aiyoo..

aku sebok bc blog org laen
blog sendirik x usik2 pun

ok kali ni aku update

nk cite betapa syoknye zaman dulu2

...........................................

dulu,
kalo nk g skola (time skola rendah la)
sume mak siapkan
mak gosokkan bj skola
sikatkan rambut
suapkan makanan
hantar smpi naik bus

bestnyeer..

dulu,
tiap tawun mst ada program gosok gigi kt skola
tiap kali program , mst abah belikan aku cawan baru ngn berus gigi baru

baru la semangat sket haha
bestnyee..


dulu,
kg nenek aku cntik
slaku balik kg
ada tangga, umah kg betul
ada kolah
ada parit siap ada ikan pelaga warna warni
umah papan, kalo men kejar2 bergegar2 lantai tu
tiap2 pagi ada kabus..rase sejibik cm kat kameren
bestnyee hihi


dulu,
brg2 sume murah hargenye
kuih sebijik 20 sen je..
karipap sebesar penumbuk tp murah & sedap
nasik lemak 50sen
air 20 sen
bestnyee..


dulu,
g skola agama nek beskal
siap racing2 ngn member2 sape smpi skola dulu
kalo xde beskal, pakat ramai2 jalan kaki je
lalu kt kebun org, redah semak samun
bestnye..


dulu,
ada jajan yg best2
ada gula2 kapas jual kt depan skola
aiskrem bunjut tu 1 sposen je..mcm2 perisa sedap!
bestnyee..

dulu ,
petang2 mst g main galah panjang.
xpun men baling selipar
xpun men baling tin
aku dulu tiap2 petang main
slagi x azan maghrib, x reti nk balik
bestnyee..sgt best..


dulu,
ada mesin yg boleh tikam2 tu
yg masukkan duit tu
pastu akan dapat mainan2 yg budus2
kalo naseb baek dpt la digimon tu
bestnye..

dulu kan ...bla bla bla
pastuh.. bla bla bla bla

best giler ..

time dulu plak bla bla bla bla
x cm skang bla bla bla bla

..............................
*ayat seterusnye terpakse dipotong kerana terlalu merepek*



time kacih sbb sudi baca.



Thursday, October 6, 2011

Sekadar Renungan Bersama

salam..

Ilmu Untuk Kaum Adam
Pesanan Buat Suami..


1. Selalu menghargai usaha dan penat lelah isteri, terutam...a isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.


2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.


3. Jangan sekali - kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan atau cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..


4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.


5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.


6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.


7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.


8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.


9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.


10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?


11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.


12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.


13. Jagalah maruah anda sebagai suami & lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.


14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal.


15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah atau menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.


16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.


17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?


18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?


19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.


20. Berbincanglah dgn isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbang rasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.


21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.


22. Berusahalah dgn ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali


23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati.. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau isteri rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.


Peringatan Untuk Semua Lelaki Muslim


*sifat manusia selalu dilihat terlalu complicated, baik lelaki mahupun pompuan*
renung2kan..dan selamat beramal.


Monday, October 3, 2011

Doa

Doa untuk memohon kesabaran




Maksudnya : " Wahai Tuhan kami! Limpahkanlah sabar kepada kami, dan teguhkanlah tapak pendirian kami, serta menangkanlah kami terhadap kaum yang kafir" (Surah al-Baqarah : 250)



Selalu aku merasa tidak sabar
lekas marah
panas baran tak tentu pasal
tp bile dilanda perasaan sebegitu
aku cube lawan dgn membanyakkan zikir

nah, kali ni aku jumpe lak doa untuk mohon kesabaran
semoga kite semua boleh bersabar dan sentiasa mohon kepada Allah

semoga aku menjadi isteri yang sabar dalam melayari rumah tangga
semoga aku menjadi anak yang sabar dalam melayan kerenah orang tua
semoga aku menjadi sahabat yang sabar dalam berkawan
semoga aku menjadi pekerja yang sabar dalam kerenah harian di pejabat
dan semoga aku menjadi hamba Allah yang bersabar dalam menempuh dugaan kehidupan

amin..



Madah Berselirat

salam..


berat mata memandang,
berat lagi bahu yang memikul

......................................

bibir saja senyum
hati belum tentu

.........................................

bile ketawa semua org dengar
air mata mengalir xde sape tahu

.........................................

suara riang
hati gusar

........................................

di luar keras
di dalam ... lemah

..............................................

mulut menangis
hati menjerit

..........................................

tuah ayam nampak di kaki
tuah manusia sape yg tau

.................................................

di luar seribu senyuman
di dalam seribu kedukaan

.............................................

di mata terbayang
di hati .. terlalu rindu

......................................

walau pedih menusuk hati
penyesalan tiada sekali kali

...............................................

Monday, September 19, 2011

entri romantek

salam..

kekadang aku bengang betol
slalu aku bc blog org yg bercenta mst ada ayat2 jiwang
ye la..bengang la..
ape x nye, org yg bercenta pun leh wat entri jiwang
patutnye aku yg dh kawen ni patut wat entri lagi jiwang la x pun lucah sket
ahahaha hep niza, jgn wat giler

sbnrnya aku leh wat entri jiwang
cume rasenyer kene tgk mood aku dulu

aku lembut org nyer * kalo korg nk muntah silakanlah yer*
lembut tp tegas *giler poyo*

hisshh..jari aku still x mo kasik aku taip puisi jiwang nih
aku dh karang dh ni
jari jari ku..plizz..aku simpan puisi ni dlm otak je ok
pliz nnt aku luper...huwaaa..
ishk...
ok ...
kepada yg tersayang..yang aku ci...cint...cinta..i..
adus..susah giler nk taip..

hiss..
bosan lah.
aku nk sambung tido lah, time rehat pun nih.


*hasben ku, kite romantik kt umah jer la ye.*

Thursday, September 15, 2011

Latest News

salam..

fuhh..
lamer gilerr x hapdate blog..
kesibukan yang melanda idup aku lately ni mmg bnyk menghalang aku utk hapdate

last publish aku rase cume pasal entry mintak maap sbb nk raye
pastuh aku trus senyap sunyi

....................

aku g mane?
erm.. aku x g memane pun..

......................

raya ari tuh
1st day aku beraye kt kg aku
malam tu (mlm raye kedua) aku bertolak balik kg belah hasben aku, kedah

rasenye smpai raya kelima kot
sabtu malam ahad baru smpi klang balik.
esoknye g antar adik aku masuk u

esoknye aku trus g keje ngn angkut skali brg2 aku utk masuk kuarters
oh ye, aku dh move masuk kuarters dh
skang ni aku dh dok putrajaya

hurm, apelg ye latest news?
haa.. aku pun dh pindah ofis dah
dulu kt presint1 kompleks D
skang dh dok kt presint 4 dh depan picc

dulu leh la aku g keje ngn hasben..
siap hasben anta amek lagi
lunch pun leh kuar sama

tp..
sume tuh tggl kenangan je skang..

opis kitorg jauh skang..
so leh jumpe time nk g keje ngn balik keje je..
and korg tau? aku kene drive sendirik g keje..
suatu menda yg x penah lgsg aku impikan.
aku fobia drive

tp ari ni dh masuk ari ke 3 aku bawak keta g keje
so far alhamdulillah..
ok la..harap2 pasni aku leh la drive better
bukan ape, penting gak menda2 cmni
di watnye hasben aku saket, sape nk drive bawak g klinik kalo bukan aku?
ye dak?

ok ok whatever..

ha..
lagi satu..
aku dh pakai spek dah.
time pose ari tu, kalo x silap aku la..
dalam minggu ke tiga pose aku ngn hasben aku demam

mmg dmm teruk..
demam aku serentak ngn period
muntah2, skt pala smpi x leh bgn
ha..korg jgn kata aku pregnant lak..
belum lagi..

aku berfikiran positif
aku rase aku dmm teruk sbb simptom period kot
aku prasan yg pas kawen, simptom period sgt dahsyat

hasben aku lak dmm gak tp x teruk sgt
cume dia semput lak
bawak gak dia g hospital sedut oksigen

dua ari aku x keje

aku ni btl2 berfikiran positif
aku rase pala aku skt sgt ada kaitan ngn migrain atau rabun aku

so dgn pantasnya minggu tuh gak aku g cek mata
resultnye?
dulu power mata aku cume 100 je
tp bile cek ari tuh..diorg kata
kanan - 200
kiri - 225
"cik, cik mmg kene pakai spek sbb rabun sgt tinggi..silau pun sgt tinggi"
hampeh btl, melayang duit aku dkt 2rts

so skang aku dh pakai spek
sume gelak kt aku . hampagas betul
siap ada kate aku ni cm makcik2 lak
tu betul2 hampagas huh!
tp aku redha..
tp saket pala aku semakin kurang
mmg betulla aku kene pakai spek
dan spek aku sgt membantu aku drive skang
kalo tak ..huuuiii.. x berani eden nk drive
nk menaip ni pun x berani tau
punye la kuat rabun aku ni

di kesempatan ni aku nk jemput sume rakan2 yg mengenali aku
utk datang beraya kt umah aku
aku bukan wat open house
tp kalo korg bgtau b4 nk dtg. aku masak la utk korg

* aku dh reti masak dah sket2 hahaha*

thats all for today..bubbai..

Friday, August 26, 2011

selamat untuk semuanya

Assalammualaikum

Dengan rasa rendah diri
saya ingin menyusun seploh jari saya
memohon maaf atas segala kesilapan saya kepada sesiapa yang mengenali diri ini

Selamat Menyambut Aidilfitri
Minal Aidil Wal Faizin
Maaf Zahir dan Batin.


kepada suami saya, Mohd Jamel bin Mohd Jamli
di kesempatan ini saya ingin mengucapkan

Selamat Menyambut Hari Lahir Yang ke.... *** rahsia*
Semoga Panjang Umur
DiMurahkan Rezeki
Selamat Dunia Akhirat

Selamat untuk Semuanya..


~ salamesrabadi~
~niza azrina bt mahamad ayub~

Monday, August 22, 2011

lagu raya

Asekom dan slamat pagi,
pada hari ini sy akan menyampaikan sebuah lagu raye yg sudirman nyanyi dulu iaitu dari jauh ku mintak maaf.

........................................


Dalam dingin subuh..
hatiku terusik..*bunyik seruling sket*
kenang naseb diri di rantauan..

bergema takbir raya..
menitik ayer mata
terbayang suasana permai desa..*bunyik lagi seruling*

rindu hati ini inginku kembali..
pada ayah bonda dan saudara..
tetapi aku harus .. mencari rezeki..
membela naseb kita bersama..

*nada tinggi sket ok*
hanya ku sampaikan doa dan kiriman tulus ikhlas
dari jauh ku pohonkan ampun maaf..*seruling lagi*

jangan sedey pagi ini tak dapat kita bersama
meraikan aidilfitri yang mulia...

restu ayah bonda ku harap selalu
hingga aku pulang ke padamu..

*muzik syahdu..disulami bunyik seruling lagik*

hanya ku sampaikan doa
dan kiriman tulus ikhlas
dari ja0oh ku pohonkan ampun maaf..

jangan sedey pagi ini .. tak dapat kita bersama
meraikan aidilfitri yang mulia..

restu ayah bonda ku harap selalu..
demi anak mu yang kini ja0oh..

sekian, terima kasih..

huuu..
sedey!

*xde kene mengena ngn diri aku, cume sedey mengenangkan abg aku, sian dia, tiap tawun x dpt balek raye. mak aku smpai nanes. sabar mak, kitorg ada*

Tuesday, August 2, 2011

pompuan dan dot dot dot

salam...

korang..
caya x yg aku bgn makan sahur pg td?
caya kew..? caya ker..?

jgn caya ok.
aku mmg terjaga, teguk air je pastu smbg tido balik

well
tgk tajuk pn dh tau aku nk ckp pasal pe

trus kan je la zasss..

perkembangan org pompuan ttg cinta & idup dari perspektif aku

1- bagi budak pmpn .. apa yg dia harap dari laki (besenye ayah dia la) dia nak perhatian.
dia nak perhatian, perhatian dan permintaan yang dipenuhi. very the mengada2 ok
tp aku pn cmtu gak dulu.
tp ape yg aku nk dulu rasenya xde sgt kot dpt.
aku kene dulukan adik2 aku dulu, then br aku dpt . cthnye..jajan.adik2 aku mst dpt dulu, well, sometimes dorg yg abeskan then aku cume dpt amek bau je bersama linangan ayer keroh di mata tanpa simpati dr sesaper..huhu

2- bagi remaja pmpn lak..teenagers..besela, cinta2 la..
start skola menengah la besenye prasaan ni akan dtg. kalo ada student hensem sket beselah mst nak tarik perhatian budak tuh. kadang tu smpai 10 org pmpn try utk tarik perhatian laki hensem tuh. apekejadahnye sume tuh. cube tgk aku, kan baek..aku bnyk abeskan masa ngn menelaah pelajaran je..iaitu subjek tido . hahaha..
kt skola aku dulu, ada sorg laki ni mmg hensem. and mmg ramai pmpn suke dia, tp aku x suke okeh, siyes aku x minat dia, lgpun aku x pnh tegur ngn dia pn..
smpai satu tahap cikgu skola announced kt perhimpunan..si polan bin si polan..lelaki idaman sekola dot dot dot.. perghh..bangga siot dia time tu..
tp aku? aku tgh menelaah pelajaran kot time tuh.

3-remaja pmpn yg hampir nk dewasa..around 18-23 tawun ni (besenye golongan student la senang cite) cm bese la..same gak cm remaja..
nak bercinta cinta..jarang yg nk bercita cita kecuali aku. betul..aku x tipu..aku bercita2 tinggi..
x caya? tgk,skang aku dh jd secretary tau..igt senang ke jd secretary? susah gak woo..*PA-PA kt luar sana, pliz support aku weh..*
time2 cmni, ramai yg terpikat ngn org2 dlm environment yang sama iaitu sama taraf atau pun erti kata laennya org2 situ gak la..
aku? aku x maen la cintan2 cmni..aku kenal jap je pastu kawen trus ngn hasben aku.hoho *poyo*
besenya time ni dh start dah "awak..kita blaja btl2 ye skang, kita blaja sama2, pasni kita keje, pastu kita kawen yerr" haha, aku slalu dgr ayat ni dulu.
aku ? aku x wat sume nih..aku baek.
percintaan cmni besenye 50/50 la
ada yg btl2 ending with marriage and ada yg x tahan mana pun..cthnye? aku ? no no no.. again, im not like that okeh.
cthnya..erm..ahha..irwansyah dan acha septriasa..eh? btlke cth ni? apa2 jer la..

bg yg cun, leh test market time ni sbb time ni mmg umur u all tgh hot.
bg yg hensem dan bajet hensem, try gak la test market, maybe korg laku dan maybe gak dicop sbg playboy..haha..ekhem, pompuan pun sama ok, playgirl..
aku? aku baek okeh..stop tuduh aku.

4- dewasa. pmpn dewasa time ni dh boleh pandang jauh dah..bukan pandang jauh ke padang bola ke atau jauh ke timur nu haa..
besenya org pmpn dah pandai pikir dah..nk carik laki yg boleh menjamin masa depan dorg..
besela..pmpn kan lebey cepat matang dari laki..
kalo leh nk carik laki yg ada keje tetap, yg ada duit , yg beriman soleh , yg rajen bersukan la, badan tough la..bla bla bla haii..mcm2 la..kdg2 pmpn yg cakap cmni prangai nye sendiri cm jahanam tp apakan , suara masing2 kan..so .. im soriii..

5- atas sket dari dewasa. kebanyakan nya dh kawen la time ni around 30-40 tawun la..
time ni masing2 dh pikir nk beli rumah, aset, pikir duit simpanan, keta mewah, tambah umah, tambah gelang emas..bla bla bla..idup pn dah stabil sket time ni .. dan bnyk gak yg akan bertukar kerjaya atau ada keja sambilan seperti menceburi perniagaan internet.

6- ha.. ni dah kira pmpuan tua la time ni..warga emas la.. time ni bnyk dihabeskan dgn menjaga cucu..lepak kat umah..jaga cucu..lepak kat umah dan ulang balik menda yg sama..hahaha..bnyk gak yg abeskan masa ngn wat ibadah..yela..umah kata pergi, kubur kata mari...come to kubur bebeh..
tp ada gak yg dah tua ni sebok g sepital je..maklumla ada darah tinggi, kencing manes, sakit jantung dan sebagainya ye tuan puan sume..
aku ? time ni maybe aku akan sebok g melancong kot..dimulai dgn g mekah dan di akhiri di paris hahhaa..bajet bnyk duit la kunun..huh.

haha..
weh, entri ni aku wat suke2 jer..
xde kene mengena dgn yg idup dan yg dah tiada

aku xde idea nk post entri
so ini je la yg aku terdaya

salam 1 malaysia..
selamat berbuke..hehehe

Monday, August 1, 2011

Ramadhan Kareem

salam..

erm..
terlalu lama dah aku x hapdate blog ni
aku xde idea la *cmnila alasan aku tiap kali*

well..
most of u dh tau kan aku ni dh dapat idup skali ngn hasben aku
tp kitorg blm dpt kuarters..
dah dapat dah tp blm dpt kunci utk masuk lg sbb kuarters tgh renovate

hope bln ni dpt la kitorg masuk
dh terlalu bnyk dh duit melabur utk travel dari klang ke putrajaya..hurm..whatever..

today is the 1st day of ramadhan
di mana sume umat Islam berpuasa selama sebulan
aku ?
aku pun pose gak
harap2 dpt la aku bertahan dgn godaan2 kuih raya ni
macam2 jenis dorg jual
nk beli gak tp nnt la dulu..
kene tgk bajet gak

ahhaa..
meh aku bawak korg sume menjelajah ke zaman silam aku
zaman aku br kenal apa itu pose a.k.a. puasa

...............................

aku mula pose sejak dari..erm..dari..erm..dari azali..
yeah, betul weh. dari azali aku dh start pose

dulu aku kecik2 slalu liat bgn sahur
dan prangai tu berlarutan hingga kini
cm pagi td aku bgn tp bukan makan pun
aku minum air je..
alasan? x de selera la..

kalau time bujang x kira la kt hostel ke time kt umah sewa ke
aku mmg sentiasa ada geng yg malas bgn sahur
maklumla..kunun xnak tido terganggu..chet! sudah la..haha

walau pun aku slalu x sahur tp aku x penah miss berbuka..

................................

haa..
time aku skola rendah dulu
kan masing2 budak2 lg
teringat aku yg kantin kt skola aku tuh g bukak cm bese
budak2 reramai berlari membeli dan bukak pose sesuka hati
termasuk la ... aku? no no no.. termasuklah dgn kawan2 aku..
jahil tul dorg tuh..
x tau la dorg jadik ape skang ni..
dgr cite ade yg dh jadik ustaz ustazah..biar betol? hahaha aku tipu jer..

ada la skali tuh
aku tgh berdiri kt tiang kantin skola smbil menyaksikan kejahilan maknusia
yg makan dgn rakus tanpa ingat dosa pahala halal haram
tetibe ada sorg pmpuan ni..(pangkat kakak la, setaun tua dr aku)
aku perati je dia
dia bukak coklat milo
pelan2 dia bukak *time tu di khalayak ramai, hanya berbekalkan lindungan tiang kantin je dia tuh*
pastu dia cube nak masukkan coklat tu dlm mulut..
tetibe..dia nampak aku dok perati dia je..
dgn sepantas kijang dia sorok tgn dia kt blakang..
hahaha..what de hek ? hahaha

smpai skang aku teringat kisah tuh..

...............................

time skola menengah aku dh steady dah bab2 pose ni
tp cm bese..sahur masih menjadi satu cabaran utk aku
aku cuba ..ku coba redhakan relung hati..bayangmu yg berlalu pergi..eceh, lagu aizat lak
tp besenya aku kecundang ..

mak aku dh tau dah aku mmg bebal bab bgn sahur ni
tp aku masih cuba utk bgn makan sahur..aku masih cuba..

...............................

haha..ni zaman lahanat sket
zaman time study
sem 1st lagi aku dh kene pose kt hostel
ala..cm bese la..mana nk bgn sahur
geng2 budak bilik pn lebey kurang je
kalo ada pn yg bgn sahur, cume bertahan 2-3 ari je..
pastu sama gak lingkup atas katil trus..
nak2 lak xde kelas lgsg ari tu..mmg aktiviti feveret la tu tido smpai berbuka..

aku? aku punye kelas mmg pack dari sem 1 sampai sem last
besenye kul 5 aku dh abes kelas
so trus la g kafe beli nasik
aku makan x susah..x cerewet..janji ia logik dimakan, aku bedal je

time bebuke masing2 siyes x hengat dunia
aku la juara..
kalo ada pasar kt pekan, kitorg pergi la..
leh la merasa ayam percik, murtabak ke..
tp bagi aku beli makanan kt kafe pn dah mencukupi
lagi2 aku kene bajet time study dulu
besela..name pn student.

aku igt lagi..
start aku masuk blaja..aku dh x penah smbut besday..
hurm..
nk lak every year besday aku jatuh time bulan pose

..............................

time dok umah sewa pn best gak
hahaha..
aku dh 3 kali dah smbut pose kt umah sewa
dari 2008, 2009 dan 2010..
naseb bek 2011 aku dah kawen..
kalo dah 4 kali aku pose kt umah sewa

sonok..
cuma aku ila ngn kak fara je tau betapa sonoknye pose kt umah sewa kitorang
ye la..yg dok situ pun kitorg je haha

kak fara slalu jadi tukang kejut kitorg sahur hehe
tp aku ngn ila slalu terlajak tido

naseb baek perut aku jenis tahan lapar utk pose

kdg2 kitorg bebuka kt luar lagi2 pas dpt gaji

arini kak fara kol aku, dia kate saje nk borak2
tanya life skang cmne

pastu aku trus kol ila
borak2 gak tanya life skang cmne

sgt rindu korg berdua..
huwaaa..

ekhem..ok stop it niza

............................

skang ni aku di dunia baru
iaitu dunia perkahwinan

ni 1st time aku berpose dgn hasben aku

aku sgt berharap bulan pose kali ini lebih baik dr sblmnya
dan aku harap aku dapat beribadah sebanyak mungkin

aku nak mintak ampun pd Allah atas segala dosa2 aku
aku nak perbaiki sikap dan akhlak aku
aku nak kuatkan semangat aku utk menempuh dugaan hidup
aku nak tingkatkan amalan2 di bulan pose ni

dan .. aku nk jadi isteri dan anak yg solehah

insyaAllah..
okeh, jam sudah mau pukul 5 petang
jp lg aku leh balik dah

selamat berpuasa dan selamat berbuka..

wassalam..

ikhlas dari
niza & jamel

Friday, July 15, 2011

la la la..asyik2 kerja

salam 1 Malaysia..

td aku ada baca 1 blog ni
nama blog ni blog suam kuku
aww..seindah namanye begitulah juga kukunya *mungkin* haha

tp siyes best giler
skang aku tgh fanatik ngn blog si ayeem ayam and the geng
oh ye, cakap pasal ayeem ni, teringat fuubook dia
dan ofkos teringat nida yg slalu tunjukkan kebolehannya berkarya di fuuubook..
haha..mmg fuuuu la fuubook tuh!

eh, td aku cakap blog suam kuku
tetibe masuk ayeem ayam lak
tetiba nida lak *mst nida terbatuk2 ni*

aku tgk dia cite pasal pengalaman keje dia

aku rase cm best la weh

rase nk share gak xperience keje aku yg mulia

1st time keje
keje yg memula aku wat ialah tlg mak aku wat brg2 dari kilang
aku x tau nk cite cmne
tp menda tu ada mcm2 pesen
ada plastik berbentu empat segi la, bulat la..keping2 la..
pastu kene bersih2kan sket,
cabut gam2 yg melekat
pastu asingkan
tp aku x larat sungguh wat menda tu
bayangkan la, jenuh nk membelek menda2 kecik tu
dalam seribu ketul ada dpt dlm 2 rengget ke 5 rengget..
aku?? fuuuu..malas nk wat, mak aku je yg wat, tp skang dh xde la..dh jaga cucu laks haha

2nd keje
keja aku yg kedua ni..
ahhhaa..kalo x silap aku
aku tlg org dpn umah aku tuh packing sarung tgn
dia ada kilang sarung tgn
tp xtau pasal pe dia packing kat umah
dia hired bebudak cm aku la
1 hari kdg dpt rm20 ..ok la kan..masyuk gak
tp aku rase aku keje 2 kali je kot utk packing ni
sbb pastu dia dh wat menda laen lak..
dia jual baju la..ntah ape2 ntah lg
skang dia dh pindah sbb berhutang dgn along
umah kene simbah cat, spray merah
dan umah dia skang telah dibeli oleh org laen
sadis siyoot cite ni

3rd keje
aku x sure la ni keje ketiga ke keberapa
haha
cm la aku ni bnyk sgt bekeje ye..
pas spm, aku sebok nk keje
bukan ape, aku x nak dok umah
aku maluuuu..
aku x tau cmne penganggur leh xde prasaan dok umah mak apak makan tido je..
aku x leh..
aku sgt2 rase bersalah
so aku cube ngn langkah pertama iaitu mintak izin mak apak dulu la weh
hasilnya?? teeettt...negative..aku x dibenarkan bekerja!
time tu aku rase seperti dunia telah kiamat..bergegarrr dunia ku rase..chewah

aku disuruh amek kelas komputer..
3 bulan plak tuh
aku pun g ar..
ok mmg ok tp haha sbnrnya x ok
aku cume kene menaip je dari awal smpai akhir kelas yg terakhir
ajar aku guna microsoft word je lak tu
pastu ade la tukar2 font sket..

guna disket pun dia ajar pas aku tanye..hampehs x ? konfom la hampehs..!

4th keje
ok , patutnya aku cite dlm 3rd keje
tp panjang sgt 3rd tu so aku masukkan dlm 4th keje
hehe
selepas aku abes kelas komputer
aku telah mendapat lesen utk g keje
tau keje ape?
memula mintak keje kt kilang gabus tp x dpt..
pastu ada la member aku punye ayah kata ada kosong kat 1 kilang ni
aku pun trusss g esok paginye..dan ternyata mmg ada kosong
dan aku trus mengisi kekosongannya
tau kilang apa?
kilang papan...

gile dahsyat..walaupun kilang papan nampak cm keje berat
tp majoriti majorca nye pekerja dia sume pmpuan yg dh agak berumur la
cm 30 tahun ke atas
ada bnyk part kt kilang tu
ada yg kene tampal papan
ada yg kene bersihkan papan
ada yg kene berus papan
yg kene kalerkan papan pun ada
dan kene susun papan tarik papan buah keranji dalam perahu pun hado tau..ekau hado ??

aku ?
sume aku dh try wat
termasuk la keje yg xde kene mengena ngn papan iaitu packing megi cina
hareemm tul
kilang tu mmg kilang harem upenye
kt bawah proses papan
kat atas ada jual megi dari taiwan lak
kilang taiwan tu.
tp aku suke kalo kene packing megi sbb kejenye duduk..haha
kalo papan tu kene berdiri..gile penat siyoot..

makcik2 kat situ sume baek tp ada gak yg x bp ok sgt
tp majoriti majorca nya lyn aku cm anak2 dorg
bg aku makan
bg aku kuih, air dan berbagai juadah lain yg sentiasa membuka selera aku

aku blaja wat tomyam ngn makcik tua kt kilang tu la..
dan aku sempat jual kek coklat aku 2 biji pun kat mak cik kat kilang tu
ya! aku mmg pandai wat kek coklat tp tu dulu la..time rajen..skang malas haha

aku cume bertahan keje selama 2 bulan setengah je kalo x silap aku.
pastu aku stop sbb dpt offer masuk form 6.
pastu 2 mggu kt form 6 aku quit gak sbb dpt offer masuk politeknik

pastu pas abes blaja aku dok nganggur 2 bulan..

5th keje
ha..ni la keje aku skang..
selepas 2 bulan berhempas pulas mencarik keje
akhirnya aku ditawarkan jawatan setiausaha di putrajaya
kire aku ni kakitangan kerajaan la..

bile van pos laju dtg je umah aku mintak aku sain surat berdaftar,
aku jadik sgt musykil sbb aku x pnh kene sain surat berdaftar
aku x tau pun ada ke surat berdaftar?? haha gile naif

dan bile aku bukak
aku hanya mampu tersenyum selebar jalur lebar berukben korg
dan ucap alhamdulillah..
sbb tu surat tawaran keja..
dan smpai la skang aku keje ni..

kepada yg tgh carik keje..
tabahkan hatimu wahai insan ..
semoga ada tokey2 kilang atau bos2 besar yg simpati dgn muka kesian anda ketika anda dtg minta keje kt tmpt dorg..hihi
aku dh merase dh wooi..rase cm pengemis pun ada melukut di tepi gantang isk isk isk
chewah xde la smpi gitu skali beb..

ape2 pun..
cariklah keje ataupun buatla keje sblm anda dilabel sbg penganggur ataupun..
"woi! xde keje ker ha???! "


sekian, terima kasih.


niza & jamel

Tuesday, June 28, 2011

Cite aku dan housemate2 ku

salam..
semalam time balik dr beli lunch kt kafe
baru aku prasan something wrong kt kasut aku..
what is that?

aku rase semacam weh..
and u all know what?

Ya Allah..
kasut aku nk terkopak upenye..

mak aih..
ni kalo terkopak betul ni
leh wat gua malu bak daun semalu ni..

pelan2 aku jalan

akhirnye smpai gak kt ofis aku..
lega..

tp..
arini aku pakai lg..

bukan ape..
aku blm ada masa nk g beli kasut..

aku lak jenis kalo dh suke kasut tu,
asyik pakai je kasut tu..

x kirala g mana puuunnn..

............................

ah lupekan pasal kasut.
nnt aku beli la laen,
oh ye,
kalo ada sesape tau kt mana sale kasut,
inform aku yek

nk beli bnyk2 wat stok.
hoho


............................

weekend lepas,
aku giler rase sayu
bukan sbb suami tiada disisi *ayat x tahan skema*
tp sebab laen..
suami aku sentiasa kontek aku
so xde la rase terabai..
housemate aku sebelum ni
ila ngn kak fara

kitorg bertiga je

after sorg lg yg sebilik ngn kak fara tu move kuar
ada gak plan nk masukkan sorg lg

tp
bile pk2 balek,
x jadi
so kitorg decide dok bertiga je
tiap org dpt bilik sorg satu
best sket.


lama gak ar kitorg dok sama
masuk ni dh dekat 3 tawun
dh
kire ngam ar
xde mslh,
malah hepi go lucky je

tp..
tawun ni bnyk perkara yg telah merubah kitorg..

.............................

bermula pertengahan tawun lepas..
kak fara telah mengambil keputusan utk bertunang..
x lama kemudian aku pulak menyusul..
tp itu ok lgi sbb kitorg still dok umah tu
sume menda kitorg kongsi
x berkira pn soal apa2..
maen bedal je..

tawun ni lak..

menda lagi besar berlaku dimulakan dgn kad kawen aku akhirnye siap
aku akhirnye telah berkahwin pada bulan 5

dan kemudian..
bulan 6 lak
kak fara kawen..

tp..

aku ok lagi..

pas kawen still dok umah sewa lgi sbb hasben aku dok jauh,
kitorg pjj jap

tp kak fara x cmtu
pas kawen dia trus kene ikut hasben dia dia dok umah mentua dia 3 bulan
pastu br move umah sendiri


tau x ape yg aku nk sampaikan?
maknenya kitorg x dpt la dok skali pasni..

aku lak dpt berita yg hasben aku dh dpt transfer ke cni
so aku pun akan move kuar utk dok ngn dia
jadi..

ila tinggal sorg2
sbb dia je blm kawen lgi..

skang ni bdk baru yg ganti tempat kak fara
br masuk
ada la dlm 2 minggu dia masuk
budak baru ni ok
alhmdulillah la..
stakat ni dia ok je
tp x tau la lama2 nnt..


..............................
weekend lepas
aku sorg2 je kt umah ngn budak baru tu
ila balik kg seminggu

tau apa prasaan aku?
bgn pagi sabtu tu..
aku rase cm..
something missing..

dh jadi rutin aku
kalo weekend x balik kg

aku akan bgn awal gak utk basuh bj..

tp pagi tu aku lesu je..


aku bgn mandi, basuh bj , kemas bilik, kemas umah
pastu masak..
sume menda tu x wat mood aku berubah pn ke arah lebih ceria


................................


tetibe aku teringat dulu-dulu
~~~~~~~~~~~~~

* kalo aku tgh masak..
ila mst dtg ngn cara cmni..

..niza! masak ape tuh?...

* kalo aku tgh potong2 syr ke, ape ke kt daput, kak fara mst cmni ..
...u masak ape niza..nk kak fara tlg ape2 ke..?

* kalo weekend, lepak2 dpn tv tgk hindustan..msti cmni..
...ee..suke la hero ni, kak fara lagu dia pn hafal tau..! ~kak fara
...lalala...dil to pagal hey..zzZZzzz ~ila

* kalo time cuti , petang2 x tau nk wat pe, kitorg mst g lepak kt swimming pool
kt pusat komuniti
...ee..comel la budak tu berenang..~kak fara
..best nye family dorg ~ ila
...gile ketat bj mandi bdk pmpn tu, x sggp aku tgk ~ aku.

selama 3 tawun dok sama..
ada beberapa hal yg dpt aku ungkapkan ttg dorg

ila ~ x bnyk ckp agak alim *berbanding aku, kurg alim sket dr dia hahaha*
suke try mcm2 pesen tdg

leh jd penasihat kecantikan aku
kl drift
suke makan kerepek
mudah tertido lg2 dpn tv


kak fara ~ kdg2 seksi kdg2 alim
pas balik keje mst tido jap
kurus sket dr aku
suke pakai kasut tumit
suke bercerita cm aku
lebey kurus dr aku *gua jeles nih*

aku ?
~comel~
~klaka~
~baik hati~
~suke prasan sendirik~haha

.............................

balik keje ni
aku akan angkut brg2 aku sket
pastu balik umah

aku balik ngn akak ipar aku
sbb hasben aku dtg sni ari ahad
so aku balik dulu la tggu dia kt umah mak aku

mlm td aku nanges lg..

aku sedey..

time tgh packing2 brg
aku tetibe sebak sgt
lately ni bilik aku sgt bnyk semut kecik2 tu
pastu ada 2-3 ekor nyamuk kaco aku
aku rase menatang2 tu sume mmg nk aku kuar kot
aku dh spray ridsect ngn sapu bersih tp still ada lg insect2 tu
bongok btl menatang tuh!

..........................

kalo hari keje
aku akan kuar dr bilik utk g mandi pas dgr ila tutup pintu bilik dia

pas aku kuar bilik mandi
aku akan ketuk bilik kak fara
smpai dgr sore dia "ha..ok ok"
maknenye dia dh tersedar
tp kalo dia tido balik tu bukan urusan aku la
hoho

............................

aku nk ulang balik la
masa kitorg g taman botani sama2
nek beskal smpai skt urat kaki

teringat time pegi uptown / downtown kt cheras kot
time g pasar sama2 nek bas
time aku kene denggi tawun lepas
time ila kene operate
time kak fara demam
time aku prasan yg ashraf muslim tu boyfren aku
time malaysia lawan indonesia suzuki cup
time makan asam pedas kak fara yg sgt pedas
time g port dickson ngn ila walaupun ada tggl 40 rengget je

*aku nanges lg..cisss*

teringat masa tgh bulan pose..
sume mls bgn sahur tp kak fara sorg je sahur
aku ngn ila mmg ada niat tp besenye trus terlajak tido

teringat time berbuka..
masing2 nasik penuh sepinggan
pas makan rasa mengah x hengat

ila..
aku teringat time aku nk gosokkan bj keje ko
konon nk tlg ko
last2 abes terbakor, berlubang bj kurung ko
sori tau..

kak fara..
kite teringat kak fara belikan kite barli ngn gula
sbb kite skt perut cirit birit
x larat g keje
tp kite ada sket geram sbb
kak fara x tlg wat kan skali air barli tuh
hehe..
keji kan prangai?

ila, kak fara..
igt x pasal finas halau kak yan
kite cume dpt dgr cite korg je..
kite xde kt situ time tuh
np korg x rakam ar?
ish, rugi betul la x dpt tgk live
hihihi

~ aku : ila, ko ada tdg kaler oren x?
aku ada majlis la kene pakai kaler seragam..

ila : ada2,ko g amek kt laci aku tu
korek2 sket bawah tdg tu, ada selit2..

~kak fara : niza .. leh x bgtau ila yg kak fara nk mntk tlg dia bawak g
nilai sbb nk beli brg utk hantaran..

aku : ila..bla bla bla bla

ila : okeh..tp ko ikut skali tau

aku : okeh..

huwaaaa.. rindunye..

.............................

ila..
igt x time kite g genting?
bestkan..
ko tau, sbnrnya aku mmg rase nk demam
tp tgk ko excited nk nek genting
aku gagahkan gak
kalo ko prasan muka aku pucat sgt
pastu balik dr genting
ko bwk aku g klinik
aku hepi sgt g genting tu
lg2 time nek roller coaster..seram kan?
ko teringin nk nek solero kn?
aku takut tau..xpe, ko naik , aku tggu bawah je k..hehe

time kite g melaka bandaraya bersejarah ko igt x?
lg gile best
abg jual keychain tu smpai bg kite key chain free sorg 1
sbb kite asik lepak kedai dia borak2 ngn dia
hahaha
kunun nak nek beca skali tgk pakej dia mak aih, mahal giler
last2 kite jalan kaki je
ko igt kan aku beli bnyk giler topi2 utk family aku?
family aku x pakai puunnn..simpan je dlm almari

igt x time g port dickson?
time g sungai congkak ngn org opis aku?
time g umah terbuka smpai x larat makan?siap bg makanan lg kt jiran kite..
ko igt lg masa zaman gelap kite? aku xkan lupekan sejarah tuh.
ko igt masa kite sesat kalo tgh nk cr jalan? mst dlm taman perumahan kan..
ko mst igt lg kan sume tuh..aku x penah lupa.

kak fara,
igt x masa kak fara gadoh2 ngn boyfren a.k.a. hasben kak fara?
kite ngn ila curik2 dgr sbnrye..
masa kak fara wat drama gak kt luar umah time ujan dulu igt x?
kita ngn ila curik2 intai lagi ..
masa kak fara menjerit kt tunang a.k.a. hasben kak fara
kite ngn ila wat lg menda yg sama..curik2 dgr..
hehehe
igt x time kite berdua g lepak kt pusat komuniti tgk org swimming?
kite pakai selipar smpi tepi kolam pastu kene tegur ngn jaga kolam tuh kan?
hahaha..wat malu jer..
pastu time ada anak kucing suke masuk umah kite tu
kak fara menjerit2 takut sbb kucing tu nk ikut kak fara
kak fara takut kucing sgt, tp sori sbb kita biarkan je kucing tu ikut kak fara
kite x larat kejar sbnrnye .. kucing tu aktif sgt..hehehe

ila..kak fara..
tengkiu tau dtg kenduri kawen kite ari tu
dpt gak korg tgk muka aku bermekap kan..
mst korg jeles sbb aku nmpk cantek sgt ari tu *see..aku mmg suke prasan sendiri*

ila..
igt x kite g umah kak fara time dia wat open house..
sesat gile smpi masuk ladang kelapa sawet..hahaha
tp aku respek dan saspek ko..
walaupun sesat tp x cemas
kalo aku..cm bese la..benti tepi jalan, trus nanges..

huwaa..
aku sedey..
tatau bile nk kumpul lagi..

...............................

aku tau..
masing2 ada jalan sendiri
xkan selamanya cmni

kak fara dh idup ngn hasbennya..

aku lak baru nk mula idup ..

ila lak akan teruskan idupnye juga..

aku menyesal..
selama dok ngn dorg
xde skali pun tgkp gmbr bertiga..

aku mmg ada niat nak tgkap gmbr bertiga
pastu framekan..
leh wat kenangan..

............................

aku x sggp nk taip lagi entri ni
dari hari isnin (27 jun ) aku mula draft
smpai ari ni (1 julai) ari jumaat

aku buat pemerhatian dan penganalisisan
supaya sume menda dpt aku kombine dlm satu entri

xde pengganti utk korg berdua

syg korg smpai bila-bila


niza & jamel




Monday, June 27, 2011

Selamat Hari Ibu dan Selamat Hari Bapa

salam...
a very gud morning betul arini..
pagi2 dh ujan lebat..

aku dh siap2 nk kuar umah kul 7.10
skali dgr..
..ujan rintik2 tumbuh daun lalang..*ish, nyanyi lak*
pastu jenguk la kt tingkap..
haa..tu dia..
ujan turun dgn lebatnya..

..akhirnye..
smpai ofis dgn keadaan basah kuyup

...
............................

aku tau dh agak terlambat la topik ni
bukan ape,
aku btl2 xde mood nk berblogging

cume asik blogwalking je..

kepada mak - mak aku (mak aku dan mak mertua) + mak angkat skali
selamat hari ibu..emmuah..!
syg korg sume..
tanpa korg, sapa la saya..


kepada abah - abah saya ( apak aku dan apak mertua)
selamat hari bapa juga utk korg

sy juga sgt sgt syg anda

ok ok

4 this entry let we flash back semula time dolu dolu ..
bleh?


........................

masa kecik2 dulu..
aku suke maen..
kul 3 atau 4 petang..
aku dh get ready nk kuar umah
tggl pecut kuar je
hahaha

pastu x reti nk balik..
dh azan br nk balik,
x rupe bdk pompuan betul

tp aku dulik ape.
janji aku hepi

aku sgt nakal ..
dan keras kepala ..
.. ok ok..
aku juga suke melawan cakap ..

kalo stakat mak aku tuh,
toksah kata la..

mmg aku akan lawan ckp dia..

ye la..
time tu mana pk syurga tuh bawah tapak kaki ibu kan..

yg aku tau kalo mak aku sepak aku, aku sepak balik..
ish2..
brutal gak aku dulu..

tp mmg..
aku mmg penah sepak mak aku dulu..

oh ibu..ampunkan daku ..~nyanyi smbil makan popcorn~


aku mana pnh tlg mak aku masak

x rock la g dapur..
aku igt lagi..
mulut aku pnh kene ulser ..

penuh 1 mulut ngn ulser..
bnyk sgt..

eee..seram siyott time tu mulut aku
pastu aku kene sound ngn abg aku
"ha.. tu la.. suke sgt lawan cakap mak, padan muka mulut pecah"

time tu aku rase..tak guna punye abg,
ko padan muka kt aku

tp 3 saat kemudian br aku sedar..
mmg puuun..

aku slalu lawan cakap mak..
dh la bnyk cakap, melawan lak tu,

fadan fuke afu *padan muka aku, mulut penuh popcorn*
sejak dari itu,
aku berubah
aku dh jarang lawan cakap mak
aku
ada la melawan gak..tp jarang la..
aku skang bnyk cakap gak..tp lebih kepada bnyk wat lawak

so..daripada anak derhaka..aku bertukar jadi...anak kesayangan..


wah..prasantannyerr aku.. ~itulah hakikatnye ye saudara sekalian~

mmg sudah jadik amalan aku utk berbual ngn mak aku

pantang ada masa lapang,
aku mst borak2, lepak2 ngn mak aku
kdg2 kitorg bergosip, mengumpat tu toksah cite la kire skali ler tuh.
kdg2 kitorg cite zaman dolu2..
kdg2 aku mintak nasihat,
cite masalah..

bg aku ,
mak aku semakin terbuka dlm melayan kitorg



*yes, i want to be like my mom when i grow up!*

dia dh jadi cm kawan aku pun ada sbb aku leh cite mcm2 kt dia tp xde la sume..kang terkantoi lak..pndai2 la cover..huhu.. mak aku slalu ajar aku ngaji

tp dia antar kitorg ngaji kt umah org
pastu sbb dia rase dia x bp terel kot

pastu tiap2 malam sblm tito,
mst aku kene bc surah2 yg dia suruh

kalo x betul mak aku akan betulkan..
sgt hepi sbb mak x pnh marah kalo aku silap baca
err..baca surah yg mak aku suruh tu bukan bermakna membaca tau,
aku kene hafal siap2.


dlm adik bradik aku,
aku je yg xde gmbo time kecik

tp
aku x kesah puunn..*tgn atas bahu, mata pandang ke atas*

mak aku kata..
time dia ngandungkan aku, dia demam.

pastu dia g mengurut ngn org kg
org tu g tekan perut mak aku..
sian mak aku..*tp sian lg kt aku..kalo aku gugur time tu cmne?*

mak aku iye2 igt aku ni dh x leh diselamatkan sbb apa ntah..dia bleeding kot..

tp alhamdulillah..
aku kan kuat cm power rangers..

so aku pegang kuat2 tali pusat aku,
x mo kuar..nk idup gak..

akhirnye aku jadik gak baby gurl yg alalala..tomeinye aku..mak aku yg kata okeh..


*rindu kat mak..np kite x penah nek buaian same2 r mak?*

so .. utk mak-mak semua..



............................

dah dah..
stop pasal mak
cite pasal bapak lak

hurm..
bapak aku?
ape yg aku tau pasal bapak aku yer?

uish..kalo mengimbas kembali zaman2 kecik
idup aku penuh ketakutan gak ar terhadap bapak aku

beliau seorang yg serius..
nak kata kacak x kacak gak
nk kata macho x macho gak
tp muke serius garang

dia x bnyk cakap
bahkan beliau akan marah kalo kitorang asik cakap je
*especially aku ler..bnyk sgt cakap, kelebihan kot*

aku time kecik slalu giler gadoh ngn adik aku yg bawah aku ni
ada je nk gadoh
betul..gua x tipu woo..
aku slalu kene basuh bj skola adik aku, gosok bj dia, siap nilakan lg
kemas tilam dia, sume la serba serbi ..x guna betul
aku mencik gile kene wat sume tu
tp kalo aku x wat mst aku kene marah
bengang betul aku
tp skang bile pk balik, aku rase bgs gak mak apak aku suh wat supaya aku pandai wat keje


member2 aku cukup takut ngn bapak aku
kalo diorg dtg nk pggl aku g maen..mst bapak aku cakap ..
"niza xde! dia tlg mak dia masak!"
seramss x? seramss siot..tp klaka lak..kata aku xde, tp kata aku tgh tlg mak aku masak..
nmpak sgt la menipunye..kan?
x pun bapak aku cakap cmni..
"niza xde! dah, balik balik!"
seramss x? lg serammsss siyoott..meremang bulu roma aku la ni..

tp bapak aku x pnh lupe tggjwb dia..
tiap tawun dia akan belikan buku skola aku, kasut skola, bj skola sume la..
dia akan pastikan kitorg x mandi lewat, g ngaji, g smbyg, x bgn lmbt bla bla bla
wah cm tentera lak


penah skali tu aku x basuh kasut skola lagi..
ala..besela..budak2 otai cm aku ni mana layan basuh kasut skola..
aku slalu basuh kuali je..*ish, merepek je*
korg tau..bapak aku g lempar je kasut skola keggemarran aku tu kat jalan..
abes la keta ngn moto lanyak..
isk isk..berlinang air mata ku tatkala menaip ini..
tp time tu aku terkezut cepat2 aku kutip pastu g basuh..hahaha
bapak aku lak leh dia tanye a.k.a. perli.."eh, basuh ke? biar je la x basuh.."
berrrraaapi ati aku dek perli beliau..
tp smpi skang aku rajin basuh kasut skola tau..err..mksud aku rajen membasuh baju..
iaitu seminggu sekali ..kihkihkih..

*saya syg abah..*

bapak aku hanye akan cakap menda yg perlu je..
dia jarang cakap ngn kitorg, kalo cakap pun msti pedih terasa hingga ke ulu hati..
x sanggup eden..so kitorg sume jadi takut ngn dia
lebey close ngn mak tp skang dh ok la..

bapak aku x pnh mintak2 tlg kt org kalo dia susah lg2 time xde duit..
dia x pnh pnjm duit kt org lg2 kt adek bradiknye..
kalo dia xde duit, dia g kebun cari keladi, cempedak..pastu g jual..
jual kelapa la..rambutan la..
dan kitorg x penah lagi berlapar walaupun idup mmg sgt ala kadar time tu
keta bapak yg buruk tu diusung ke hulu ke hilir bawak kitorg jalan2..
lama2 kitorg malu sbb very not nice la rupe keta tu
tp bile aku dh keje ni..br aku tau harga keta bukannye murah..*insaf jap*

abah..
sungguh .. pengorbananmu..kasih mu x dpt aku balas
walau dgn nyawa sekalipun..

*teringin nk jadik kecik2 balik supaya abah leh pimpin aku jalan2*

bile dh kawen ni..
aku jadi sorg yg sgt sygkan keluarga
bukan keluarga yg aku baru bina ini sahaja
tp kedua belah keluarga aku
mempunyai keluarga sendiri dan keluarga mertua merupakan suatu menda baru bagi aku baru kawen..

utk mak abah .. terimalah ini..

kasih ibu..membawa ke syurga..
kasih bapa..sepanjang masa..


selamat hari ibu
selamat hari bapa


salamesrabadi ~ niza & jamel