Pages

Thursday, January 27, 2011

update jap

salam..

lame x update
xd topik..kunun..hahah
act aku xd idea la..huhu same la tu

erm..
latest news pasal aku?
xde aper..
aku sehat je

cuma..
aku kurang tido la mggu ni
ingatkan mlm td aku leh tido nyenyak
last2 x nyenyak gak
pagi td..pas terjaga, 2 3 kali gak aku tumbang balik ke bantal ku..oh,aku rindu ia..
rasa nk selubung je ngn selimut tu..oh..
tp xpe..mggu dpn aku cuti seminggu
aku akan balas dendam tido aku
so..
kalo aku x angkat fon mggu dpn..
korg paham2 la yer..
mgkn aku tgh berdreaming di siang hari..

aku cm bese la
keje aku bnyk bergelumang dgn surat
dan aku br perasan..
bulan ni ..aku dh rekod surat..
sebanyak..600..
hurm..
bile aku tgk ..what!?? 600?!
terkezut gak.

tp..

bile pk2 balik..
x la bnyk sgt..
sbb aku ingat aku akan rekod dlm 100 surat 1 hari
upanye x la smpi 100..
kalo 100 surat 1 hari..
krem weh jejari runcing aku nih..hahah

weekend ni kawan aku akan kawen..
wa...congratz bebeh!
hurm..cm bese la..
aku tgh berkira2 nk pakai bj ape..
besela pmpn..hoho
aku arap kitorang leh jadikan kenduri ni ala2 reunion.
mst best
ye la..
bile lg nk jmpe ye x?

erm..
korang yg tgh baca ni x wat keje ke?
aku taip ni time lunch tau..hahaha..ok aku tipu .
aku pn same , tgh ngulor hahaha

Monday, January 17, 2011

suara

salam..
idup ni mmg cm roda
kadang2 kite kt atas
kadang2 kite kt bawah

tp ape yg pasti
dlm idup ni, setiap perbuatan mst ada pembalasan

merenung sejenak
sejarah idup aku sepanjang di perantauan ni
terlalu bnyk cerita

saat melangkah kuar dr umah
utk cari tujuan idup
aku hanya mampu tawakal je pd Allah

zaman study..
saket , pening, sedih, ditipu..
pd yg pernah menipu aku, menghina aku,
mengambil ksmpatan atas diri aku,
dihina, susah payah..
terima kasih.
ia wat aku jd kuat
sekurang2nya tidak terjatuh dan trus terduduk..

aku masih leh gagah berdiri.

itu cerita a few years ago

sekarang
aku bekerja pula
betul..idup ni kdg2 kite di atas
kdg kala di bawah
cerita zaman bekerja pula
terlalu bnyk utk dikongsi

dugaan demi dugaan dtg menimpa
siyes..aku slalu x kuat
dan slalu hamper menangis
mengenangkan idup ni

kalo la idup leh bagi beberapa pilihan
pasti aku dpt memilih
tp .. idup ni aku tau..
dh ditentukan qada' dan qadarnya oleh Allah
sapa lah aku nk menidakkan hukum tu

lately ni
aku semacam je
berubah2 dlm ati aku
mcm2 andaian bermain
aku mcm ilang pedoman
slalu aku suarakan ... "kenapa mesti aku Ya Allah..?"
kenapa..?kenapa aku..?

kenapa menda ini bertimpa2..

semakin hari aku semakin kerap ragu2 pd diri aku..

mampu ke aku utk tanggung sume ni?


Tuesday, January 11, 2011

aku takut

salam..
lama gak aku x update blog
tp nk wat cmne
aku bz la ni

................................

aku ada beberapa ketakutan yg melanda dewasa ini
walaupun nmpk cm klaka je tp takut gak la
haha
ala..korg pn penakut kan?
igt aku x tau?
korg lg takut dr aku ..hahah (ape aku merepek ni)

..................

ya..
dewasa ni, ada a few things yg wat aku takut
kdg2 mmg betul2 scary
kdg2 cm scary movie jer..

.......................

1. takut pada Allah..ya, kita mmg kene takut ngn Allah. wajib .
2. takut time nk bayar brg kat kaunter, tetibe dompet xde. (gelabah siot)
3. as a PA, takut la kalo bos x de mood.
3. takut kalo mak bapak x restu perkahwinan..yela, mana nak bahagia cmtu kan..
4. time kat umah sorg2, tetibe blackout. muke tenang je tp dlm ati rase cm nk nanges je weh
5. bertepuk seblah tgn. (paham2 la yer)
6. time nk jwb exam besor ngn time nk amek result exam besor.parkinson tetibe.
7. 1st time nk g blind date.
8. keje x siap tp bos dh mintak.
9. dikejar org gila
10. tetibe kene soal time dlm kelas, pastu x leh jawab, kene gelak ngn budak2 hensem.haha
11. takut nk bersalin.

banyak sbnrnye yg aku takut ni..
tp yg bnyknye ialah buat2 takut..haha

ala..takut tu normal la kan..

Thursday, January 6, 2011

Cara menangani stress gaya aku

salam..

arini aku didatangani sorg akak opis yg ngadu
dia diarah tanggung keje
....hurm....
maknenye..dia akan kene wat 2 orang punye keje
sbnrnya keje dia sndiri pn x tertanggung
ni lak kene tanggung org len punye
bertambah2 la x tertanggung
ape nk wat..dh tanggungjwb..
eh pasal per bnyk sgt tanggung2 ni..aiyeer..

dia tanye aku,
np dia rase cmtuh?
aku jwb, aku pn pnh rase cmtu
bukan pnh la..tp slalu la rase cmtu
ye la..korg bygkan..
korg keje jg bos je
tp kene wat keje org len
dari arrangekan mesy,
appointment org len
siap kene pinda balik surat2 org lak tuh
org len dtg lmbt tp balik cepat
aku dtg awal (awal la sgt) tp balik lmbt
adil ker?adiiill kerrr?
x adil..kan?
but that's the fact that we have 2 accept
either like or not..just be calm...
idup mmg cmni..

so..
aku nk bg tips handle stress
tp ni gaya aku ..
hahaha..
td aku search dlm tenet tp sumenye
bg tips yg sgt baek..(ala..cm bese la , amek wuduk la..pikir positif la..)
aku x suke sgt tips cmtuh..nmpk cm plastik, cm baek sgt la sng cite
aku bukan baek sgt..so kene guna cara yg lebih jujur la hahahha

ok
aku kalo stress lagi2 ngn keje..
besenye aku akan mengalami simptom2
-saket mata
-saket pala
-saket ati..saket sekali...
-panas dalam badan
-rase nk marah

jd
besenya aku suke lepaskan stress aku ngn cara..
-wat muke masam..so org akan takut nk tegur..biar la..x d org kaco

-cakap ngn nada garang..ala2 nk marah ..lg org takut dan xkan kaco kite

-wat je keje, buat je..ntah ape rupe keje tu pn xpe ,buat je, tp gaya protes la hahaha

-cite kat org..luahkan.baru rase lega sket, walaupun org yg kite luahkan tu cume dgr je
dan bukannya ada effort pn nk tlg kite, kdg2 nyakitkan ati je komen2 dia, tp xper..
luah je, korg cite je smpai korg puas..oh ye..cite luahan tu besenya akan melibatkan
unsur2 ngumpat la..ah, aku x kira, stress aku kalo x wat cmtu nnt..hahhaha

-x yah wat keje..g jalan2..dlm erti kata laen..kire cm ngulor laa...
ye la..aku dulik aper..kalo dh x tahan sgt, aku g je jalan2 tmpt org len..amek angin la kunun..
ala, aku tau bos aku pn slalu wat cmtu..kan bos kan?kan?

-dgr lagu..tp ni x masuk sgt ngn aku, besenya kalo dgr lagu kdg2 makin menjadik lak
stress nye..ye la..sapa suh dgr lagu leleh..?kan dh lagi haru feel tuh?

-nanges..ya..ni la yg dikatakan jiwa tisu...huhu..kalo sedih @ tensen @ x tau nk wat cmne dah,
why not nanges..aku pnh dgr ustazah nor bahyah kata "kdg2 kite kene nanges utk raikan
kesedihan kite.." bila aku praktikkan..mmg berkesan..rase lega tu trus ada
..tp bg aku,
aku akan cube elak dr nanges la..korg sume pn aku nasehatkan jgn suke nanges la weh..
org jawa kata.."cewek" tau..cm budak2..kuatkan semangat. nanges ni cm pompuan sgt.
(aiseh, aku bukan pmpuan ker?) tp kalo dh tahan, korg nanges je la..bukan dosa pn..
lgpun Allah kan Maha Mengetahui..aku pn kdg2 nanges gak , ye la, dh tekanan sgt..
nanges je la..korg apahal?apahal gelak2 lak ni? sekeh kang..saje je..(teremosi.)

tp kalo korg x suke cara2 diatas tuh, korg carik la cara lain..
carik la cara ape pn yg korg suke asalkan jgn melampaui batas hingga boleh mengorbankan
nyawa org lain (bahaya statement)
ingatlah org yg tersayang (iklan jalan raya ker ni)
tp kalo leh tu, bnyk2kan istighfar la kalo nk marah..
kdg2 tu sume ujian dari Allah untuk hambanye yg Dia sayang..
(che..baek la plak aku nih)

korg ada tips lain ker?
kongsi la same2..


Monday, January 3, 2011

Tahun baru saya

salam..

ari khamis (30 dis 10) dtg keje
pastu dpt berita..31 dis 10 cuti umum..
wah! xcited!

ari jumaat (31 dis 10)
start wat fail meja kat umah
gara2 arahan kene bg soft copy fail meja senin ni
so aku xd soft copy
jd..copy balik la..(taip)
aku kene wat 2 fail meja,
ofkos aku ngn bos aku

aku pnye berjaya siap
tp..
bos..mintak maaf ye..
lg sket je bos..sket je..
hoho

malam countdown..
still lg taip fail meja
mata cm kalerful la
asik tgk laptop je..(nk eja laptop ni pn dh x bp betul dh ahahah)

then..
aku wish .."epi new year ila."
ila : belum lg ar niza..sket lg..
aku : o yeke..xpe..advance sket wish (kaver malu)

sabtu (1 jan 11)
tido smpai x hengat dunia baru bgn
then..mandi..smbung balik wat fail meja
.......smpi malam..

........................

kul 11 lebih cmtuh,
aku rasa lapar bangat
ktorg kuar g cr kedai makan
b4 tu jenjalan jap area picc
lalu sat kat depan pullman..wah santek tuh..
cm istana design dia..
lalu la kunun2 kitorg nk menginap kt situ (mahal tau)
pastu lepak jap kat jambatan dpn picc tu
org kata kat jambatan tu pnh jd tempat shooting
KL drift..betul ker? betul la kot..hehe
tp patutnya jd putrajaya drift la kan?

merenung jauh time lepak kat jambatan tuh
sepanjang 2010 yg bnyk meninggalkan kesan mendalam
pd diri aku
wat aku bnyk muhasabah diri
malam tu walaupun xde bintang
tp ramai mamat2 keta jenama malaysia lepak skali
sume keta beratur sepanjang jambatan tuh

Ya Allah..aku bersyukur kerana
masih diberi umur untuk hidup lagi hingga arini

.........................

ari ahad..
aku still wat fail meja lagi
finally kul 11 lebih..
aku serender la..
shut down trus.

.....................

hurmm..
tahun baru mst kene ada azam baru ke?
kalo org yg tgh bercinta..slalu kata..
ari2 adalah ari ulang tahun kami
atau pun..
setiap malam adalah malam pertama kami..(sensored sket)
tp kalo tahun baru, msti time ari new year je bubuh azam
x lame pastu burn trus
(cm aku)

tp..
ape azam aku tahun ni ye..?
erm..bg umat islam..kite dh lama tahun baru..
new year ni ikut kalendar barat..layanzz je la..

aku berazam untuk jadi sesorg yg better than b4

pd famili aku
aku cube tuk jd anak/kakak/adik yg baik/bagus & seangkatan dgnnya

pd kawan2..
aku cube tuk jd kawan yg best tuk korg..bravo bravo..

pd beliau..
i try my best tuk jd pmpn yg baik k..
lembut sket, i try x carik pasal lg ngn u
i try tuk blaja masak lg ye..

btw..
kalo diizinkan Tuhan..
aku akan melangsungkan perkahwinan tahun ni..
InsyaAllah (huh, 1st time jujur ni, b4 ni suke sgt berdalih)
cume tarikhnye belum confirm coz tarikh dipilih oleh
bapak aku dan bapak beliau
bukan awal tahun..
bukan tengah tahun..
dan bukan ujung tahun..
haa..jeng jeng jeng..

arini (senin 3 jan 11)
otak aku pening sket
sbb x cukup tido

..................

well..hepi new year kepada semua !!!

...................

*teringat bil tepon aku dh limit..sepanjang 3 ari cuti x bergayut huhu
arini br nk bayar.

*tema kawen? baju? bunga telur? kompang? .........huh, meletihkan..
rileks2..setelkan borang dulu, tu yg penting..
niza chayok2!
oh ya! cincin x beli lg! sempat ker ni..adoohh..

*oh ye..teringat aku ngn ila kene tahan polis kelmarin, saje je polis2 tuh cuakkan kitorg
haha..

selamat tinggal 2010
selamat datang 2011