Pages

Tuesday, February 22, 2011

BlogwaLkinG

salam..

hurm..hehe
lately ni aku pemalas betul nk update blog
bukan ape
aku busy sket

aleh2..
aku blogwalking je atau dlm bahasa yg aku paham ialah
baca blog org laen..
yeke? weh betulkan la kalo aku salah

lately ni aku mmg gemor bebenor bc blog org
mksud aku bukan saje dlm list aku je la
(muntah ijau aku weh kalo asik bace bloglist aku je)
haha xdela gurau je

lately ni..(lately lagi..)
yela..aku x bp reti ngomong inggeris..
so ( chewah ckp omputeh lg) aku ckp la yg aku tau..

ok ok
sejak 2 menjak ni
aku rela digelar gadis sengeh senget lantaran
gemor senyum kambing sengsorang
dan kdg kala serigala aku ni siap gelak
sambil mendepangkan tangan..bahagianya..

x cukup ngn itu
aku mbayangkan bhw aku sedang tgk cite kt tv
sbb..
blog2 yg aku bace kbnykannya ayat dorg power
cm cite dlm tv
cm ada gaya
cm ada lakonan disebalik cite
ataupun dorg menulis/taip balik pergerakan/minda org yg tgh berlakon
apekenbendakah itu?
aku pn tak tau ayat aku tuh
ah..
korg paham2 je la ye..

minat aku pada penulisan blog ni
x la bp sgt
tp minat aku nk membaca blog ni
perrrggghhh..(cube wat bunyik tuh)
rase cm nk makan kfc
rase skali nk lagi ..hingga jilat jari..
tp x de la aku smpi nk jilat pc hnya kerana blog hanya boleh
dibaca kt komputer/laptop je..(maybe dlm mobile gak, aku x d laptop ngn mobile canggeh, so bc kat pc tu pun pc opis..oppss..)

suke kalo blog yg mengkupas pelam dan epal
ok..aku silap taip
suke blog yg mengkupas isu semasa ataupun isu skang
cth?
cthnye cm..kenapa pompuan suke jual mahal?
atau..dilema ibu2 dlm mencarik kan jodoh anak2 mereka?
haa..barulah masyuk org nk baca..
(pandai je aku kritik/komen/ngomel..blog sndiri pn ntah ape2 )
haha.. (sempat lg gelak)

anyway..
kpd sume para bloggers
i support u
kaw kaw..haha

dgn syarat..
isu yg korg post tuh
best dan meletup
jgn la cite merepek2 cm entri2 aku nih
cukupla weh blog aku sorg je yg ntah pape ni

sayonara..

Monday, February 14, 2011

kdg2

salam..
kawan kawan sume
aku tau..
kdg2 kite suke pk bukan2
sepatutnya kite x yah pk pasal menda tu tp kite suke gak pk

aku pn cmtuh.

aku slalu membayangkan yang...

aku jatuh ke dalam gaung/jambatan runtuh time aku lalu kt situ..
walhal..xde menda pn yg berlaku

aku slalu pk yg bos aku menyampah ngn aku hnya kerana dia x senyum kt aku
walhal dia punye mood ok je bile aku try tegur dia pastu..

aku kerap merasakan yg org sekeliling aku gelakkan aku ttg pakaian ke, cara jalan ke,
muka comot ke..
walhal dorg sume sebok wat keje dorg.

kdg2 aku rase org marah aku kerana kesilapan yg aku sendiri pn x sedar/x tau
dan rase takut sorg2
walhal x de sape pn pk pasal tu

ada gak aku rase aku wat keje/siapkan tugasan ngn lambat sekali
walhal kalo kire masa tu x smpai pn 10 menet

bnyk tau yg aku imagine sendiri
sbnrnye x elok sbb akan membebankan palotak sendiri
bek pk yg len sbb bnyk lg menda baek & bg manfaat yg boleh di pk kan.

tp yg paling kerap la..

aku rase ramai laki esp yg hensem senyum2 kat aku dari jauh lg...
*walhal aku ni rabun kronik..hahaha (prasan sudah..)

Friday, February 11, 2011

Doaku dalam Doamu

salam..

1st of all..
selamat ari jumaat
and..
malam td rase ralat sgt
coz x bace yassin..

sepatutnya malam jumaat
aku bace yassin..
leh sedekah kat arwah atuk aku
cucu minta maaf ye tok..

setelah hamper 1 tawun atuk g tinggalkan kitorg
bnyk menda2 berlaku
grandma looks can't live w/out u
but dun worry..coz..
u have a lot of children to took of ur beloved wife..

atuk tau x?
abah print gmbr dlm ic atuk and then gantung kt umah?
atuk nmpk x?

atuk..
abah syg sgt kt atuk..
dia slalu kata..."atuk ko tu betul..ajarannya betul.."
aku phm atuk
(org jawa stail gelarkan pgglan "aku" utk diri sndiri even ngn org tua)

wlupun ape atuk mintak, abah akan slalu cube tunaikan
atuk prasan x ttg itu?

masa dpt tau atuk meninggal and polis mintak abah g hospital utk sesi cam muka
abah nanes spanjang pjalanan..
atuk tau x pasal ni?
anje ngn icik pn x sgka abah akan nanes cmtu (anja ngn icik tu adek aku)


aku lak pagi tu still kat umah sewa
tp aku mmg tgh mimpi atuk meninggal sbb accident
tp mimpi tu dahsyat sket tok..
dlm mimpi tu siap ada letupan bom lagi..
bila tersedar bunyik tepon
anje tgh nanes2..then kata.."yang, atuk dh ninggal.."
innalillah...
atuk tau ke pasal ni?


sbnrnya aku nk post pasal menda len
tp tetibe tercite pasal atuk..

xpe la..
atuk x pnh lupakan kitorg..
every time kitorg jmpe atuk
mst atuk kasik kitorg duit
aku yg dh keje ni pn atuk kasik
time kasih atuk..

aku igt lg
atuk ada kata.."yang, ko dulu kata kalo dh keje nk kasi RM50 kt atuk?"
pastu aku jawab .."ye ke tok? nnt aku kasik ye.."
rasenye tu last kite jmpe..
pastu atuk dh pegi utk selamanye..
tp aku sempat kasik atuk RM50..
atuk igt lg pasal ni?

atuk..
kt blog ni..
aku nk abadikan doa utk atuk

"Ya Allah..
ampunkanlah dosa atukku..
walau ape pn kesalahannya..Kau ampunkanlah..
seburuk mana pn dia ttp atukku..
kalo tiada dia, tiadalah juga bapa ku..
tiada la juga aku.."

"Ya Allah..
selamatkanlah dia di sana..
jgn lah Kau sakiti dia..
jgnlah diapa2kannya..
walau mcmane sekali pn dia..
dialah yg bersusah pyh mbesarkan 12 org anaknya.."

"Ya Allah..
berikanlah dia kemudahan di sana
walau mcmana skali pun dia,
pasti ada kebaikan yg dia lakukan
sesungguhnya Kau Maha Mengetahui..
dan aku mohon..
tempatkanlah dia di kalangan org2 yg beriman..
aku memohon dan mentaati mu yg mahukan
hambamu mendoakan kebaikan utk mereka yg telah pergi.."

"sesungguhnya..Kau Maha Pengampun dosa2 besar.."
Amin..

bile cite2 sedey cmni..
slalu terpikir..
bile agaknye aku mati?
cmne la selepas aku mati?
Wallahualam..






Monday, February 7, 2011

cerita cuti aku

salam...
sampai ke arini
aku masih x de idea untuk mengupdate blog
dari pagi smpai petang aku dok key in surat
smpaikan sistem surat kata "page not found"
haa..smpai cmtuh skali
kakak2 opis kata.."dia suh ko balik la tuh niza .."
aku kate.."agaknye la kot kak.."

oh ye
aku rase ramai yg cuti seminggu cm aku
kdg2 rase nk gelak
ye la
raya cina punya cuti tp melayu yg xcited
termasuklah aku

tp aku cuti ada sebab
chewah, nk defend gak
aku bnyk hal woo nk setel

meh aku cite sket cite cuti aku

................

29 januari 2011

aku sedia maklum kawan aku (amirifhan) kawen ari tu
so pagi2 pas bgn tito
aku trus la siap2 gosok baju

honestly..aku mmg enjoy kt kenduri kawen dia
best coz dpt jmpe kawan2 lama time kt poly
siyes weh aku rindu gile kt dorg sume

dan aku rase seronok sbb asik tgkp gmbor je haha
hope pasni leh jmpe sume time geng2 ni kawen lak
ameen..

......................

30 januari 2011

aku x tau nk watpe
kat umah sewa sorg2
aku basuh baju, masak utk sendiri punye perut
kemas2 beg..

act aku akan bertolak g kedah mlm tu
aku rase x senang duduk sepanjang nk tggu time nek bas
bukan ape
aku takut sbb ni 1st time aku g sana sorg2
b4 ni aku ada g ngn member
and 2nd time aku g ngn beliau
tp kali ni aku g sorg je

tawakal je la
kul 10 mlm nek bas
kul 5.30 pagi smpai
beliau kul 5 pagi dh smpai stesen bas
sbb aku pakse dia tggu aku smpi aku datang

........................

31 januari 2011

pas smpai, aku trus check in kt seri malaysia
tp b4 check in
beliau bgtau aku yg mak apak dia suh aku tito umah dorg 2 malam
aku xnk..
tp aku mmg dh maklum yg dia nk suh aku stay 2 malam kt umah mak apak dia
cume ala korg tau je la..
belum ada ape2 lagi
cm x best la nk tito sana
aku ckp " kalo aku kensel booking 1 malam lg kene denda, aku x tito 2 malam, tp
kalo x kene denda, aku tito la 2 malam kat umah dia"
then bile kat hotel, receptionist kata ok je.
so kene la tito 2 malam.hampehs betul
by the way, ok je..(jgn kutuk2 lg niza...berdosa..hoho)

.................

1 februari 2011

pagi2 aku dh kene check out
pastu beliau bawak aku amek mak dia
then g pasar
weh, korg jgn gelak kan aku ok..
tp kalo aku baca ni pn aku akan gelakkan gak.hahaha
aku kene beli brg dapur
siyes aku rase cm klaka sgt sbb rase sume kene kontrol

time smpai umah dia
pas letak brg2 sume
aku dok jap je borak2 ngn dorg pastu..
trus g dapur la apelg
hampeh la aku kene tulun2 mane yg patut la

pastu..
menda yg aku takut tu tiba gak
when mak dia suh aku bubuh garam ngn kunyit kat ikan utk digoreng
aku leh je wat tp aku tgk ikan tu x bersiang lagi..
weh, aku bukan x tau siang ikan tp kalo dpn org tua expert cm dia
aku malula..aku x kondifen nk siang
last2 aku wat2 tak tau je..hahaha..biol x?

pas siap masak..kitorg pn makan la..
pergghh..berpeluh2 aku tulun masak.
pas makan aku cepat2 ajak beliau kuar jalan
x sggp aku
pastu tgh malam baru balik..
bijak x?
sila la tiru ya kawan2 kalo x nk dok umah mentua lama2..

malam tu aku tito ngn nyenyaknya sbb terlampau penat
disuruh itu ini oleh mak beliau..

zzZZzzzZZz...

.....................

2 Februari 2011

aku bgn dengan awal skali (utk ari bercuti)
iaitu 6.30 pg
tp aku x leh tipu la kawan..
aku liat nk bgn time tu
lalu aku hnye kuar bilik jam 7 pg pastu solat jap
beliau kuar umah utk beli roti canai wat sarapan
manakala aku dok umah wat stupid je
aku x buang masa, pas siap sarapan, mandi,
and trus pecut kuar jalan2 ngn beliau
(bukan ape, kalo lama sgt aku kat umah dorg, nnt dorg bosan)
hahaha
pas asar baru reti balik
tp..
pas magrb kuar balik hahaha(jahanam prangai)
malam tu blk dlm kul 12 lebih
tp kitorg wat x tau je bile mak dia pesan
"balik awal ye.."(mintak maap ler makcik, bukan x nk balik awal, tp x puas kuar ngn anak makcik ni)

...............................

3 Februari 2011

aku bgn dengan cepat sbb nk kene kemas beg
aku dh kene balik tghari tu
tiket kul 12 tghari
rase sedey nk balik tp
rase hepi gak sbb akan jumpe family aku lak
mak aku dh rindu aku dh
pasal asik kol aku je
bile cmni, aku baru rase..betapa beratnya hal kawen sbb
kite akan ada 2 family
mana 1 yg korg nk dulukan?
mak bpk korg dh konfem mak bpk korg
tp mak bpk laki lak? dh la bini ni kene taat sepatuh-patuhnya kt laki
konfem korg akan serba salah..
dan..berat mata memandang..berat lg bahu yg memikul
sapa yg pikul?
aku la..korg aku x tau la..hehehe

ok..

time nk balik, salam la mak apak dia
tetibe aku tgk apak dia nanes..
dia bukak spek dia pastu kesat air mata
pastu mak dia lak nanes..
tp bukan la nanes yg raung2 ..menipu la tu..
bila aku gerak nk balik , aku terpikir
dorg nanes sbb aku nk balek ke
atau..
nanes sbb anak dia kene move cni?
hoho

ok lupekan drama tuh.

time nak nek bus, aku di beri 1 lg tiket tp tiket sblm tu di amek
aku nek kt jitra, so bus akan stop kt alor star utk amek org lg
smpi kt alor star, tukang cek tiket tgk tiket aku
dia suh aku duduk tmpt len (blakang pnye seat)
hampeh mangkuk ayun btl
dia kata ni no seat yg tertulis kt tiket
aku tgk, aik memang betul tp
tiket yg di amek b4 aku nek bus tu len no nya.
geram pnye pasal aku blah je la g seat blakang
pastu bas tu pnye la lame benti..
dh tu driver dia punye la gatal miang rebung buluh kasap
nsb bek aku x layan dia
dia g gatal ngn minah indon blakang aku

antara ayat2 dia
.."nk g karaoke?"
.."sejuk ke? nk sy panaskan?"
.."org ajak g karaoke x nk.."
ee..geli geleman aku..dh tua lak tuh..

aku dr jitra kul 12 tghari..smpai klang tau kul bp?
kul 9.30 malam..
cm g jepun lak..


........................
4 Februari 2011

pagi2 mak aku dh kejut aku
ajak g kebun apak aku
memule dh nk reject dh
lastly sian lak kat mak aku
sbb dia beriya2 ajak aku g kebun
suh tgk kebun tu katanya.
g je ar..bukan aku drive pn ..apak aku yg drive

overall..best la ..
tp tu la..aku x dpt upload pic sbb hp aku ni
tau je la..dh season dh..pc x leh detect
aku cite je la ye..
bla bla bla bla bla..
cm tu la..
best giler..


..............................

5 Februari 2011

aku x tau nk wat pe
mak apak aku xd
aku kt umah masak utk lunch
tp cm bese la..
aku yang masak..
aku yang makan..
aku gak yg abeskan lauk..
hampeh adek aku
sume ar yg kat umah aku tuh..
how dare u all x makan masakan aku
small my heart..huk huk..
mlm tu aku balik kg
tito ngn nenek aku

......................

6 Februari 2011

ari ahad
bile kt kg bgn pagi2 tgk kabus rase aman damai je
nenek aku ajar petik sayur kangkung..(best gak..hehe..aku baru belajar)
sume ni gara2 aku mintak nasik goreng kg kat nenek aku
last2 akak sedara aku yg gorengkan ..
nsb bek..kalo aku yg goreng, tatau la cmne upenye..
pas zohor aku balik umah..
mlm tu aku balik ptrjya..

bile kenang balik..
aku rase best sgt cuti seminggu
x puas rasenya lepak kat umah mak apak aku (bukan umah mak apak beliau)

aku nk cuti lagi..........