Pages

Monday, April 25, 2011

aku nanges lagi

salam..

lena sungguh aku tido malam td..

tp aku tau..
ni sume gara2 aku letih..
letih aku memikirkan diri aku

and finally
aku nanges lagi..
ya
aku nanges lg sbb?
rase x tertanggung dh perasaan aku ni

my family..
kalo la saja aku leh luahkan sume
mungkin aku leh tarik nafas sedikit..
tp
aku x mampu luahkan
kalo saja aku leh luahkan thru my eyes..
kan mudah..
aku x leh nk ckp

and finally air mata aku tumpah lagi..

even hampir kantoi dpn my mom last month
tp
tu belum sepenuhnye m'gambarkan apa yg sebenarnya dlm hati aku

aku hanya mampu berdoa .. berdoa .. berdoa ..
dan
bertawakal je pd Allah..

moga2 dimudahkan segala urusan..


mutiara kata yg aku cipta ~ terlalu memendam masalah mungkin boleh mati dek kerana hati x dpt bertahan lagi.


a . d . i . o . s .

Friday, April 22, 2011

sedetik lebih

salam..

lately ni aku suke sgt lagu ni
so .. nk share kt blog supaya aku leh berangan2..*start muntah*

..........................................

Sedetik Lebih


Setiap nafas yang dihembus

Setiap degupan jantung

Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan

Dalam tidur dan khayalan

Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang

Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu

Kerana kau beri erti hidup

Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan

Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia

Asal masih adanya kamu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang

Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu

Kerana kau beri erti hidup

Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya


lagu anuar zain ni sume romantik2
aku suke

korg suke gak ke?
sengih2 lak..

*u, lagu ni utk u ok*

Hadis Jumaat

salam..

hai sume..
selamat hari jumaat
sok sabtu lak *oh yeah..aku suke cuti! *

aku ada draft 2 entri tp x jd post
atas sebab2 tertentu...teeeeetttt...hoho

sempena hari jumaat yg mulia ini
aku post hadis
semoga menjadi panduan dlm idup kita seharian


...........................................


Ganjaran Istimewa Dari Amal Kebaikan

Nabi s.a.w bersabda: "Tidak ada satu hari yang terbit mataharinya melainkan ada di kiri kanan matahari itu: dua Malaikat yang menyerukan seruan yang didengari oleh semua makhluk Allah selain dari manusia dan jin, katanya: "Wahai sekalian manusia! Marilah kamu semua berusaha mengerjakan amal bakti kepada Tuhan kamu, kerana sesungguhnya pendapatan-pendapatan yang sedikit serta mencukupi keperluan hidup di dunia adalah lebih baik daripada pendapatan-pendapatan yang banyak serta melalaikan bekalan akhirat; dan tidak masuk matahari melainkan ada di kiri kanannya dua Malaikat yang menyerukannya seruan yang didengarinya oleh semua makhluk Allah selain dari manusia dan jin, katanya: "Ya Tuhan kami! Berikanlah ganti yang berganda-ganda kepada orang yang mencurahkan nikmat-nikmat yang dikurniakan kepadanya pada jalan yang diredhai Allah, dan timpakanlah kerugian yang besar ke atas orang yang menahan nikmat-nikmat Allah itu daripada mengeluarkannya pada jalan yang dituntut oleh Allah."


maksudnya :

Pengajaran hadith:
i) Dalam menghadapi kehidupan dunia manusia mestilah berwaspada, jangan mudah terpedaya dengan perkara yang melalaikan diri daripada berusaha mengerjakan amal kebaikan lebih-lebih lagi perkara yang berhubung dengan harta benda dan cara membelanjakannya.

Ii) Dalam hadith ini Rasulullah s.a.w menyatakan bahawa pada tiap-tiap hari terdapat dua malaikat yang menyeru manusia supaya:
a) Mengerjakan apa yang disuruh dan meninggalkan apa yang dilarang untuk mencapai keredhaan Allah.
b) Mengambil ingatan bahawa pendapatan seharian yang diperoleh meskipun sedikit tapi mencukupi keperluan hidup di dunia yang meliputi harta benda dan nikmat-nikmat yang lain sebenarnya adalah lebih baik daripada pendapatan yang banyak tetapi melalaikan manusia itu daripada mengerjakan amal ibadat dan kebajikan sebagai bekal untuk mencapai kebahagiaan yang kekal di akhirat kelak.

iii) Sesungguhnya manusia yang membelanjakan harta benda, ilmu pengetahuan dan tenaganya di jalan Allah akan sentiasa didoakan oleh malaikat semoga Allah memberikan balasan yang berganda-ganda untuk dirinya, sebaliknya bagi yang bakhil, didoakan agar ditimpa kerugian yang besar.



Renung2kan .. dan .. selamat beramal..


mutiara kata yg aku cipta ~ berdiam diri dan memerhatikan sahaja gelagat manusia kadang lebih baik dari menegur mereka ..


. a . d . i . o . s .



Monday, April 18, 2011

kata hati aku

salam..

pagi isnin ni ujan rintik2 lak
cis, menambahkan mood malas nk bgn je
*cepat2 tampar pipi, ujan kn rahmat Allah*

cepat gak aku smpi opis ni
b4 kul 8 dh sampai, mksud aku smpai kt bustop je la
kul 8.02 menet br punch.

ari2 yg berlalu membuatkan aku makin matang
esp utk hadapi ari2 mendatang

tetibe hati aku berkata - kata..

....ape dia kata? halus sgt sorenye..
aku kene fokus utk dengar..

................................

hati aku kata,
jgn mudah putus asa
bukan ke ko slalu bc ayat quran yg maksudnye ;
"dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum kafir"

tp..
aku pmpn bese

hati aku kata,
aku sedih dgn keadaan aku
tp kenapa?
masalah besar sgt ke?

hati aku kata lg,
kenapa aku rase nk marah je?
bukan ke x elok?

tp aku pmpn bese..
aku cube utk sabar tp aku juga boleh ilang sabar

lagi, hati aku kata..
betulke apa tindakan ko?

aku x tau..aku x tau betulke tindakan aku?
aku nk luahkan tp tiap kali aku luahkan
menda yg sama juga terjadi

apa akan jadi?
..xkan jadi ape2..melainkan pergaduhan..

hati aku kata,
kenapa msti aku yg kene berkorban?
kenapa?
..aku pn xde jawapannye..
apa yg aku leh ckp ialah..
mungkin ni dugaanNya

hati aku kata,
aku x kuat kdg2 nk menghadapi ari2 mendatang
tp smpai ari ni aku still lg idup..

so..
sapa kata aku x kuat..
cume kenapa bnyk sgt air jatuh sejak kebelakangan ni?

hati aku kata,
kenapa bnyk sgt air mata tu?
..aku x tau..
mgkin tu menunjukkan aku x kuat sbnrnya

sbb apa?
...sbb apa? aku pn x tau ..
bnyk hati dan perasaan yg aku kene jaga
tp hati aku?
hati aku terluka..

hati..
biarlah aku cakap lak..
rasenya terlalu bnyk ko berkata-kata
biarlah aku yg berkata lak.

hati..
aku sgt kasihan ngn ko
ko bnyk sgt berkorban,

hati,
ko selalu menenangkan org
tp prasaan ko sendiri x pnh tenang..betul x?

hati,
ko slalu wat org tersenyum tp..
ko sendiri slalu bermuram..betul x?

hati,
ko slalu buat org ketawa,
tp..
kenapa ko slalu menangis? kerap kan?

hati,
bila dia meluahkan, ko berputar ligat memikirkan..
tp bila ko meluahkan, kenapa rase bagai x terkesan pada dia?
betul kan?
*trus cmpak hp..tp kutip balik, tetibe bos tepon lak*

hati,
ko slalu dilukai
dh bnyk sgt cedera tp ko wat x tau je..
dh sembuh ke sume luka tu?

hati,
ko sgt kasihan..
mcmana aku nk tlg ye hati..
ko sgt kasihan..
slalu sgt ko yg terseksa
org yg menyeksa ko tau ke?

....................................

hati aku sgt sedih
sgt terluka
aku sahaja ke yg kene berkorban?
kasihankan lah aku
penat kah dgn aku?
penatkah?
for 3rd time, penatkah?

aku sdh sgt
tp jgn risau
mulut aku xkan berhenti senyum
mulut aku xkan berhenti bercakap

aku cube luahkan ni
tp x terluah..
*thanks mak, u r very understanding*

bnyk hati yg aku perlu jaga
bukan hati kau sorg sahaja

tp 1 perlu di ambil tahu
aku sgt kecewa ketika ini
bukan sekali
bukan dua kali
tp dh bnyk kali smpai aku luahkan mcm ni..

nk aku wat ape lg?
nk minta aku lakukan apa lg?
ape lg?
kata lah..

penat ke?
penat?
sudahlah.

sume ni..mungkin,

Satu proses pelarian?
Bukan.
Ini satu proses kehidupan.
Aku memilih untuk terus hidup, bukan atas dasar kasihan.
Bertanggungjawab dalam apa sahaja yang aku lakukan.
Berikan yang terbaik sementara aku masih punya kesempatan.
*amEk dari KaK Zara*


...............................


antara punca penyakit hati

v
v
v
v


Cinta tidak berbalas.
Kasih sayang yang diperlekehkan.
Maruah yang diinjak.
Jiwa yang rosak teruk akibat susah senang tidak dihargai.
Bahagia yang hanya sementara.
*amEk dr KaK Zara*

aku?
yg mana 1?
tanyela hati aku
tu pun kalau dia mahu bgtau


readers..do not comment..
i want this entry just like this,
w/out any comment

Friday, April 15, 2011

kakak sedara aku

salam..
bile dtg ari jumaat, rasa berat je nk bgn tito
syg betul aku ngn selimut tu
walaupun bntal aku dh bau cm $@#*&
tp aku ttp cintakan ia ~ mcm bangang je statement.

mggu lepas aku kehilangan kakak sedara aku
mak dia tu anak kepada kakak nenek aku
tp mak dia tu cume anak agkt je , kakak nenek aku xd anak
pastu bila mak dia beranak, anak2 dia jd la sepupu agkt aku
leh phm x?
aku pn fenin gak..

aku x sure umur dia bp
tp belum smpi 45 rasanye

family dia susah
kalo x silap aku dia anak ke 3 kot dari 6 beradik
dlm adik bradik dia , dia sorg je yg berjaya
dia pndai..
spm result gempak la kot
pastu dpt biasiswa jpa
dia blaja kt universiti tempatan je
after grade, dia keje kt klang
dia juruaudit

maknye cite..time dia blaja xde duit..
mak dia cume bg RM10 je utk blanje..
wah..menitik gak air mata aku
bygkan la RM10 je?utk bp bulan tuh??
aku pn mau cucuk kt mesin atm tu RM100 utk sebulan

tp dia phm..then dia amek je duit tu
ayah dia toksah ckp laa..maleh aku nk cite
pendek kata cm lepas tgn la ayah dia tuh
*x beknye aku ni kutuk org kn*

tp tu la hakikatnye lg2 pas ayah dia kawen lg 1..hurm..

pas bp lama keje, dia kawen..
ngn duda anak 3..
tp suami dia tu baek..matang org nye dan kitorg sume suke
tp tu la..
lama kawen tp x di kurniakan anak..
tp dia mmg maklum yg ada problem ngn rahim dia
dh pnh wat operation pn x lama dulu

one day kitorg dgr dia amek anak agkt
comel sgt..
dia bela budak tu dr baby lg..
smpi la besar, dh 4 tawun kot skang
santek budaknye..

dalam bulan 2 ari tu aku dpt berita
dia didapati ada kanser cume aku x tau kanser ape..rahim kot..
stage 3 oredy..
b4 tu dia pregnant! sgt teruja kitorg dgr..
tp bile bulan ke 6 dia gugur..sedey weh..
pastu br dpt tau dia kanser stage 3..

2 mggu lepas aku balik
aku ckp kat mak aku yg aku teringin nk jenguk dia
sbb dia slalu dtg umah kitorg
slalu jenguk2 nenek aku
tp aku xd transport
abah aku g kebun
abg aku sibuk keje
so aku pendamkan je..

tibe2 mggu lepas abg aku kol
dia kol 2 kali
1st kol aku x angkat, tgh wat keje
2nd kol pn aku x agkt..

bile aku prasan, aku kol balik
tp time tu abg aku kata dia dh odw balik ke kg
utk ziarah la
xkan nk patah balek so aku suh dia terus balek je
aku stay kt ofis keje

hurm..
kalo la aku ada keta
musti aku balek ziarah dia
maafkan sy ye kak sepupu..

mengenang balek sejarah idup dia
sedey..
adik bradik dok mintak tlg dia
dia x pnh x tlg
aku igt lg dia siap bg keta dia kt adik dia
sbb adik dia cm x mampu je *dan ada a few reason rasenye ttg ni*

adik bradik nk pnjm duit
dia pn x kedekut nk hulur
time abg aku nk tawen tawun lepas
dia tanye nenek aku samada abah aku cukup duit x
waa..baeknye beliau

dia?
makan pn jimat..
selagi x abes makanan, jgn harap dia akan buang..
dia melebihkan org len dr kepentingan diri dia sendiri

time dia saket aku smpt jmpe skali
sian..kurus..
nk bgn pn susah..
tp suami dia bgs, bg support

pagi td ada majlis tahlil kt opis
sesape leh bg nama utk disebut dlm majlis tu *utk arwahla*
aku x bg nama tp aku sebut je dlm ati..
utk arwah atuk aku, arwah member aku, dan utk akak sedara aku ni

semoga roh mereka ditempatkan di kalangan org2 yang beriman..

*sedey weh..*
dorg sume org baek2..
tp betul la..org baek ni Tuhan syg
sbb tu Tuhan amek dorg
sbb Tuhan xnk dorg menderita kt dunia ni

jgn la kite berseronok sgt dgn ape yg kite ada
dunia ni sementara je

aku slalu teringat dorg ni
mgkn sbb tu la prasaan aku bese2 je walaupun dh nak kawen

.a.d.i.o.s.



Tuesday, April 5, 2011

Kerja tawen 3

salam..

Assalammualaikum salam sejahtera
kepada anda semua moga bahagia..
*baek x aku nyanyi nasyid pagi2 ni..haha*
*pagi la sgt, post ni pn dh tghari*

sesape yg ada fb dan link ngn ila
mst dh kene tag dh
haa..lukenatagbeb..*ala2 wakenabeb lak*

tu ler menda nye yg aku dok plan2 sejak beberapa masihi lalu
br skang aku announce
tp cm awal lg jer..
tp xper..drpd lambat bek gtau awal ye x?

oh ye, ari tu aku ada ckp nk cite pasal umah persinggahan kn?
ok..
disebabkan beliau org kedah
dan rombongan akan dtg dari kedah
so xkan nk biar je depa dok merata kan? *tetibe tukar slang*
so kitorg cariklah umah persinggahan
umah yg kitorg aim ni kat kawasan kuarters tnb
harga x igt la..rasanye x smpi rm300 tp x sure
disebabkan kitorg lmbt usha..makanye dh ada org amek dulu..
isk isk isk..

..................

iklan jap
akak sedara aku meninggal..
aku baru tau ni..
al fatihah..

....................

mak apak aku carik lagi umah laen
pastu dpt lak umah kat kompleks rakan muda
pas usha usha..orait..amek dlm 2 bilik
1 malam RM30..dlm 2 malam kot dorg dok
do..2 bilik 2 malam dalam Rm120 ..ok la tuh.
setel setel..
malas pk dh.

korg kalo dpt org jauh cpt2 la usha umah transit ye
kalo leh elakkan la bg dorg menginap kt umah sedara mara korg
x denye selesa dorg tu *kecuali umah sedara korg besar cm istana*

erm..
ape lg ye?
oh ye..baju nikah aku x muat oh tidak!
aku mintak makcik tu oter balik
aku makin gemuk la..
part peha *drumstik* ni beso btl
part dada pn sama, ketat
oh ye, korg dinasihatkan kalo nk g tempah baju nikah,
pastikan suh tukang jahit tu amek ukuran tu lebih sket
pastu pastikan korg pakai bra push up
jgn pakai bra flet je, nnt time majlis, xkan nye korg pakai bra flet
konfem pakai bra push up, so konfem lari ukuran nnt..
aku kene tegur ngn makcik tu tentang ini..ok ok tq makcik.
harga baju dlm RM100.
uish..
korg spend la dlm 200rgt utk beli kaen bj nikah ye..

sbb baju nikah ada 2 lapis iaitu kain kosong ngn kaen lace
lg bgs kalo 200rgt tu termasuk dlm kos upah skali, korg mmg berhemah.

sgt bagus kalo korg leh manage menda2 ni sorg
dlm erti kate laen korg la wedding planner korg

ok
t.a.t.a
nnt aku post lg ye..
geli tgk entri aku kali ni