Pages

Monday, May 30, 2011

apa mood bos aku arini?

salam..
hurm..
arini aku tertanye2..

ape agaknye mood bos aku arini?

ok ke?
x ke?

..............................

pagi2 aku dh nampak dia nk nek lif
bile aku tegur kaler baju dia, dia just kuar bunyik .."hurm.." smbil men hp dia

aku lak terpinga2 ngn tindak balas dia


................................

arini dia pakai bj kaler itam kolar putih
siyes aku x pnh tgk pn dia pakai bj tuh


as a PA, besenye leh rase bos kite tu ada hide something

dan aku?
aku rase ada sesuatu dia pk
tp ..
xkan aku nk sebok2 tanye ye dak?



maybe..
dia ada prob dgn wife dia..


maybe ..
dia ada prob dgn anak2 dia..


maybe..
dia ada hal family ..

maybe..
dia ada prob ngn org atasan..

m
aybe..
sbb MU kalah!
so that's why dia sgt murung today..!

ya! dia sorg yg sgt fanatik MU!
sggp berjaga tgh malam atau tgh pagi utk tgk MU lawan!

tp..

betulke tu puncanye?

walau ape2 pn..

aku slalu salahkan diri aku ..

*bos..sy ada wat salah ker? bgtau la..supaya sy boleh betulkan keadaan..*
*smbil wat muke kecian dan kebingungan*







Wednesday, May 25, 2011

aku kawen senyap2?

salam..

cm bese, ari rabu adalah hari bekerja
kecualilah kalo ari ni cuti wesak lagi
ataupun tetibe semalam ada announcement arini raya
so maybe la skang aku tgh makan ketupat

tp bukan sume tu
bukan....bukan..
ape aku melalut ni

based on my title today
aku? kawen senyap2?
wah2..cm artis la aku nih..

x dinafikan..
ramai yg terkezut bila ila tag kad kawen aku pd member2
ketahuilah kalian..
aku tiada niat untuk menyembunyikan plan ni

cume..

aku segan nk cite lebih2..

betul..

aku dilahirkan dengan sifat pemalu yg tebal *wekkk*
disebabkan tu la nak cite pasal kawen pn aku segan

ok
dengan ini aku ingin maklumkan yg
aku telah pn melangsungkan perkahwinan pada 1 mei 2011
aku nikah pada 30 april 2011 kira2 jam 2.30 petang

"niza, ko bile bertunang? x tau pn .. senyap2 je ek.."
tgk... kene lagi aku..
pasal tunang ni pn 1 hal gak
aku lg la sgt segan nk cite yg aku dh bertunang
lgpun dlm Islam, bertunang harus dirahsiakan
manakala pernikahan hendaklah dihebahkan

so..
aku senyap2 je la dulu..
watnye x jadik .. wat malu aku jer..

tp !
aku x halang org yg nak maklumkan pada semua ttg perkara ni
kalo korg nk cite yg korg dh tunang/nk kawen or ape2 je la..just bgtau je la
aku ok je...sume org ada hak masing2 kan..

utk tatapan sume
aku upload sket gmbor kawen aku

tp aku rase cm dh basi lak
baru nk upload arini
huhu
tp sape kenal aku, mst tau prangai aku mmg cmni
slalu wat muke slamber je

ni aku time nikah
kaler baju tu pttnye putih tp aku rase aku dh cite kes ni kt entri keje kawen 1 rasenye
maleh den nk cite
layanzzz...

ha ni lak time eden malam berinai
tp xde tepung tawar pn
just tgkp2 gmbr je



korg jgn gelakkan aku ye..
mentang2 la aku x penah mekap
korg gelakkan ye..*teremosi sorg2 lak*
oh ye, kiut x laki aku? comel kan..
*leh dapat pahala puji laki sendiri*

ok..la ni gmbr time bersanding lak

pengantin lelaki sedang bergerak bersama rombongan
*aku x tau np 2 org tua tu yg kene pegang bunga manggar..apa2 pn tengkiu ye pakcik*


ini aku.. seblah aku tu nenek aku
idea pakai purdah ni muncul time sehari sebelum bersanding
kalo x silap aku pas nikah kot
bukan pe, pengantin pmpn kan kene kuar umah utk sambut pengantin laki
pastu baru g pelamin, aku rase cm kene patah balik
so utk mengelakkan org bosan tgk muka aku dua kali
aku tutup la dulu..kat pelamin baru bukak
surprise la kunun..

salam jgn x salam
tp aku salam x kene mulut pn
mekap aku nk cair dh sbb berpeluh pakai purdah tu
kalo kene idung aku pn mst mekap tu melekat kt kain purdah tu
ini akan menjejaskan imej aku
so aku eksen je tp cium tgn pn..

ok
senyum..x perlu kata apa apa


time utk merenjis
kelihatan apak aku sedang menepung tawar


yeah..time ni la korg akan rase sendirik
betapa x bestnye kene meneteskan ayer mata time atas pelamin ngn mekap2 yg tebal
aku xnk nanes tau
sbb nnt abis mekap aku, mahal tu mekap.leh bayar duit sewa bilik
tp kalo aku x kawen, ntah bile la mak apak aku akan peluk aku..
best gak..

dan inilah air mata suci aku akhirnye bergenang juga
@%*%$^ punye cameraman
berani dia shoot gmbr aku nanes
how dare u ! euwww...


sume tu gmbr time makan beradap lak
aku lgsg x tergoda ngn makanan2 yg enak2 belaka tu
aku xde selera lgsg..
kenyang manjang..
kalo x, gelaran tong sampah tu mmg sesuai la ngn aku
sume aku telan..

bergambar bersama mak apak mertua aku

ok yg ni lak bergmbr ngn rombongan sebelah pihak laki
time kacih ye korg sudi dtg jejauh..
dari jitra kedah
tp ada yg dari KL.

ini lah mak apak aku
iaitu mak apak mertua laki aku

yg ni lak gmbr keseluruhan famili aku
ahli terbaru ialah si comel aina humaira...
dia tito time mak aku pegang tu..so comel..


bergambar di atas pelamin idaman ? erk..

ya..inilah suami saya..
sebenarnya aku nk tunjuk betapa slim nye aku
hahahaha..

ni katil pengantin kami
katil yg sama digunakan oleh abang aku tawun lepas
dan..bakal digunakan oleh abang aku yg sulung lg tawun dpn
hahaha..jimat blanja.

wah wah wah..look very romantic kan..?
tau ape prasaan kitorg?
kitorg rase.. Ya Allah..bile nk abes shoot ni..letih nyer...

tu la serba sedikit gmbr kawen dlm album kitorg yg br siap mggu lepas..
gmbo sebelah laki blm siap lg
sbbnye kameraman tu kata sebulan br siap
aku pn ok je la..
nnt kalo dh siap aku upload lg ye InsyaAllah..

tp tu la..xde gmbor tetamu sgt..
kalo x mst org pecaya yg aku bukan kawen senyap2..
cume maybe malu nk cakap..hehehe..

tp kalo sesape member nk kawen, jgn la lupe jmput aku ye..
hehe..jgn kawen senyap lak cm ... aku? huhu..

Niza Azrina binti Mahamad Ayub in "black n white"

. a . d . i . o . s .


Monday, May 23, 2011

surat utk hasben aku

Assalammualaikum

kehadapan kebelakang ke kiri dan ke kanan hasben ku

hasben ku,
apa khabar ye agaknye di sana?
saya kt cni sht alhmdllah
cume skt tekak sket gara2 ngengada minum air dutch lady sejuk,
mmg maklum x leh minum air sejuk sgt tp teringin...

what r u doing now ya?
oh ya, konfem la tgh bc surat ni kan..
tujuan sy tulis surat ini bukan ape..
cume nk mengingatkan yg abg ada isteri kt cni
jgn dok gatal ngn org len k..
eh, garang ke sy? x kan..
kire lembut la ni..
besenye kalo sy garang, jantung abang mest berdegup laju tatkala bc surat ni

abang..
dh bp lame kite kawen ye?
erm..cube tgk tarikh arini ? 23 mei kan..
maknenye br 23 ari la..apparaa.. *ish, x bek, dosa ckp cmtuh*

abangggg... *cair x*
abanggg nk air? *ala2 dialog filem Kongsi*
hish, ape melalut ni..
abanggg..cmne life skang?
ape beza b4 kawen ngn after kawen? sy rase sgt la berbeza..
walaupun kite cume dpt dok sama dlm 2 mggu je
tp sy tetap dpt rase pengalaman as a wife

abang tau..
walaupun sy terpaksa kejutkan abang bnyk kali time bgn pg
tp sy x kesah pn..*mata pandang ke atas, dua2 tgn atas bahu*
abang nmpak comel sgt time tito..begitu juga time bgn tito *wat spt di atas lg*
hehe..
sy lak? comel x time tito? abang mst x nmpk kan sbb abang slalu tito sblm sy..xpela..
x kesah pn..*wat spt di atas lg*

abang..
abang mmg suke makan ayam kan?
skang sy tgh blaja bnyk resipi berasaskan ayam
ayam goreng, ayam masak merah, ayam msk kicap dan ayamas instant
tp sy blm expert lg..
so sy harap abang x suh sy masak mcm2 ye..sekian terima kasih.

abang..
tido lene x ?
sy arap abang x bp lena la sbb sy xde..
tp kalo lena, sy anggap yg abang terlalu penat keje..

abang..
sume tanya sy, kite dok kt ne skang?
sy kata la kite PJJ
pastu sume org cm pelik..
la..mcm la kite dua je yg PJJ..
rasenye ramai yg cmtu kan..
pengajian jarak jauh pn PJJ gak..xpn org kecoh..
tp kalo perkahwinan jarak jauh, sebok sume tanye..
nyampah x abang? nyampah kan..
hehe..

abang..
sy tgh keje ni..
sambil2 tu curik masa sket tulis surat utk abang ni
sebagai tanda bhw abang sentiasa diingatan
smpi x nyempat2 nk tggu after ofis hour utk tulis

di akhir surat ini..
sy doakan abang sentiasa dilindungi oleh Allah..
semoga rumahtangga yg baru kite bina ni
bahagia hendaknye..

sy mintak maaf dr ujung rambut hingga ke ujung kaki

salamaniselalu dari isterimu yg jauh di mata dekat di hp


i luv u so very much


Niza aZrina biNti MahAmaD AyuB


*kalo nk balas, hantar ke alamat ofis sy ye..sng sket*


Wednesday, May 18, 2011

i'm back to work

salam..

selamat pagi semua! hehe..
ari ni aku baru start keje..
patutnye aku keje ari senin lepas 16 mei tp alang2 cuti wesak day, aku cuti trus ari senin tuh

prasaan?
teruja..dh lama x keje
rase ting tong gak la..
tp bile tgk muka org2 ofis, bersemangat trus haha *poyo giler*

rase nk menyelinap senyap2 je time nk masuk opis
sekali awal2 lagi dh kantoi
abes aku jd bahan
termasuk bos aku yg bersekongkol mengusik
tp rase...wah..bestnye dpt jmpe org2 ofis balik..
yelah, tmpat kite carik rezeki..

hasben aku?
ada lg kt umah mak aku
jumaat ni baru balek..
pasni aku bujang kembali la..
xpela..sabar sket..ada rezeki nnt dptla dok sama

bnyk gak keje2 kat opis ni
kene refresh balik otak aku ni, brainwash..chewah

erm..
nothing to say
just nk inform je yg aku dh start keje..


. a . d . i . o . s .

Thursday, May 12, 2011

aku selepas 12 hari

salam..

huaaarrgghh....ngantuk nyer..
tgk jam sket..hah? dh kul 12 tghari ??
cepatnye..igtkan kul 9 pagi td..

cmnila keadaan aku pas 12 hari bergelar bini laki aku
skang ni aku kt umah mentua aku kt jitra kedah
fuhh...aku sendirik pn x caya cmno eden leh ado kt kodah ni..musykil2..

wet de menet..aku bukan br bangun tau
aku bese bgn kul 6.40 am cmtu ar..
bgn2 trus mandi kasik segar sket..*hah korg jgn pk bukan2 ye aku mandi pagi2 ni*
pastu g basuh kaen ngn kemas umah sket2..cmtu je..

pasal masak memasak ni aku bnyk tlg mak mentua aku je..
nmpk cm senang kan...memey senang pn..my head la senang..
tu yg tetido ni..letih gak even wat menda2 simple pn..

flash back balik time nk g cni ngn rombongan 1 bas dr kapar, klang..
macam2 dlm hati aku berkata2
aku asyik terpk betul ke apa yg aku wat ni?
aku bnyk2kan bc ayat2 penenang hati supaya x dikotori ngn menda2 yg bukan2

bukan ape..
aku time nk kawen ni kemain lg mcm2 hal..
hati aku sendirik berantakan..
x keruan..tp betulla org kata, setan tu suke no kaco org nk bina masjid
tp dlm beringat tu aku terdetik gak..betul ke ini dugaan atau suatu petanda...?
Ya Allah..masa tu Tuhan saja yg tau betapa gusarnya hati aku..
aku x leh bayangkan mcmana prasaan mereka yg berkahwin dgn pilihan parents..
aku yg kawen ngn pilihan sendirik pn rase bagai nk gile memikirkannya
ape lg yg x pnh kenal tetibe kene kawen..

sejak aku nikah..aku x tenteram lgsg..
ati aku berantakan .. macam2 dlm ati aku
itu la ini la.. aku x tau apekeheynye sume ni
until hari kelima kot pas nikah..
pas solat zohor aku baru merasakan ketenangan..*ila, ko tau kan cite ni*

aku rase mungkin aku terlalu memikirkan yg bukan2 until felt like that

bile selesai kenduri sebelah laki
baru aku merasakan cabaran idup sebagai hasben en waif

time ni kite x leh nk pentingkan diri..
as a waif, everything is about hasben..
celik mata hasben, nk tutup mata pn hasben .. * jgn pk bukan2 ok*

tp alhmdulillah..setakat ni aku leh handle lg
and rase sgt bersyukur sbb walaupun family mentua aku x kaya cm donald trump
tp dorg penah gak makan mcdonald..hish ape aku ngarut ni..
even dorg x kaya raya tp dorg layan aku baek sgt..

mak mentua aku ni nk jalan pn x bp larat sgt coz saket lutut tp
semangat dia tu nk siapkan makanan, masak mcm2 tu wat aku luruh jantung je..
sedap lak tuh masak, aku pn bedal la..
pak mentua aku pn cmtu, dia mgkin x mampu dr segi material
tp mcm2 sua kat aku..buah2 toksah ckp la..
ngn sayur2 lg.. kebetulan aku sgt suka sayur so this is very make me hepi * tunggang langgang speaking aku*

sedara mara diorg lak layan aku baek sgt..
dtg umah la sbb nk tgk aku..bg duit la *x la bnyk sgt tp terharu la gak*
kalo jiran2 ni sume cm suke borak2 ngn aku *atau aku je yg prasan sorg2*
kebetulan dpn umah mentua aku ni tgh wat tahlil 7 malam
aku dtg la ikut mak mentua aku
dorg yg ada kat ctu sume layan aku baek..baek yg tua atau muda
aku x wat ape2 pn .. dtg makan je.. nek segan aku
malam td aku tlg sorg tu basuh pggn je sbb x tahan dh segan ni asik dtg makan je
dia leh terkejut bile aku nk tlg basuh pggn..laa..basuh pggn je pn..nk masak mmg x reti la..
suke tanye aku keje cmne..bos cmne..kt mana..
aku pn suke ar bercite..aku kn bnyk cakap...

la ni aku dok dlm bilik sorg2 sbb nk hapdate blog
windu giler weh kt kehidupan x sosial aku kt putrajaya tuh..hahaha *gelak kucing*
nk guling2 atas katil bujang aku , nk lepak2 kt umah sewa aku
member umah lg..wah..rase lama giler x jmpe korg...korg ada mimpi aku x?haha

kt org2 opis pn aku windu sesgt..
siap mimpi bos aku lg kaco2 aku tgh wat keje
ala bos , sy tau bos pn rindu sy kan..
mana bos nk dpt PA yg sporting lg cm sy..sy je la sorg..*prasan lg aku ni*
cume 1 je aku riso ni..takut nek keje nnt aku blur jap..ting tong.. ting tong...

utk my family kt kapar klang..i luv u cornetto..hah.amek korg, aku bg cornetto lg..

nk cite sket..
sapa kata kawen ni wat korg hepi?
mmg hepi..
tp bg aku..sebelum majlis dan selepas majlis hanya air mata yg jd teman setia aku
time nk nikah aku mmg berantakan..tertekan..
pas nikah air mata jatuh x henti2..tp org kata tu nanges gembira..
kt selangor, pas nikah mak apak pmpn kene baca something..aku x pasti nk pggl ape
tp tu kire cm ucapan serah pengantin pmpn ke pengantin laki la..
time aku ngn hasben aku bace, ok lg..tp time apak aku bace..
wah..jgn sesekali korg gelakkan aku ye...
aku konfem sume org akan nanges kalo ada ngn aku time tu
betapa beratnye apak aku nk baca ayat2 dlm kertas tok kadi tu bagi
smpi ter'stop' kejap *damn! ada air kt mata aku lak, ujan ni..*

time kenduri kt sebelah laki aku rase berbelah bahagi
aku x tau nape tp mgkin ni namenye perkahwinan..
masa rombongan aku nk balik , aku salam mak apak aku..
siyes aku wat muka slamber badak je nanges kt dpn org ramai..
lantak la nk kata ape pn..
apak aku peluk aku weh..mak aku pn peluk aku
aku rase x nak lepaskan pelukan apak aku tuh
aku x sgka aku dh kawen..kekadang aku rase cm xnk kawen je so with that aku leh manje2 ngn mak apak aku
mak apak aku sgt manjakan aku *tp xdelah manja sgt cm baby, melampau weh.*

so sape kata kawen rase hepi..rase nk nanges je tau..

diakhir cite ni aku harap semoga rumahtangga aku ni *ye aku tau, aku blm ada umah lg* akan kekal bahagia hingga ke akhir hayat kami..
semoga cabaran dan dugaan yg datang akan mematangkan kami
semoga kami dpt meningkatkan ketakwaan dan keimanan kepada Allah melalui perkahwinan ini

kepada family aku yg sgt bnyk tulung aku, aku x tau nk balas jasa korg cmne
aku bg porche la sorg sebijik..ok x?
tp porche mainan la..mampuih aku nk bg yg real, aku sendiri pn x de keta

kepada family mentua aku, u all sgt penat kan?
time kch sgt2 coz tulung layan tetamu yg sgt2 ramai..beza betul kenduri kt kmpg ni
tetamu x putus2 dtg..

kepada kawan2 yg bnyk tulung aku, aku doakan semoga korg limpahi rahmat Allah..
hanya Tuhan yg boleh balas jasa kalian..
kepada yg bg aku semangat..nasehat..yg sggp datang kenduri aku dari jauh..tima kacih yg x terhingga
semoga kalian sentiasa berada dlm keadaan sejahtera hendaknya ..

kepada yg nk kawen tu..kalo dh siap preparation..jgn ada hati nk berpatah balik
tp pada yg berniat nk kawen, kawen la..tp 1 pesan aku..
pk betul2 sebelum amek keputusan utk kawen..nk tunang pn pk masak2 sbb tunang pn dh hampir menyatukan 2 keluarga..maruah keluarga kene jaga..

dan melalui pengalaman aku selama 12 hari ni..
kawen bukanlah sesuatu yg mudah..
silap sket mcm2 leh jadi..
kawen adalah menda yg sgt menyenangkan kalo kite tau cara utk menyenangkannye..
tp akan jd sgt susah kalo kite x tau cara utk memudahkannya..

renung2kan.. dan selamat beramal..

mutiara kata yg aku cipta : bersabar pasti ada kebaikannya

salamesrabadi , ikhlas dari aku ~ niza azrina binti mahamad ayub