Pages

Friday, August 26, 2011

selamat untuk semuanya

Assalammualaikum

Dengan rasa rendah diri
saya ingin menyusun seploh jari saya
memohon maaf atas segala kesilapan saya kepada sesiapa yang mengenali diri ini

Selamat Menyambut Aidilfitri
Minal Aidil Wal Faizin
Maaf Zahir dan Batin.


kepada suami saya, Mohd Jamel bin Mohd Jamli
di kesempatan ini saya ingin mengucapkan

Selamat Menyambut Hari Lahir Yang ke.... *** rahsia*
Semoga Panjang Umur
DiMurahkan Rezeki
Selamat Dunia Akhirat

Selamat untuk Semuanya..


~ salamesrabadi~
~niza azrina bt mahamad ayub~

Monday, August 22, 2011

lagu raya

Asekom dan slamat pagi,
pada hari ini sy akan menyampaikan sebuah lagu raye yg sudirman nyanyi dulu iaitu dari jauh ku mintak maaf.

........................................


Dalam dingin subuh..
hatiku terusik..*bunyik seruling sket*
kenang naseb diri di rantauan..

bergema takbir raya..
menitik ayer mata
terbayang suasana permai desa..*bunyik lagi seruling*

rindu hati ini inginku kembali..
pada ayah bonda dan saudara..
tetapi aku harus .. mencari rezeki..
membela naseb kita bersama..

*nada tinggi sket ok*
hanya ku sampaikan doa dan kiriman tulus ikhlas
dari jauh ku pohonkan ampun maaf..*seruling lagi*

jangan sedey pagi ini tak dapat kita bersama
meraikan aidilfitri yang mulia...

restu ayah bonda ku harap selalu
hingga aku pulang ke padamu..

*muzik syahdu..disulami bunyik seruling lagik*

hanya ku sampaikan doa
dan kiriman tulus ikhlas
dari ja0oh ku pohonkan ampun maaf..

jangan sedey pagi ini .. tak dapat kita bersama
meraikan aidilfitri yang mulia..

restu ayah bonda ku harap selalu..
demi anak mu yang kini ja0oh..

sekian, terima kasih..

huuu..
sedey!

*xde kene mengena ngn diri aku, cume sedey mengenangkan abg aku, sian dia, tiap tawun x dpt balek raye. mak aku smpai nanes. sabar mak, kitorg ada*

Tuesday, August 2, 2011

pompuan dan dot dot dot

salam...

korang..
caya x yg aku bgn makan sahur pg td?
caya kew..? caya ker..?

jgn caya ok.
aku mmg terjaga, teguk air je pastu smbg tido balik

well
tgk tajuk pn dh tau aku nk ckp pasal pe

trus kan je la zasss..

perkembangan org pompuan ttg cinta & idup dari perspektif aku

1- bagi budak pmpn .. apa yg dia harap dari laki (besenye ayah dia la) dia nak perhatian.
dia nak perhatian, perhatian dan permintaan yang dipenuhi. very the mengada2 ok
tp aku pn cmtu gak dulu.
tp ape yg aku nk dulu rasenya xde sgt kot dpt.
aku kene dulukan adik2 aku dulu, then br aku dpt . cthnye..jajan.adik2 aku mst dpt dulu, well, sometimes dorg yg abeskan then aku cume dpt amek bau je bersama linangan ayer keroh di mata tanpa simpati dr sesaper..huhu

2- bagi remaja pmpn lak..teenagers..besela, cinta2 la..
start skola menengah la besenye prasaan ni akan dtg. kalo ada student hensem sket beselah mst nak tarik perhatian budak tuh. kadang tu smpai 10 org pmpn try utk tarik perhatian laki hensem tuh. apekejadahnye sume tuh. cube tgk aku, kan baek..aku bnyk abeskan masa ngn menelaah pelajaran je..iaitu subjek tido . hahaha..
kt skola aku dulu, ada sorg laki ni mmg hensem. and mmg ramai pmpn suke dia, tp aku x suke okeh, siyes aku x minat dia, lgpun aku x pnh tegur ngn dia pn..
smpai satu tahap cikgu skola announced kt perhimpunan..si polan bin si polan..lelaki idaman sekola dot dot dot.. perghh..bangga siot dia time tu..
tp aku? aku tgh menelaah pelajaran kot time tuh.

3-remaja pmpn yg hampir nk dewasa..around 18-23 tawun ni (besenye golongan student la senang cite) cm bese la..same gak cm remaja..
nak bercinta cinta..jarang yg nk bercita cita kecuali aku. betul..aku x tipu..aku bercita2 tinggi..
x caya? tgk,skang aku dh jd secretary tau..igt senang ke jd secretary? susah gak woo..*PA-PA kt luar sana, pliz support aku weh..*
time2 cmni, ramai yg terpikat ngn org2 dlm environment yang sama iaitu sama taraf atau pun erti kata laennya org2 situ gak la..
aku? aku x maen la cintan2 cmni..aku kenal jap je pastu kawen trus ngn hasben aku.hoho *poyo*
besenya time ni dh start dah "awak..kita blaja btl2 ye skang, kita blaja sama2, pasni kita keje, pastu kita kawen yerr" haha, aku slalu dgr ayat ni dulu.
aku ? aku x wat sume nih..aku baek.
percintaan cmni besenye 50/50 la
ada yg btl2 ending with marriage and ada yg x tahan mana pun..cthnye? aku ? no no no.. again, im not like that okeh.
cthnya..erm..ahha..irwansyah dan acha septriasa..eh? btlke cth ni? apa2 jer la..

bg yg cun, leh test market time ni sbb time ni mmg umur u all tgh hot.
bg yg hensem dan bajet hensem, try gak la test market, maybe korg laku dan maybe gak dicop sbg playboy..haha..ekhem, pompuan pun sama ok, playgirl..
aku? aku baek okeh..stop tuduh aku.

4- dewasa. pmpn dewasa time ni dh boleh pandang jauh dah..bukan pandang jauh ke padang bola ke atau jauh ke timur nu haa..
besenya org pmpn dah pandai pikir dah..nk carik laki yg boleh menjamin masa depan dorg..
besela..pmpn kan lebey cepat matang dari laki..
kalo leh nk carik laki yg ada keje tetap, yg ada duit , yg beriman soleh , yg rajen bersukan la, badan tough la..bla bla bla haii..mcm2 la..kdg2 pmpn yg cakap cmni prangai nye sendiri cm jahanam tp apakan , suara masing2 kan..so .. im soriii..

5- atas sket dari dewasa. kebanyakan nya dh kawen la time ni around 30-40 tawun la..
time ni masing2 dh pikir nk beli rumah, aset, pikir duit simpanan, keta mewah, tambah umah, tambah gelang emas..bla bla bla..idup pn dah stabil sket time ni .. dan bnyk gak yg akan bertukar kerjaya atau ada keja sambilan seperti menceburi perniagaan internet.

6- ha.. ni dah kira pmpuan tua la time ni..warga emas la.. time ni bnyk dihabeskan dgn menjaga cucu..lepak kat umah..jaga cucu..lepak kat umah dan ulang balik menda yg sama..hahaha..bnyk gak yg abeskan masa ngn wat ibadah..yela..umah kata pergi, kubur kata mari...come to kubur bebeh..
tp ada gak yg dah tua ni sebok g sepital je..maklumla ada darah tinggi, kencing manes, sakit jantung dan sebagainya ye tuan puan sume..
aku ? time ni maybe aku akan sebok g melancong kot..dimulai dgn g mekah dan di akhiri di paris hahhaa..bajet bnyk duit la kunun..huh.

haha..
weh, entri ni aku wat suke2 jer..
xde kene mengena dgn yg idup dan yg dah tiada

aku xde idea nk post entri
so ini je la yg aku terdaya

salam 1 malaysia..
selamat berbuke..hehehe

Monday, August 1, 2011

Ramadhan Kareem

salam..

erm..
terlalu lama dah aku x hapdate blog ni
aku xde idea la *cmnila alasan aku tiap kali*

well..
most of u dh tau kan aku ni dh dapat idup skali ngn hasben aku
tp kitorg blm dpt kuarters..
dah dapat dah tp blm dpt kunci utk masuk lg sbb kuarters tgh renovate

hope bln ni dpt la kitorg masuk
dh terlalu bnyk dh duit melabur utk travel dari klang ke putrajaya..hurm..whatever..

today is the 1st day of ramadhan
di mana sume umat Islam berpuasa selama sebulan
aku ?
aku pun pose gak
harap2 dpt la aku bertahan dgn godaan2 kuih raya ni
macam2 jenis dorg jual
nk beli gak tp nnt la dulu..
kene tgk bajet gak

ahhaa..
meh aku bawak korg sume menjelajah ke zaman silam aku
zaman aku br kenal apa itu pose a.k.a. puasa

...............................

aku mula pose sejak dari..erm..dari..erm..dari azali..
yeah, betul weh. dari azali aku dh start pose

dulu aku kecik2 slalu liat bgn sahur
dan prangai tu berlarutan hingga kini
cm pagi td aku bgn tp bukan makan pun
aku minum air je..
alasan? x de selera la..

kalau time bujang x kira la kt hostel ke time kt umah sewa ke
aku mmg sentiasa ada geng yg malas bgn sahur
maklumla..kunun xnak tido terganggu..chet! sudah la..haha

walau pun aku slalu x sahur tp aku x penah miss berbuka..

................................

haa..
time aku skola rendah dulu
kan masing2 budak2 lg
teringat aku yg kantin kt skola aku tuh g bukak cm bese
budak2 reramai berlari membeli dan bukak pose sesuka hati
termasuk la ... aku? no no no.. termasuklah dgn kawan2 aku..
jahil tul dorg tuh..
x tau la dorg jadik ape skang ni..
dgr cite ade yg dh jadik ustaz ustazah..biar betol? hahaha aku tipu jer..

ada la skali tuh
aku tgh berdiri kt tiang kantin skola smbil menyaksikan kejahilan maknusia
yg makan dgn rakus tanpa ingat dosa pahala halal haram
tetibe ada sorg pmpuan ni..(pangkat kakak la, setaun tua dr aku)
aku perati je dia
dia bukak coklat milo
pelan2 dia bukak *time tu di khalayak ramai, hanya berbekalkan lindungan tiang kantin je dia tuh*
pastu dia cube nak masukkan coklat tu dlm mulut..
tetibe..dia nampak aku dok perati dia je..
dgn sepantas kijang dia sorok tgn dia kt blakang..
hahaha..what de hek ? hahaha

smpai skang aku teringat kisah tuh..

...............................

time skola menengah aku dh steady dah bab2 pose ni
tp cm bese..sahur masih menjadi satu cabaran utk aku
aku cuba ..ku coba redhakan relung hati..bayangmu yg berlalu pergi..eceh, lagu aizat lak
tp besenya aku kecundang ..

mak aku dh tau dah aku mmg bebal bab bgn sahur ni
tp aku masih cuba utk bgn makan sahur..aku masih cuba..

...............................

haha..ni zaman lahanat sket
zaman time study
sem 1st lagi aku dh kene pose kt hostel
ala..cm bese la..mana nk bgn sahur
geng2 budak bilik pn lebey kurang je
kalo ada pn yg bgn sahur, cume bertahan 2-3 ari je..
pastu sama gak lingkup atas katil trus..
nak2 lak xde kelas lgsg ari tu..mmg aktiviti feveret la tu tido smpai berbuka..

aku? aku punye kelas mmg pack dari sem 1 sampai sem last
besenye kul 5 aku dh abes kelas
so trus la g kafe beli nasik
aku makan x susah..x cerewet..janji ia logik dimakan, aku bedal je

time bebuke masing2 siyes x hengat dunia
aku la juara..
kalo ada pasar kt pekan, kitorg pergi la..
leh la merasa ayam percik, murtabak ke..
tp bagi aku beli makanan kt kafe pn dah mencukupi
lagi2 aku kene bajet time study dulu
besela..name pn student.

aku igt lagi..
start aku masuk blaja..aku dh x penah smbut besday..
hurm..
nk lak every year besday aku jatuh time bulan pose

..............................

time dok umah sewa pn best gak
hahaha..
aku dh 3 kali dah smbut pose kt umah sewa
dari 2008, 2009 dan 2010..
naseb bek 2011 aku dah kawen..
kalo dah 4 kali aku pose kt umah sewa

sonok..
cuma aku ila ngn kak fara je tau betapa sonoknye pose kt umah sewa kitorang
ye la..yg dok situ pun kitorg je haha

kak fara slalu jadi tukang kejut kitorg sahur hehe
tp aku ngn ila slalu terlajak tido

naseb baek perut aku jenis tahan lapar utk pose

kdg2 kitorg bebuka kt luar lagi2 pas dpt gaji

arini kak fara kol aku, dia kate saje nk borak2
tanya life skang cmne

pastu aku trus kol ila
borak2 gak tanya life skang cmne

sgt rindu korg berdua..
huwaaa..

ekhem..ok stop it niza

............................

skang ni aku di dunia baru
iaitu dunia perkahwinan

ni 1st time aku berpose dgn hasben aku

aku sgt berharap bulan pose kali ini lebih baik dr sblmnya
dan aku harap aku dapat beribadah sebanyak mungkin

aku nak mintak ampun pd Allah atas segala dosa2 aku
aku nak perbaiki sikap dan akhlak aku
aku nak kuatkan semangat aku utk menempuh dugaan hidup
aku nak tingkatkan amalan2 di bulan pose ni

dan .. aku nk jadi isteri dan anak yg solehah

insyaAllah..
okeh, jam sudah mau pukul 5 petang
jp lg aku leh balik dah

selamat berpuasa dan selamat berbuka..

wassalam..

ikhlas dari
niza & jamel