Pages

Friday, February 10, 2012

Renungan

salam..

tertarik aku dgn satu karya
aku bc dlm blog org laen
terasa betul dlm hati aku
tersentuh .. series weh



Sabda Nabi SAW : "Jalan ke syurga itu penuh dengan kesusahan, Jalan ke neraka itu penuh dengan syahwat"




aku tahu hidup dunia cuma sementara
tapi seolah-olah kuhidup untuk selamanya


aku tahu segala amalan bakal dihisab,
tapi masih kulupakan alam akhirat


aku tahu rakib atid setia di sisi mencatat amalan
tapi maksiat masih berterusan


aku tahu solat itu penting
tapi selalu memandangnya enteng


aku tahu solat itu tiang agama,
tapi sering saja aku lewatkannya


aku tahu ajalku tiba bila-bila masa sahaja,
tapi solat masih tak dijaga


aku tahu berat amanahku sebagai hamalatul quran,
tapi masih liat nak mengulang


aku tahu aurat itu aib diri,
tapi masih tak pandai menjaga diri


aku tahu cinta itu fitrah,
tapi aku jadikannya fitnah


aku tahu apa itu dosa apa itu pahala,
tapi aku seolah tak endahkannya


aku tahu Allah sentiasa memerhati
tapi sering kulakukan maksiat secara sembunyi


aku tahu ujian Allah pasti ada hikmahnya,
tapi aku sering berputus asa


aku tahu aku ini hambaNYA
tapi masih hanyut dengan dunia


aku tahu azabnya api neraka,
tapi masih kulakukan maksiat padaNYA


aku tahu betapa nikmat kehidupan di syurga
tapi tak berusaha untuk mendapatkannya

............................................

betul kan kata2 kt atas tuh?
kite ni tau benda tu salah, tp still wat gak..
kita ni tau benda yg ni baek, tp still wat benda yg x baek..

contoh cm aku..
aku tau kalo melengahkan solat tu x bagus, tp lewat gak solat..aish..malunye..

aku tau kalo mengumpat tu berdosa
tp dok gosip gak sana sini

aku tau kalo melawan kata2 suami tu berdosa
tp ada je point aku nk balas balek cakap laki aku

aku tau...tp tu la..slalu wat2 x tau..

sama2 la kita muhasabah diri
semoga hari ni lebey baek dr semalam
dan .. esok lebey baek dr arini.



*sumber : ukirancinta.blogspot.com

0 comments: