Pages

Thursday, March 29, 2012

Pengalaman aku time mengandung

salam..

tiap2 hari aku asik tgk blog org
rajen je org laen hapdate
aku? erm..cm bese..
bz ok..bkn malas haha

lame gak aku x de idea nk update blog
kdg2 tu aku dh taip tp aku save je jd draft haha
sbb aku rase entri tu ntah pape ntah
drpd aku malu org komen yg bukan2, better aku save je

...............................

oh ye,
ari tu aku kan dh bgtau yg aku dh pregnant
so, rase cm nk cite lak pengalaman time aku ngandung ni
tp aku sesaje je cite
dh aku pun tak tau nk update cite ape..

.................................

semalam, kandungan aku ni dh pun mencecah usia 8 bulan..
mak aih, cepat nyer?
aku sendiri pun x sedar..tau2 dh memboyot dh ni..
*maaf, gambar tidak dapat diupload sbb xde*

dulu, ms aku memula ngandung, aku pun tak tau, cume agak2 je
tu pun cm malas nk amek port sgt..
ye la, aku siap angkat peti ais tau time nk pindah umah, time tu aku mmg x expect la akan lekat
aku tawakal je, ada , ada la..xde, nk wat cmne..

bile dh seminggu lmbt period, aku g la beli test pregnant, ala yg murah je, 2 test rm10 haha
tu pun cm malas nk test
terjaga dlm kul 2 pagi, nk kencing, baru rase tergerak nk wat test,
tup2 positif..3 line..eh, 2 line je ..3 line tu dh laen..huhu

.....................................

kitorg pun g klinik, chewah, igtkan br 2 mggu ke, 3 mggu ke baby ni punye usia,
skali dh 6 minggu..
ala, x kesah la 6 minggu ke 16 minggu ke, tp doktor kata baby aku nmpk sihat..sesihat ibunya..ceh, pandai2 tambah.
time tu siap scan lagi, sbb nk tau kedudukan bayi ni betul ke, takut2 kalo luar rahim,
bile scan, alhmdulillah..sume ok..
yg paling hepi? of kos laki aku..aku? aku bese je..korg cm x kenal lak aku kan..muke slamber.

bile dhh 3 bulan br aku g klinik buat buku merah,
buku merah ni buku org ngndung la..kaler merah pink2
*sori xde gmbr utk diupload*

bla bla bla bla bla...

skang dh masuk 8 bulan dh..


.....................................

morning sickness?
hurm...
aku x mengalami morning sickness yg teruk
tp aku igt lg yg 3 bln pertama aku pening2 lalat
cm larat x larat je nk keje..

bile malam lak aku cm demam panas
kerap gak la..
tp xd makan ubat ape2 pun,
laki aku amek towel basahkan ngn air suam pastu letak kt dahi
esok paginye ok..tp esok malamnye jadi balik
ok balek jadi balek ok balek ...bla bla bla..apekebenda aku ni?

alahan?
lebey kurang cm morning sickness je kot..
yg aku tau aku x leh bau rumah aku sendiri hahaha
aku kn br pindah masuk kuarters..satu rumah laki aku bubuh pewangi
ambipure la, glade la, apekenamnye lagi ye yg leh spray otomatik tu? ha..tu pun ada gak
nk masuk bilik air, laki aku akan spray kan dulu pewangi, baru aku leh masuk

port kegemaran aku tentulah kt balkoni,
tiap pagi aku akan baring dkt ngn balkoni utk amek angin segar..
rase cm best je dpt angin pagi2 buta..


selera makan?
selera aku okeh je..makin menjadi..
nak lak aku xde muntah2 sgt..ada la gak..dlm 2-3 kali..
cume aku ni bunyi nk muntah je..uwek uwek tp xde kuar pe pun
hahaha

b4 ngndung aku ni 56kg..
skang? haha..malu la..tp bgtau gak..yg latest dh 71 kg dh..
mak aih..dkt 15 kg aku naek..
tp aku dgr akak sedara aku naek smpi 20 kg..lg dasat..
riso gak ni tp arap2 xde ape2 la..

tp bile dh masuk 7 bulan ngn 8 bulan ni..selera dh kurang dh
mane tak nye, lebih makan sket perut tegang ya rabbi
pastu xleh wat ape dh..
skang ni kalo pas magrib je perut ni akan otomatik tegang smpai esok paginye


pergerakan bayi?
alhamdulillah..setakat ni budak ni hari2 bergerak..
bergerak hari2..dh nk hari2 bergerak , bergerak hari2.. *amenda la aku ni*
aku pun dh kene catit dh movement dia..lebey 10 kali xpe, jgn kurg 10 movement, kene g sepital nnt.
suatu yg ajaib bile perut kita gerak2 dan kita tau ada budak dalam tu
1st time gerak kalo x silap aku time aku br 4 bulan kot..

skang ni kalo dia gerak, perut aku pun goyang2 ..haha..klaka lak
teringat memula aku bgtau mak aku dulu yg aku ngndung..
mak aku kate, "ko tu ntah betul ke tak ngndung.."
bile aku tunjuk aku punye gmbar scan perut br mak aku caya
siap trus plan nk wat kenduri doa selamat lgi
haha..dia igt aku ni memain upenye..memang la memain, tp x sgka la jadi ...


mengidam?

stakat ni..aku xde la mengidam yg pelik2..
teringin nk makan tu besela..kebanyakkannye ape yg aku teringin tu aku leh masak sendiri
chewah, berlagak cakap besau aku huhu
ye la..kdg2 aku teringin nk minum air teh susu..so wat je la kt umah tu..
kdg2 teringin makan mihun sup, aku ni dh la makan bnyk, so aku wat la sendiri kt umah..
leh makan bertambah2..
ala, tp aku ni kalo nk diikutkan, sume nye telan..


perangai?
perangai aku yg berubah sejak mengandung ni..ape yer?
hurm..tak tau la..
oh ye..aku makin sensitif..
sensitif ngn keadaan sekeliling dan sensitif ngn perasaan sendiri
kdg2 menda kecik je pun aku leh tacing lebey..sian laki aku
slalu jd mangsa aku..

pastu aku rase aku ada instinct yg kuat
lagi2 ngn org2 yg terdekat..
contoh cm ne ye..? hurm..ntah la..tp aku rase baby ni kot punye instinct kot *weh betulke aku eja tuh?*

pastu aku rase makin mengada2 ngn laki aku..
sume nk laki aku watkan .. tlg wat itu la..tlg watkan ini la..
nk berkepit je..nk dok dpn mata je..ntah pape ar..walhal aku ni agak independent orgnya..
cet..sempat memuji diri sendiri lagi tuh


persediaan ?

hurm..setakat ni..aku dh beli la sket2 brg baby..
lampin..baju, bedak, brg mandian, minyak telon, tilam bayi..ntah apekebenda ntah lagi
penuh 1 bakul kt umah tu
baru ari tu aku beli beg baby punye brg, aku rase cm tak muat je haha..pakai luggage leh x? hoho

dari segi kesihatan lak aku amik ubat iron tablet tu *hb rendah* ngn obimin je..
susu pun aku minum gak tp x rutin la..pemalas.
tp aku suke makan buah .. dulu tanye la sape pun, esp famili aku, sume tau aku ni pemalas makan buah...tp kalo nasik, 3 pinggan pun leh abes..
tp skang, kalo nmpak buah, cm nampak duit lak..rase nye mentekedarah je..geram tol..

kerohanian lak..aku xde amalan ape sgt..
solat yg wajib tu kene jaga..
solat yg sunat tu ada gak aku wat tp x kerap la..*aiseh*
skang tgh nk abeskan ngaji quran tu..tak taula sempat ke tak
aku pun dh tak melenting2 sgt, dh cool sket,
kalo ada ape2 musibah atau problem, aku lebey suke rilek dulu
then pikir cmne menda tu boleh berlaku..
pastu pikir ape silap aku smpai menda tu leh berlaku
dan pikir ape hikmahnye..
bagus x aku ? mestila bagus..*sila ketuk kepala saya*

utk kelahiran lak..br smalam aku g seminar cara2 nk beranak
doktor tu ajar aku cara nak bernafas..
haha..laki aku gelak je bile aku cite balik..
mcm2 cara bernafas aku belaja, nafas panjang, nafas pendek..
yg paling aku terkejut, kontraksi tu rase sakitnye adalah 20 kali ganda dr senggugut!
oh no..oh lala..
selama ni aku kalo senggugut x teruk sgt, tp kalo time tu, ubatnye ialah ..g toilet..
pastu setel, perut aku pun ok la besenye..
tp kalo sakit nk beranak tu ubatnye ialah beranak jugakla..haha.eh, isk isk takutnye..sempat gelak lak.


peringatan / nasihat ?

bnyk org dtg jumpe aku *bajet fofular la tuh* bercite ttg experience dorg..
aku sgt terharu dan sgt seronok dgr cite2 dorg
ada yg mudah ..ada yg susah..ada yg sekejap, ada yg lame..
aku amek je sbg persediaan..

tp mmg la..skang ni, pantang jumpe org, sumenye trus je cite..
"time akak dulu, anak 1st saket..cm tu la cm ni la.."
"niza tau, akak bleeding pastu branak pastu three four five six seven ..."
"teringat time akak ngndung yg ketiga senang je niza bla bla bla.."
sume bercite tanpa ditanye..tp aku? aku layan je..aku x kesah..

tp sepanjang pregnant ni aku cuba untuk enjoy la..
ye la, even kite rase x selesa, nk muntah la, letih la, saket badan la,
tp kalo x cmtu bukan la ngandung namenye,
aku ni kalo rase cm tu, aku cakap dalam hati .. "sabarla niza, ngndung mmg cmni.."
sabar je la..ade org lg teruk dr aku, tp still sabar..

hurm..
ape lagi?
ha..ape lagi yg korg nk tau?
tell me tell me.. haha





Tuesday, March 13, 2012

Wanita


Salam..

Just simple update today about women..

Wanita ni..

Dia tersenyum saat tertekan .

Dia tertawa saat hati sedang menangis .

Dia tabah saat dihina .

Dia mempersona kerana memaafkan .

Dia mengasihi tanpa balasan .

Dan Dia bertambah kuat dalam doa dan pengharapan Ilahi


*aku bangga jadi wanita*